Laika

Laika

donderdag 23 februari 2017

Hautmont (Fr): genesteld aan de Samber.


Hautmont (hoge berg) ligt in de regio Nord-Pas-de-Calais in het arrondissement  Avesnes-sur Helpe en telt een 17.000 inwoners. Het ligt in de onmiddellijke nabijheid van Maubeuge (6 km).  Op 3 augustus 2008 werd het getroffen door een tornado waarbij 4 slachtoffers vielen.




Vrijdag 24 februari - We vertrekken rond 9 uur en komen vlotjes rond 11 uur aan op onze bestemming. Een splinternieuwe jachthaven met bijhorende camperplaatsen.  Een pluimpje voor de gemeente !  Her en der merk je de troosteloze getuigen van de staalindustrie van weleer.  De restauratie van de oude fabrieksgebouwen tot mooie woongelegenheden zal wel nog een tijdje duren.  Na de middag een bezoekje aan het centrum.  Nadien maak ik nog een wandeling langs het jaagpad van de Samber, die de stad in tweeën deelt.  Het weer : af en toe schijnt de zon afgewisseld met flinke buien.  Toch hebben we het kunnen droog houden.  
Overnachtingsplaats : Port de Plaisance, Boulevard de l'écluse, N 50.25123,  E 3.9158






Jachthaven Hautmont met camperplaats







Zaterdag 25 februari - Het zonnetje schijnt vanmorgen.  Een lekker weertje om eens de fiets te nemen en kronkelend langs de Samber te tuffen (voie verte).  Je passeert Maubeuge, Boussois, gekend voor de glasindustrie, Marpent met haar natuurgebied in de meander van de Samber, om tenslotte in Jeumont aan de grens met België te komen.  Daar drink ik een koffie alvorens de terugweg aan te vatten.  Een tochtje van 38 km in de kuiten.  Na de middag trekken we naar het restaurant Crocodile waar we ons aan een buffetje te goed doen. Met ons buikje vol terug naar ons campertje om wat naar de koers kijken.

Zondag 26 februari - Zwaarbewolkt vandaag.  Rond 10 uur beslis ik om stroomopwaarts te trekken. Geen pad voor een stadsfiets, de moutainbikes zijn wel welkom.  Ik kies voor een wandeling.  Eens buiten Hautmont, direct in de natuur.  Vooral op de linkeroever veel natte natuurgebieden.  Foeragerende reigers, kwakende eenden hebben het hier goed.  De Samber kronkelt hier naar hartenlust.  Voor in vogelvlucht 100 m moet je wel een kilometer stappen. Na een uurtje hou ik het voor bekeken en keer op mijn stappen terug. Rond 12u15 kan ik Rosette in het campertje vervoegen.  Om 1 uur met de scoot naar resto Cocambroche. Restaurant is propvol, moeten een kwartiertje geduld hebben, maar krijgen toch een mooi plaatsje toegewezen.  En het was weer lekker!




                                                  De Samber










Maandag 27 februari - Flinke rukwinden vannacht.  't Zal niet veel soeps zijn vandaag.  Toch nog de wandelschoenen aangetrokken en om af te sluiten een tochtje langs de Samber gemaakt.  Rond de middag even kokkerellen om rond 14 uur naar de nabije A...n te trekken om een voorraadje wijn op te slaan.  Bij ons vertrek een winterse bui van hagelstenen, donder en bliksem. 't Was de moeite.  Toch vlotjes gereden.

Foto's

vrijdag 10 februari 2017

"Het Zoute" : zo dichtbij...


 
Nog maar eens een "city-tripje" in eigen regio.  We kiezen voor het mondaine Knokke.  Al lang geleden dat we daar nog eens geflaneerd hebben.
Vrijdag 10 februari - Rond halftien vertrek richting Holiday Village in Knokke.  We haspelen de rit in een mum van tijd af en nestelen ons op een mooie camperplaats.  Rond 11 uur wandelen we via de drukke Lippenslaan, winkelstraat bij uitstek, naar de Zeedijk.  Tijd voor een aperitief met zicht op zee.  Rond halfdrie zijn we terug aan de camperplaats.  Ik trek de wandelschoenen aan voor een fikse wandeling van ongeveer 12 km.  Vertrek aan het Verweeplein.  Langs de "sociale woningen" (grapje) naar de duinenbosjes om later via de polders, grenzend aan het Zwin, de hoeve Hazegras (kennen ze hier ook) en de Graaf Jansdijk met de kalfmolen terug in het centrum te belanden.  Ik doe er een drietal uur over. Wandelknooppunten : Verweeplein/19/18/2/5/3/18/19
Overnachtingsplaats : de camperparking van  Camping Holiday, Natiënlaan 72, N 51.33600,  E 3.28899
Afbeeldingsresultaat voor kalfmolen knokke



Kalfmolen






Zaterdag 11 februari - Een wit sneeuwtapijtje bij het ochtendgloren. Kan mij echter niet beletten om opnieuw de wandelschoenen aan te trekken.  Rond halftien op pad voor een tochtje van 10 km.  De wandeling leid je dwars door het gekende golfterrein van Knokke (Caddiespad, toepasselijke naam), de "bescheiden villa's" met plotseling een pracht van een molen (de oude molen of molen der zeemeermin).
Gerelateerde afbeelding de oude molen of molen der zeemeermin
Ik passeer het Koningsbos met de blinckaertduinen om uiteindelijk in het natuurreservaat "Zwinduinen en polders" te belanden.  Voor de natuurliefhebbers zeker de moeite, ook met de kids.
Afbeeldingsresultaat voor zwinduinen en polders                        Afbeeldingsresultaat voor zwinduinen en polders
Ik kom aan de Zeedijk "het Zoute" en zo'n 3 km verder komen we aan de Lippenslaan om van daaruit naar het campertje te trekken. Rond 13 uur met Rosette naar het Verweeplein om in Brasserie Pierre een stukje te eten.  Een aanradertje : zeer lekker.  En het weer ?  Het heeft nooit opgehouden te sneeuwen. Gelukkig blijft het niet liggen.  De lente mag komen, vind je ook niet ?
Wandelknooppunten : Verweeplein,  19/20/17/2/5/16/15/9/10/11/12/22/23/24

Zondag 12 februari - Geen sneeuw vandaag, maar wel veel mist.  Rond halftien opnieuw op pad voor de laatste wandeling van het weekend.  We passeren het Zegemeer, Directeur-Generaal Willemspark (alias het bosje van Heist) en kom uiteindelijk op de zeedijk van Heist uit. Ik ben ook getuige van de "love, bike&run" (14 km lopen en fietsen op het strand van Knokke-Heist).  Wandelknooppunten : 24/25/27/29/30/28/26/23/24 (10 km)
Afbeeldingsresultaat voor zegemeer
Het Zegemeer
   Rond 12 uur weer aan het campertje om wat later samen met Rosette op de Zeedijk in de New Havana een pot dampende mosselen te verorberen.  Om 16 uur vangen we de terugreis aan.  Het weekend zit er weer op !