Laika

Laika

donderdag 28 augustus 2014

Rondom de "Reus van de Provence"

Aan de voet van deze mythische berg liggen enkele charmante Provençaalse stadjes en dorpjes.  Een zestal jaar geleden hebben we hier een rondje gedaan...  we willen het wel nog eens overdoen. 

Woensdag 27 augustus - We vertrekken rond 9u30 uur om via Brussel, Arlon, Luxemburg, Metz na 426 km te overnachten in Pont à Mousson.  Een mooie stad gelegen aan de Franse Moezel. De tocht verloopt voorspoedig.  Vlot rond Brussel gereden en omstreeks 14.30 uur komen we op onze bestemming aan.  Het weer is zacht : we noteren 21graden.  We doen nog een terrasje op het marktplein met zijn mooie arcaden.  's Avonds lekker dineren in "capitainerie", wat tv kijken en dan onder de wol.
Overnachtingsplaats : Port de Plaisance, Boulevard de Lattre de Tassigny, N 48.90218   E 6.06269
Donderdag 28 augustus - Een rustige nacht en opgestaan met een stralend zonnetje.  We zijn het niet meer gewoon!  We vervolgen onze route naar de volgende stop: Bourg en Bresse.   Deze streek is bekend voor zijn kippen : een Bresse-kip vind je bij ons in de supermarkt. We volgen een mooie route : langs de Vogezen en vervolgens de Jura met zijn gekende wijnen.  Prachtige streek. Hier hebben we ten andere reeds een paar vakanties doorgebracht.  Rond 15 uur hebben we de 386 km afgebold en installeren we ons op de stedelijke camping.  De temperatuur is ondertussen opgelopen tot maar liefst dertig graden !!
Overnachtingsplaats : Camping municipal de Challes, 5 allee du centre nautique, N46.210278, E5.24142
Vrijdag 29 augustus - Vandaag richting Nyons in de Drome Provencale, een afstand van 286 km.  Het belooft weer een warme dag te worden!  We passeren vlot Lyon om onmiddellijk daarna in een Provençaalse sfeer te worden ondergedompeld. Lavendelvelden, meloenen, perziken en nog zovele zuiderse vruchten worden hier geteeld. Links van ons zien we de Vercors.  Mooie bergwandelingen zijn hier te doen.  Om 14 uur arriveren we in het gezellige stadje Nyons.  31graden.  Vlug een schaduwrijk terrasje opzoeken en van op een luie stoel wat gapen...  's Avonds gaan we op de markt met zijn mooie arcaden een lekkere steak eten.  Een accordeon zorgt voor de sfeer.  Het werd 11 uur en nog steeds 26 graden.  Fijn toch?
Overnachtingsplaats : Promenade de la Digue, N 44.35815   E 5.13858
Zaterdag 30 augustus - een dag om te luieren ! Rustig ontbijten, later het mooie stadje verder verkennen en een paar terrasjes doen.  Wat kan het leven eenvoudig zijn ! Het wordt eentonig: weer dertig graden.  Sorry hoor voor jullie in België.
Zondag 31 augustus - We verlaten het gezellige Nyons om 17 km verder te stranden in Vaison La Romaine. We gaan overnachten op camping Carpe Diem (hier waren we 20 jaar geleden ook met de caravan).  Ondertussen is hier wel veel veranderd : 3 zwembaden, diverse glijbanen, kortom veel waterplezier.  Na onze installatie een ontdekkingswandeling op het domein van de camping, een drankje in de bar en voor de rest van de namiddag genieten van het goeie weer (27° in de schaduw).
Overnachtingsplaats : camping Carpe Diem,Route de Saint-Marcellin, N44.23416  E5.08925
Maandag 1 september - Vanmorgen opgestaan met 17°.  De temperatuur heeft een flinke knauw gekregen.  Toch schijnt het zonnetje volop maar de wind speelt haar parten.  Meer dan 25° zullen we niet halen.  Maar voor ons nog altijd prima !  Rond 10 uur zakken we af naar de stad op zo'n anderhalve km van de camping.  We doen het rustig aan en volgen de rivier Ouvèze tot we zicht krijgen op de oude stad boven op de falaise.  Een ruïne op het hoogste punt houdt toezicht.  Het gekende romaans bruggetje spoelde in 1992 bij een overstroming volledig weg... vandaar een replica van het originele.  Via de binnenstad en het mooie marktplein verkennen we nog de twee Romeinse sites om daarna een gezellig terrasje op te zoeken en een goed wijntje te drinken.  Rond 2 uur, tijd om terug te keren.  Ik wandel rustig aan terug naar de camping terwijl Freddy nog de Middeleeuwse cité een bezoekje brengt.  Het is vooral klimwerk, ik laat dat dus aan mij voorbij gaan.Eens boven aan de voet van de ruïne heb je een prachtig zicht op de Mont Ventoux en de omgeving. 
