Laika

Laika

maandag 29 juni 2015

île de Noirmoutier : witte huisjes met blauwe luiken




Toeristische kaart 

Zaterdag 27 juni - Tegen de middag was alles opgeladen en waren we vertrekkensklaar.  Waarom nog wachten ?  Rond 14 uur bollen we naar Berck (op 175 km) waar we rond 16 uur op de camperplaats aankomen.  We staan hier als haringen in een ton.  Zo druk is het !  Zeker niet aangenaam en voor de prijs die ze durven vragen moet je het absoluut niet doen.  Wordt dus afgeraden.  We wandelen de dijk op en worden verrast door een kudde zeehonden die op 100 meter van ons liggen te soezen in de eerste zomerzon.  Een mooi spektakel.  Op een zonovergoten terras drinken we een pint om rond 19 uur terug naar de armzalige camperplaats af te zakken.  Morgen beter. 
Overnachtingsplaats : Chemin aux Raisins, N 50.39701  E1.56431

Zondag 28 juni- Na een goeie nachtrust rijden we rond 8 uur af naar La Flèche.  We hebben 422 km voor de boeg.  Het is zondag en we rijden vlot.  Om 14 uur arriveren we reeds op onze overnachtingsplaats. We stappen naar de stad, gelegen aan Le Loir, Statige huizen herinneren aan een rijk verleden.  De stad heeft ook een militaire school en juist vandaag was het viering van de afgestudeerden.  Het marktplein was dan ook druk bezet.    Toch nog een tafeltje in de schaduw gevonden om een fris biertje te drinken.  's Avonds nog tot 1 uur 's nachts aan onze camper gezeten.  De eerste zomeravond van 2015.  Hopelijk volgen er nog veel.
Overnachtingsplaats :  Camping Municipal La Route d'Or, Allee de la Providence, N47.69330, W 0.07946

Maandag 29 juni -Op naar Noirmoutier.  Er rest ons nog een 200 km af te bollen.  Ook vandaag rijden we vlot.  We arriveren om 12 uur op de camping.  Gelukkig zijn er nog enkele plaatsen vrij en we kunnen een mooi plaatsje met zicht op zee bemachtigen.  We zijn van plan om deze keer niet te zwerven en hier tot 15 juli te verblijven.  De camping ligt op 200 meter van de haven en we hebben alles wat we nodig hebben.  We zullen het eiland met de fiets bezoeken.  Een eerste kennismaking met het dorpje is positief.  Er heerst een aangename sfeer.  Natuurlijk doet de zon, die weer volop schijnt, er veel aan.  Morgen gaan we op ontdekking.  Nu nog wat genieten van het zicht op zee en de heerlijke temperaturen. 
Overnachtingsplaats : Camping municipale La Pointe, l'Herbaudiere, rue du port

Dinsdag 30 juni - Het belooft een snikhete dag te worden.  Reeds om 8 uur 21 graden.  En inderdaad, we zullen het geweten hebben...  Rond 16 uur noteren we 28° in de schaduw.  Geen dag om grote activiteiten te doen dus.  Rond 11 uur wandelen we naar de haven met een bezoekje aan de maritieme activiteiten hier.  Beneteau (vermaard van de prestigieuze jachten) heeft hier een fabriek en op de kade staan tientallen ingepakte jachten klaar voor vertrek naar o.a. de Verenigde Staten.  Geen spek voor onze bek dus.  Aan de haven vleien we ons neer in de schaduw en in de "Bar a huitres" smullen we onze eerste oesters van Noirmoutier. Heerlijke kost.  En met een goed glas wijn smaakt het des te beter.  's Namiddags, onder de luifel genieten van zicht op zee...  's Avonds nog een terrasje...

Woensdag 1 juli - Rond 4 uur vannacht krijgen we een onweer op ons dak met felle windstoten.  's Morgens staan we op en alles is gehuld in een dichte mist.  Nochtans zijn de temperaturen zeer goed : 20° 's morgens is toch niet min ?  Langzaam boort de zon zich er door en we vertrekken met de fiets voor onze eerste verkenning van het eiland.  We volgen de fietsbordjes en rijden van strand tot strand, langs witte huisjes met blauwe luiken, zo typisch voor dit eiland.  Na een vijftal km komen we in het gehucht Le Vieil.  Op het marktpleintje kopen we een twaalftal oesters om deze middag aan onze camper te verorberen.  We fietsen terug en bewonderen de prachtige villa's op onze route.  We doorkruisen ook diverse aardappelvelden.  Noirmoutier is immers gekend voor zijn "duinenpatatjes".  Goedkoop zijn ze in ieder geval niet.  Thuisgekomen tijd voor de oesters bij een glaasje witte wijn.

