Laika

Laika

donderdag 21 juli 2016

Tussen Biesbosch en Brabantse Wal : Drimmelen en Hoogerheide



Je moet het niet altijd ver zoeken om leuke plaatsjes te ontdekken. Waarom eens niet een weekje naar onze Noorderburen?  Was vorig jaar best meegevallen en een aangename trip.  Eerste bestemming is Geertruidenberg dichtbij het Nationaal Park de Biesbosch.  Onze tweede halte is Hoogerheide, dichtbij de Belgische grens op een boogscheut van Bergen op Zoom.


Reisroute

Zondag 24 juli - Rond 9 uur, onder een stralende zon, vertrekken we naar Geertruidenberg aan het Nationaal Park De Biesbosch.  De rit verloopt rustig en vlotjes.  Rond halftwaalf komen we aan in Geertruidenberg.  Mijn vermoeden klopt : aan de jachthaven zijn alle camperplaatsen bezet.  Een alternatief dringt zich op.  Vijf km verder vinden we in Drimmelen,Voortuin van de Biesbosch, nog een laatste plaatsje op de boerderijcamping Hoeve Bouwlust.  Een mooie ruime plaats, al moet je de plaatselijke geur er bij nemen.  Terug naar de natuur dus !  Na onze installatie, even verpozen bij een fris pintje.  Liefst in de schaduw, want 't is weer 27°.  Na de middag, de fietsen op naar het centrum van Drimmelen aan de oever van de Bergische Maas.  Wat een drukte hier.  Overvolle terrasjes met een prachtig zicht op de stroom met zijn vele jachtjes en motorbootjes die kriskras door het water klieven. Iedereen profiteert hier van de zomerzon, en gelijk hebben ze. Een gezellige bedoening.  Een zeldzaam, vrij terrasje wenkt ons.  Kunnen we natuurlijk niet aan ons laten voorbijgaan.  We vleien ons neer en en kunnen naar hartelust de bewegingen op het water gadeslaan. Een heerlijke namiddag. 's Avonds heerlijk verpozen onder de luifel, met en af en toe het geloei van de melkkoeien.  't Is een keer iets anders.
Overnachtingsplaats : Sluizeweg 61, N51.6948974, E4.8085607

Maandag 25 juli - Rustige nacht gehad.  De veestapel is hier goed opgevoed.  Geen kraaiende hanen en geen loeiende koeien.  Het ziet er naar uit dat de zon schaars zal zijn vandaag.  Zwaar bewolkt!  Rond 10 uur nemen we de fietsen voor een tochtje door de voortuin van de Biesbosch.  We passeren dorpjes met pittoreske namen: Hooge Zwaluwe, Zevenbergschen hoek, Wagenberg, Helkant.  Boeren zijn druk in de weer de oogst ajuinen binnen te halen.  De ajuinengeur is alom tegenwoordig.  Prettig is dat je ook hier gebruik kan maken van het fietsroutenetwerk.  Rond half twee komen we terug op onze boerderij en hebben een 35tal km afgelegd.  Juist op tijd, want een half uurtje later regent het pijpenstelen. Na de regenvlaag rijden we naar de haven van Drimmelen om daar nog, met zicht op de Maas een glaasje te nuttigen.

Dinsdag 26 juli - Men voorspelt een mooie dag vandaag.  Reeds van 's morgens vroeg schijnt de zon volop en stijgt de temperatuur.  Vandaag fietsen we de andere richting uit.  We zetten eerst koers naar Geertruidenberg met zijn historisch marktplein.  Een enorm plein omzoomd met 2 rijen bomen.  Het maakt ons moeilijk om wat typische foto's te nemen. Na de koffie rijden we door Raamsdonkveer. Aan het Labbegat nemen we het pontje over de Maas en we vervolgen onze trip via Sprang-Capelle, Waspik en Raamsdonk om uiteindelijk in Geertruidenberg aan te komen.  Daar drinken we nog een  verfrissend glaasje Rosé.  In Drimmelen eten we nog een smakelijke kibbeling met friet, zomaar uit het vuistje.  We sluiten de namiddag af met een koppie koffie aan de oever van de Maas.  Een mooie afsluiter.
 

Woensdag 27 juli – Ons verblijf in Hoeve Bouwlust zit er op.  Inpakken en op weg naar Hoogerheide, 65 km dichter bij huis.  Hoogerheide is een deelgemeente van Woensdrecht en ligt aan de rand van een natuurgebied dat in België doorloopt in de Kalmthoutse Heide.  Onze camperplaats is achter een autobedrijf gelegen.  Een mooie, ruime plaats op een boogscheut van het stadscentrum.  Na de middag doen we een verkenningstochtje met een paar noodzakelijke aankopen.  Rond 16 uur fiets ik nog een rondje van een 25tal km en doe aan grenshoppen.  Toch gemakkelijk die knooppuntjes, zeker als ze grensoverschrijdend zijn.  Rond halfzes ben ik thuis.  Op tijd, want een regenbui meldt zich aan.  Benieuwd wat het morgen wordt. Knooppuntjes : 36,37,89,24,14,23,22,59,82,23,14,24,37,36.
Overnachtingsplaats : Camperplaats Buitendracht,  Buitendreef 8, N 51.42570,  E 4.34881

Donderdag 28 juli – We gaan wat grenshoppen vandaag.  Het is zwaar bewolkt, maar het is droog.  We fietsen rond het grenspark “De Zoom/Kalmthoutse Heide”, deels in Nederland, deels in België.  De rondrit bedraagt 34 km en is op zijn minst schilderachtig te noemen.  Vooral de Kalmthoutse Heide bekoort ons.  Hier en daar zie je nog de trieste getuigen van de heidebrand.  Gelukkig herstelt de natuur zich nog tamelijk vlug.  We houden even halt in het educatiecentrum en brengen een bezoekje aan de natuurtentoonstelling.  We arriveren rond 14 uur terug op ons stekje.  Na een aperitiefje fietsen we naar het centrum voor een lekkere pot mosselen met friet in restaurant "Boove&Beneeje".  Nadien wat uitblazen in onze stoeltjes.  Het zonnetje schijnt af en toe en doet de temperatuur stijgen.  Leuk dagje. Knooppuntjes : 38,56,83,01,O2,81,25,80,89,37,36.

Vrijdag 29 juli – Bergen op Zoom staat vandaag op het programma.  Het is een tiental km fietsen.  In een wip zijn we in het stadscentrum, waar dit weekend de “Krabbenfoor” doorgaat.  Een soort van braderie.  Alle straten van het centrum zijn bezet met verkoopsstalletjes.  Gezien het nog vroeg is, is het er nog niet al te druk.  De binnenstad verrast ons.  Mooie gebouwen met als blikvangers : het Markiezenhof, de gevangenpoort en natuurlijk het marktplein met het statig stadhuis.  We slenteren straat in en uit en af en toe lassen we een rustpauze in op één van de vele terrasjes.  Stilaan wordt het drukker en komt de sfeer er in.  Straattheater, orkestjes her en der moeten de ambiance creëren, wat hen ook danig lukt. Een leuk dagje.  Een aangename verrassing.  Bergen op Zoom : zeker een bezoekje waard.

Zaterdag 30 juli - Terug naar huis (159 km).