Dinsdag 2 september - Vandaag is er markt in 't stad.  Naar het schijnt de mooiste van de regio.  Inderdaad een markt van formaat.  Alle straten, pleintjes staan met kraampjes die volop Provençaalse producten  aanprijzen.  De moeite waard om even door te slenteren.  Al bij al wel vermoeiend en van tijd tot tijd hebben we wel een drankje nodig. Een paar aankoopjes gedaan : verse meloenen, een worst voor Freddy en een paar zomerbroeken voor mij (voor in Spanje weet je wel).  Op een pleintje drinken we nog een rosé wijntje met begeleiding van een leuk muziekje.  Nadien terug naar de camping en nog een paar uurtjes platte rust.  Temperatuur : 27°.
Woensdag 3 september - we verlaten Vaison en  rijden 9km verder naar Malaucène, aan de voet van de Mont Ventoux.  We installeren ons op de camping Le Bosquet, een terrassencamping met een prachtig zicht op de reus.  Het valt onmiddellijk op: dit is Belgisch .  90 procent Belgen op de camping en de meesten met fietsen die deze meest bekende col willen beklimmen.  Ook in het stadje zijn de honderden fietsers de blikvangers, terwijl wij, met een lekker glaasje wijn , van het schouwspel genieten.  Later op de camping nog een heerlijk zwemmertje met een prachtig vergezicht. Verder dolce far niente.  Oh ja, vandaag eer 29 graden in de schaduw en geen wind. Heerlijk, nietwaar?
Overnachtingsplaats : Camping Le Bosquet, Route de Suzette, N44.17789  E5.12532. 
Donderdag 4 september -  Opnieuw stralend zomerweer !  Na het opkuisen van ons huisje slenteren we naar het centrum om een paar inkopen te doen.  Het wordt een cliché, maar op een schaduwrijk terrasje drinken we een koffie, terwijl we weer de tientallen fietsers gadeslaan die de moeilijke klim zullen aanvatten.  De gesproken taal is hier vooral Vlaams : opletten als je commentaar geeft !  Na de middag, wat verpozen aan het zwembad en een zwemmertje doen.  's Avonds een lekker kipje verorberen. 
Vrijdag 5 september - We worden wakker met getik op ons dak.  Inderdaad, we worden vergast op een buitje.  Geen nood : de paadjes hebben niet de gelegenheid om nat te worden : daar is de zon weer !  De wolken verdwijnen en na een paar uur genieten we weer van 27° (in de schaduw wel te verstaan).  We zullen het ook weer vandaag geweldig rustig aan doen.  We laten het aan de liefhebbers om de Mt te beklimmen, alhoewel Freddy zijn hartje bloedt om het ook eens te proberen... maar hij beseft wel dat die zotte jaren voorbij zijn.  We houden het dus zoals zovele oudjes hier : een terrasje onder de platanen en maar gapen...  Rond één uur een Provençaals dagschoteltje, een ijsje likken en verder platte rust.
Zaterdag 6 september -  De nachten zijn nogal fris (16°), maar zodra de zon boven de heuvels verschijnt, stijgen de temperaturen zienderogen.  Ook vandaag geen denderende activiteiten.  Liefst wat schaduw opzoeken en rustig genieten van de beweging op het marktpleintje. Rond 11 uur "landen" de eerste fietsers die de beklimming hebben gedaan.  Altijd mooi om die bezwete en vermoeide gezichten te zien. We nemen afscheid van het stadje met een glas rosé en trekken rond drie uur terug naar de camping om wat "uit te rusten" van de gedane inspanningen! (foei!).  Nog een afkoeler in het zwembad en een heerlijke dag zit er weer op.  Morgen verhuizen we naar Bédoin, de Vlaamse enclave bij uitstek.