Donderdag 2 juli - Opnieuw een hevig onweer om 5 uur 's morgens.  Donder, bliksem en bakken water op ons dak.  Gelukkig is het hier zandgrond en is 's morgens alles opgenomen.  De temperatuur heeft ook een duik genomen : 19°,'s morgens is het nog zwaar bewolkt en regenachtig.  Gezien we hier toch blijven en we nog tijd genoeg hebben, besluiten  we het vandaag rustig te houden.  Een wandelingetje naar de haven, een koffie met zicht op de jachthaven,  's namiddags een pannenkoek met suiker...   Rond 15 uur breekt de zon weer door en lopen we terug naar 30°.  Plotseling is het weer te warm in de zon en moeten we opnieuw onder onze luifel kruipen.  Hadden we het geweten dan waren we toch met de fiets er op uit getrokken.  Uitgesteld is niet verloren...  We zien morgen wel.

Vrijdag 3 juli - Weer snikheet vandaag.  Gelukkig kunnen we op het eiland genieten van een koel zeebriesje, zodat de temperatuur toch gemilderd wordt.  Toch noteren we 28° in de schaduw.  Na het poetsen van ons huisje fietsen we naar Noirmoutier-en-l'ile voor een bezoek aan de stad.  Het fietspad loopt langs de typische huisjes, zoals eerder beschreven, en de "marais salants", waar op een artisanale manier zeezout wordt gewonnen.  Op de vochtige vlakten worden vooral paarden gefokt.  Het landschap is doorsneden met waterloopjes waar hutjes op palen met kruisnetten zijn voorzien om vis te vangen.  Na 7 km bereiken we de stad, waar de markt volop aan gang is.  Na een vluchtig bezoek aan de marktkraampjes trekken we verder de straatjes in op zoek naar de Chateau, symbool van de feodale macht.  Mooi gerestaureerd.    In de overdekte markt schaffen we ons oesters aan (zijn hier spotgoedkoop) en wat vissoep.  Goed om deze avond onze maagjes te vullen.  Na een goeie pint rijden we terug naar L'Herbaudière om verder aan onze camper nog wat van het goeie weer en het prachtig zicht te genieten.

Zaterdag 4 juli - Opnieuw heet !  Het zeebriesje is meer dan welkom.  Vandaag luieren. Wandeling naar de haven.  Een rosé-tje drinken en wat gapen naar de vele jachtjes en vissersbootjes die af en aan varen.   Het hoogseizoen komt op gang.  Duidelijk te merken aan de schaarse vrije parkeerplaatsen.  Ook op de camping worden de plaatsen gevuld.  Ons plaatsje kunnen ze in ieder geval niet afnemen.  We konden het niet beter treffen.  Tot 's avonds laat is het plezier om het spel van de golven tussen de rotsen gade te slaan.  Bij eb is het zoeken van schelpdieren en krabben tussen de rotsen een ware hobby.  misschien moet Freddy het ook eerstdaags eens proberen.

Zondag 5 juli - Vannacht een bak water uit de lucht gevallen.  Het heeft uren gedonderd.  Het wist maar van geen ophouden.  Komt er van met zo'n tropische temperaturen.  Rond 11 uur vanmorgen klaart de lucht op en wordt het opnieuw zomer ...  Freddy trekt zijn wandelschoenen aan om de overdadige calorieën af te werken.  De tocht gaat via de kustlijn naar 'LEpine zo'n 6 km verderop.  Een stevige wandeling door duinen, sparrenbossen (vergelijkbaar met die van De Haan), langsheen de Marais met de zoutwinning tot in L'Epine, de tweede grootste (?) stad van het eiland.  Om uit te rusten is een stevige pint in het lokale café welkom.  De terugweg gaat langs het strand.  Gezien het eb is, kan je ongestoord tot in L'Herbaudière terug stappen.  Al bij al een tocht van 3 uur.  Nadien wat zonnen  en ons buikje vullen met de BBQ.

