Laika

Laika

donderdag 28 juli 2011

De baai van de Somme en omgeving

Vrijdag 22 juli
Na 3 weken "thuis" hadden we de nood om er weer eens uit te knijpen en ja "en route" naar La Douce France. We doen onze eerste stop in Berck waar een heel grote standplaats voorzien is onmiddellijk aan het strand. We wandelen eerst langs de mooie promenade heel de dijk af tot in de stad zelf en pikken natuurlijk een terrasje mee voor een picon au vin blanc. De wind heeft inmiddels alle regenwolken verdreven en het zonnetje schijnt onverdroten op ons bolletje. We genieten in het centrum van een heerlijke cassoulet de moules gegratineerd met de maroilles kaas (specialiteit van de streek. mmmm , waarlijk heerlijk maar ... zwaar. Om te verteren maken we een lange wandeling naar het zuiden langs het strand en de volledige baai tot waar de stroom Authie hier in zee belandt. Onderweg zien we de zeehonden liggen op een zandbank (een heel grote kolonie, wel 27). Lekker uitgewaaid verpozen we nog op onze parking in het heerlijk avondzonnetje.
Overnachting : N 50.39701, E 01.56431 (volgen “Base Nautique”, Chemin aux Raisins)

Zaterdag 23 juli
We maken een "grote" verplaatsing van 17 km naar Quend. In vogelvlucht staan we hier op 6 km van de zee en ditmaal op een boerderij. Een echte rurale plaats met de Charolais koeien als naaste buren. Zeer mooi aangelegd met verharde plaatsen tussen het groen. Ook elektriciteit is aanwezig. We nemen onze bikes en fietsen naar de kust zoals Fort Mahon Plage en dan naar Quend les Pins om dan een heel mooie fietsroute te volgen tot aan het ornithologisch park Marquenterre. De fietspaden gaan midden door de weidse natuur. Schitterend ! Na een toer van 37 km zijn we terug aanbeland bij de "Ferme de la grande Retz" en de boer brengt ons een welkomstbezoekje met wel 3 kg pruimen. Zo'n ontvangst hadden we nog nooit.
Coördinaten overnachtingsplaats : N50°19'45"- E1°37'1" (volgen Ferme de la Grande Retz, via Rue de la haute Boulongne)
Website : http://www.camping-car-baie-de-somme.com

Zondag 24 juli
Vandaag fietsen we naar "Les Jardins de Valloires". Het weer valt zeer goed mee, al staat er wel een forse wind. Vanaf onze hoeve passeren we Quend, Villers-sur-Authie, dan steken we de A16 over en komen in Vron waar we een koffiepauze inlassen. Ondertussen is het landschap licht heuvelend. Nadien rijden we door tot in Argoules. De abdij van Valloires bereiken we na 23 km en hier nemen we onze tijd om de mooie "Jardins" te bezoeken. De tuin bestaat uit grasvelden, buxussen, witte en gele bloemperken en vooral mooie rozenperken. Alle tuinen hebben een bepaald thema. We spenderen hier meer dan 2 uur en het loont wel de moeite. De terugkeer verloopt zeer moeizaam, niet enkel vanwege een paar straffe heuvels, maar bovenal kampen we de hele terugweg met een wind op kop. De totale rit bedraagt 47 km en bij onze aankomst worden we hartelijk begroet door onze gastheer die ons van ver verwelkomt.

Maandag 25 juli
Onze volgende halte is vanzelfsprekend St.Valéry-sur-Somme, de geliefkoosde plek van Freddy. De parking voor de campers is vergroot en er is plaats zat. Vandaag wandelen we eerst door het centrum om dan via het sluizencomplex het vuurtoreneilandje te bereiken. Van hieruit kunnen we de schapen pré-salés zien grazen in de leeggelopen baai van de Somme (het is eb). Het zicht op Crotoy aan de overzijde is steeds mooi om zien. We keren terug en langs de grote promenade bereiken we Cap Hornu en daar klimmen we omhoog naar de visserskapel en de bron. We besluiten onze dag met een rustige avond in onze relaxstoeltjes.
Overnachting : N 50.18211, E 01.62896 (Rue de la Croix l’abbé)

Dinsdag 26 juli
We fietsen vandaag richting Crotoy maar aan het begin van de baai nemen we de "reigersroute" naar het binnenland tot in Noyelles sur Mer en maken zo een lus tussen de weilanden, moerassen en piepkleine dorpen om na 30 km toe te komen in Le Crotoy. Onderweg bezoek we ook het Chinees kerkhof waar 862 Chinezen begraven liggen uit de 1° wereldoorlog. Zeer mooi onderhouden. In Crotoy lopen we door het dorpje met de vele visrestaurants. Ook hier is er veel volk op de been. Voor de terugreis volgen we het fietspad langs de baai en na een totaal van 45 km zijn we opnieuw in St.Valéry. Het was vandaag een prachtig fietsweertje.

Woensdag 27 juli
Vandaag fietsen we de andere richting uit en onze eerste stop na Cap Hornu is Pointe de Hourdel. We komen juist op tijd om het lossen van de garnaalschepen mee te maken; de beestjes worden rauw aan wal gebracht en zo opgeladen door de vishandelaars. Daarna lopen we langs de oever van de baai om de zeehonden te spotten maar de zandbanken zijn nog niet helemaal bloot. Met de verrekijker ontwaart Freddy in de verte toch een kleine kolonie. We fietsen dan verder naar Cayeux-sur-Mer en trekken door het natuurreservaat 'le Hable d'Ault' tussen de veldbloemen, poelen en duinen tot we een mooi uitzicht krijgen op de witte kliffen en we ontwaren in de verte Le Tréport. Met een gezapige snelheid (de wind speelt ons weer parten) keren we terug en na 43 km zijn we opnieuw in St Valéry. Tot afscheid van ons tripje rijdt Freddy nog naar het centrum en haalt voor ons souper enkele fruits de mers. Lekker smullen !!

Donderdag 28 juli
Terug naar huis, maar eerst nog even stoppen in de Auchan van Duinkerke om onze voorraad wijn en dergelijke in te slaan.

Foto's

1 opmerking:

  1. Hallo,
    Al surfend naar de baai van de Somme kwam ik op jullie site terecht. Wat een leuk verslag hebben jullie geschreven. Ik lees er leuke tips voor onze reis naar deze bestemming in oktober aanstaande. mocht je nog tips hebben houd ik mij aanbevolen.
    groetjes, Marianne

    BeantwoordenVerwijderen