Laika

Laika

dinsdag 5 mei 2015

Somme : een uniek estuarium


Woensdag 29 april - We trekken er nog eens op uit naar onze lievelingsstreek : De baai van de Somme.  Onze eerste halte is het sympathieke badstadje Fort Mahon Plage.   Gezien de Franse schoolkinderen van hun lenteverlof profiteren zijn alle handelszaken uit hun winterslaap ontwaakt en draait de "commercie" volop.  Ook te merken aan de camperplaats, die drukt bevolkt is.   Een strakke wind kan de pret niet bederven want het zonnetje schijnt volop.  We zoeken een terrasje op voor een aperitiefje en een moules/frites.   Op onze camperplaats, aan de rand van de duinen, profiteren we van het zonnetje.  Rond 5 uur hebben we nog trek in een pannenkoek met een lekkere koffie.  Terwijl ik me verder wat koest houd maakt Freddy nog een wandeling (Chemin des dunes de Royon). Van Fort Mahon naar Quend door prachtige duinen om via het strand terug te keren (4km).
Overnachtingsplaats : Rue de la Bistoulle, N50.33861, E1.55500
Donderdag 30 april - Onze huwelijksverjaardag.  Freddy verrast me met een mooi boeketje.  We rijden naar Le Crotoy.  Dat is een 20 km verder.  Gelukkig komen we er vroeg aan : druk ! druk!  We nemen vlug een plaats in van een vertrekker ...  In de loop van de dag stromen de campers binnen.  's Avonds tellen we er een 200-tal ! Niet te verwonderen : een lang weekend staat voor de deur.  We slenteren naar het stadje waar we een korte wandeling maken en de natuur op ons laten afkomen.  Het spel van ebbe en vloed fascineert steeds.  Talrijke groepen maken met een gids, bij eb, een wandeling door de baai.  Moet best leuk zijn.  Onze huwelijksverjaardag vieren we met een lekker dinertje : kreeftjes met mayo en daarna een eendenboutje.  Smullen maar.  Verder houden we het rustig... Op een bankje genieten van het zicht op de baai.
Overnachtingsplaats : Chemin des Digues, N50.21822  E1.63329
Vrijdag 1 mei - Marktdag in Le Crotoy.  Wat we in Oostende niet doen, doen we hier.  We gaan naar de markt, die hoe kan het ook anders, zeer druk bezocht wordt.  We doen wat mondvoorraad in en bij de plaatselijke visboer kopen we wat zeevruchten (oesters, roze crevetten, bulots) om voor deze avond zelf een "fruit de mer" samen te stellen.  Na de middag recupereer ik wat, de gezonde zeelucht doet me zeer goed...  Freddy doet nog een wandeling van een tiental km (3uur), vertrekkend vanuit Le Crotoy, langs de baai om dan via de duinenbosjes terug naar Le Crotoy te keren.
Zaterdag 2 mei - Vandaag fietsen we naar Saint Valéry-sur-Somme.  13 km lang rij je op een uitstekend fietspad, langs de baai.  Natuurlijk is het stoomtreintje (die de verbinding doet met Le Crotoy) de blikvanger. Veel liefhebbers die de harde banken van de wagons zullen uittesten...  De fietsen worden veilig gestald en we wandelen de volledige promenade af tot aan "la buvette de la plage" waar we in een prachtig decor met zicht op de baai proeven van een lekker flesje wijn.  Meer moet dat niet zijn.  Zeker als het zonnetje volop schijnt.  Na een paar uurtjes genieten, terug de fiets op en naar ons campertje.
Zondag 3 mei - Tijd om ons te verplaatsen.  We rijden naar Mers-les Bains.  De camperplaats valt ons wat tegen.  Nogal ver van van het centrum.  We beslissen naar onze traditionele stek in Le Tréport, poort van Normandië, te rijden. Ook hier is het druk geweest.  Slechts een paar vrije plaatsen.  We maken onze wandeling naar het centrum en maken ook gebruik van de funiculaire om de falaise te bestijgen en vanop het terras een mooi uitzicht op de omgeving te hebben.  Hier laten we ons opnieuw verleiden voor een mossel met friet a volonté.  En dat tegen een zacht prijsje.
Overnachtingsplaats : Rue Pierre Mendes France, N50.05948 E1.38903
Maandag 4 mei - Vandaag wandelen we naar Mers-les-Bains.  Zeker een bezoek waard !  Je staat vooral in bewondering voor de prachtige architectuur van de villa's.  Tientallen Belle Epoque woningen zijn hier bewaard gebleven en worden nog heden ten dage volop gerestaureerd.  Later vleien we ons neer in onze stoeltjes en genieten nog wat van het zonnetje en de zachte temperaturen.  Het is nodig, want ze voorspellen onweer voor vanavond.  En inderdaad rond acht uur begint het te regenen.
Dinsdag 5 mei - Terug naar huis.  Maar eerst een bezoekje aan de Auchan voor inkopen.

Foto's


Geen opmerkingen:

Een reactie posten