Maandag 6 juli - Een normaal zomerweertje nu.  We halen 25°.  Moet niet meer zijn.  Rond 10 uur slenteren we naar de markt aan de haven.  We hebben enkele boodschappen te doen. Vooral wat groenten en fruit.  Aan een viskraam stellen we een  "fruit de mer" samen om vanavond aan onze camper te degusteren: krab, langoustines, scampi's en natuurlijk oesters.  't Zal weer smaken.  In een bistro aan de haven, op een mooi terrasje een flesje rosé als aperitief kan er steeds in...  Rond 14 uur terug naar de camper om volop van de zon en het zachte zeebriesje te profiteren met zicht op de vele schelpenzoekers, die volledig geoutilleerd aan het werk zijn.   Die hebben het nog gedaan.  De dag vliegt voorbij en we hebben niets gedaan... Leuk toch!

Dinsdag 7 juli - Voor vandaag is er regen voorspeld, maar toch zien we af en toe een zonnetje. We besluiten de fietstocht "Entre plages et ports" te trappen en vertrekken rond 10 uur.  Een mooie tocht met veel afwisseling.  Na de zoutwinning bereiken we Noirmoutier.  Langs de haven fietsen we naar het "Réserve Naturelle de Mullembourg", mooi landschap.  Vervolgens het "Bois de la Chaise", een dennenbos met veel ruimte om te picknicken, een geliefkoosde bezigheid van de Fransen.  Plotseling begint het te regenen op zo'n 7 km van ons camperplaats.  Doorweekt en kletsnat komen we thuis.  Spijtig wat het was een aangenaam tripje.  Maar we klagen niet... de plaatselijke boeren zullen tevreden zijn...

Woensdag 8 juli - Maar matig zomerweer vandaag.  20° en nogal wat wind.  We trekken naar de haven voor wat inkopen.  Opnieuw staat er een miljoenen-jacht klaar voor transport naar, schrik niet, Istambul. En zeggen dat het crisis is.  Hier floreert die business anders wel goed.  Moet je zien wat er nog allemaal klaar ligt voor verzending.  Alsof het niets is.  Nadien neemt Freddy de fiets voor een tochtje door de marais. Veel mogelijkheden zijn er niet : we zitten immers op een eiland.  Maar toch, altijd wel iets te ontdekken. Vanavond nog eens lekkere mosselen smullen.

Donderdag 9 juli - Lekker weertje vandaag.  We gaan fietsen vandaag.  We volgen de "Boucle entre marais et moulins".  Officieel 20 km, maar bij thuiskomst hebben we er toch 30 opzitten.  De route leidt ons langs de zoutwinningen waar kleine hutjes hun zoutwaren aan de toeristen aanbieden.  Je kan ook de site bezoeken waar info borden je de nodige uitleg verschaffen.  Toch interessante weetjes.  Zo belanden we in L'Epine waar we in een dorpscafé een verfrissing nuttigen.  Terwijl luisteren we naar de sappige gesprekken van enkele lokale bewoners.  Echt iets uit een film van Louis de Funes.  We fietsen nog naar de Pointe du Devin waar we in de verte onze camping zien schitteren in de zon.  Langs de marais keren we terug en in onze thuishaven zijn we nog in extremis getuige van een proefvaart van een jacht die later onder veel belangstelling uit het water wordt gehesen en op zijn stelling gelegd.  Er zijn nog altijd mensen met veel geld, of zijn ze allen van koninklijke bloede waar de belastingbetaler een stukje van betaalt ?  Zo kennen we er ook, nietwaar ?

Vrijdag 10 juli - Prachtig zomerweer vandaag.  Rond de 25°, weinig wind en staalblauwe hemel.  Tijd om te luieren.  Na onze dagklusjes (ons huisje wat oppoetsen, water bijvullen, grijs water lozen, enz.) slenteren we naar de haven voor onze koffie "Au bon coin".  Op de kade is men het miljoenenjacht aan het opleveren. Een uurtje nadien wordt hij onder massale belangstelling te water gelaten.  Op het doopfeest waren we niet uitgenodigd... maar we hebben wel met veel smaak een flesje rosé gekraakt, op onze kosten dan... Terug naar de camper : ligstoeltjes klaarzetten en profiteren van het mooie uitzicht.

Zaterdag 11 juli - Zouden we de leeuwenvlag uithangen vandaag?  We durven niet : Fransen zijn duidelijk in de meerderheid ...  Weer een prachtige dag.  We fietsen naar Noirmoutier om ons de bbq-ingrediënten voor vanavond aan te schaffen.  Ze boffen hier nogal met de Sardines de St. Gilles.  Moeten we dus ook eens proeven, vandaar.  't Schijnt dat ze met de patatjes van hier zeer lekker zijn.  Dus vanavond lekker kokkerellen.  Het is druk in Noirmoutier.  De Fransen hebben volgende week hun Nationale Feestdag en ze maken dus de brug.    We drinken een lekker wijntje met zicht op de oude visserssloepen die nu voor toeristische zeetochtjes worden ingezet. Bij terugkeer meldt een bordje aan onze camping : complet. Rond 6 uur smullen : inderdaad zeer lekker.  Zeker de aardappelen die de smaak hebben van onze duinenpatatjes van weleer...

Zondag 12 juli - Zwaar bewolkt vandaag, onweersachtig zelfs.  Toch trekken we er met de fiets op uit naar het Plage des Dames.  Mooi strand met een pier die een honderdtal meter de zee in loopt.  Velen zijn van hetzelfde gedacht als wij.  Op de fietspaden is het zeer druk.  Wat een verschil bij vorige week.  Een topweekend voor de Fransen.  Overal is het zoeken naar een parkeerplaats en de vele logementen zijn overvol.  We zijn het niet meer gewoon om tijdens het hoogseizoen op reis te gaan (is reeds een 20 tal jaar geleden).  Voor ons is het dus wennen.  Ondertussen breekt de zon door en wordt het heerlijk warm.  Het Plage des Dames ligt aan het Bois de la Chaise.  Verscholen in het dennenbos : prachtige ouderwetse villa's, niet voor de gewone geldbeugel.  Voor vanavond maken we een smakelijke koude schotel klaar.  Het zal weer smaken, zeker met het decor dat voor ons ligt...

Maandag 13 juli - We genieten van een mooi zomers weertje.  Maandag is marktdag in L'Herbaudière. We schaffen ons wat zomers fruit aan voor de ons resterende dagen.  Inderdaad, ons verblijf hier loopt ten einde.  Dus nog wat profiteren...  Een flesje rosé op ons terrasje "Au bon coin" en de gezellige marktdrukte becommentariëren... dat is onze bezigheid vandaag.  Rond 14 uur slurpen we ons vissoepje en dan een lekkere siesta.  's Avonds gaan we nog eens gastronomisch dineren.  Was wel iets speciaal en zeer lekker.  Rond 23 uur barst overal hier op het eiland het vuurwerk, ter gelegenheid van de Nationale Feestdag, los.  Mooi spektakel...  We konden een drietal vuurwerken bewonderen.

Dinsdag 14 juli  - Nationale Feestdag, maar voor ons de laatste dag !  Spijtig, want het was aangenaam verblijven hier.  Het wordt ook een afscheid in mineur : zwaar bewolkt en het regent lichtjes.  Wordt het nat inpakken.  Voor de laatste keer zullen we oogstverse oesters eten. 't Zal voor lang zijn...  Dus toch nog maar even van profiteren.

Woensdag 15 juli - Vertrek naar huis in 2 etappes.  We rijden via Nantes, Rennes (praktisch volledig autostrade-nietbetalend) naar onze overnachtingsplaats.  Verneuil-sur-Avre is een puur Normandische stad en is een bezoek meer dan waard.  Het is snikheet als we toekomen.  We stappen naar de markt voor een frisse pint. Freddy beslist nog de "circuit historique" te maken.  Ik geef op, het is te warm : 33°
Overnachtingsplaats : Verneuil-sur-avre, avenue Marechal Foch

Donderdag 16 juli - Naar Oostende via Evreux, Rouen.  Nog even binnenwippen in de supermarkt in Duinkerke en ... platte band  Geen reserveband.  Verzekering gebeld : een uur later depanneur aangekomen en samen een nieuwe band aangeschaft : alles was binnen een drietal uur gefixtst.  Viel al bij al nog mee.

Foto's