Zondag 7 september - We verlaten Malaucene om via de col de la Madeleine naar Bédoin te rijden op zo'n 14 km.  Onmiddellijk bij het buiten rijden van de stad worden we opgeslorpt door een groep fietsers.  We zijn verplicht hun snelheid te volgen, de baantjes zijn immers smal en de afdalende fietsers vliegen naar beneden.  Toch rijden ze zo'n 25 km de col op (468m).  We bereiken Bédoin en gaan op zoek naar camping "La Garenne".  Een mooie terrassencamping.  We hebben geluk : een uitstekende plaats is vrij : veel ruimte, zon en schaduw.  Op 3 minuten wandelen van de stad, waar het tamelijk druk is, vooral met sportievelingen.  We slenteren wat door de stad, rusten wat uit aan onze camper en vanavond gaan we lekker dineren met een panoramisch zicht.  En het weer vraag je je af ?  Opnieuw 29° in de schaduw. 
Overnachtingsplaats : camping La Garenne , N 44°72496, E5°108861
Maandag 8 september – De markten achtervolgen ons.  Ook hier maakt men van het toeristisch seizoen gebruik om in alle straten kraampjes op te stellen : van kledij, keramiek en  allerhande worsten…  Gezellig is het wel en het lokt ook veel volk, kooplustig of niet, maar toch loopt iedereen met zakjes rond.  In de verte horen we geroffel.  Inderdaad er wordt vandaag onweer verwacht.  Niettemin blijft het zonnetje nu nog volop stralen.  We doen nog een terrasje en rond het middaguur trekken we naar het panoramisch zicht op de terras van de camping.  Na een flesje wijn, wat platte rust.  Tegen de avond breekt een hevig onweer los : donder, bliksem en bakken water vallen uit de lucht.  En toch blijft het nog zwoel. 
Dinsdag 9 september – Rond  10 uur is het gisteren opgehouden met regenen.  Vandaag weer een staalblauwe hemel…  Waarom kan dat bij ons niet ?  We moeten weer de schaduw opzoeken.  We hebben besloten om hier tot vrijdag te blijven : we vinden ons stekje hier uitstekend : zon, schaduw en veel ruimte.  Waar zouden we het nog beter kunnen vinden ?   Verder wordt het een rustige dag.  Ons huisje poetsen, het stof wegdweilen en lekker genieten van de heerlijke temperaturen (met of zonder glaasje wijn).
Woensdag 10 september - Zelfde recept als voorgaande dagen : van 's morgens vroeg een lekker zonnetje, douchen, buiten ontbijten met heerlijke Provençaalse geuren, rustig naar het dorpje afzakken.  We drinken onze koffie eens bij Jan, een Bredenaar die hier een bar, restaurant en hotel uitbaat (Le Portail de l'Olivier).  Nadien terug naar de camping, daar wat profiteren van het mooie uitzicht en verder rusten onder onze dwergeiken.  Af en toe krijgen we wel een eikeltje op onze donder.
Donderdag 11 september - Terwijl ik voor het ontbijt eitjes kookt, zakt Freddy af naar het dorp om in een pittoresk bakkerijtje een "baguette" te kopen.  Het interieur van dit bakkerijtje is zo weggeplukt uit een een film van Louis de Funès of Bourvil.  Zo ouderwets !  Een postkaartje.  Het is onze laatste dag in de Provence : dus nog wat profiteren van het heerlijke weertje, alhoewel gisteren was het koud : 24 °.  De plaatselijke bevolking liep reeds met een wollen trui !!!  Vandaag 27° met tamelijk veel wind.  Morgen reizen we af : we volgen dezelfde route als de heenreis.
Vrijdag 12 september - Met spijt nemen we afscheid van ons mooi plaatsje op de camping "La Garenne" en verlaten Bédoin, niet zonder moeilijkheden want er is een fietsevenement en we moeten maar liefst 14 km omrijden.  De tocht gaat langs kronkelende wegen tot aan de Rhône die we tot in Lyon volgen.  De ring rond Lyon is druk maar verloopt vlot en rond 15 uur komen we aan in Bourg en Bresse.
Overnachtingsplaats :Camping municipal de Challes, 5 allee du centre nautique, N46.210278, E5.24142
Zaterdag 13 september - Op naar Pont a Mousson.  Zeer druk bezochte camperplaats.  We kwamen om 14 uur toe en er restten nog 3 plaatsjes.  Gelukkig maar !
Overnachtingsplaats :Port de Plaisance, Boulevard de Lattre de Tassigny, N 48.90218   E 6.06269
Zondag 14 september - Vlot gereden, om 14 uur thuis.

Foto's 





 

zondag 17 augustus 2014

Lommelse havenfeesten in de jachthaven.

De Lommelse Jacht- en Camperhaven viert van 14 tot 17 augustus feest.  In het middelpunt staan de  campers en jachten die mooi uitgedost worden met vlaggetjes en feestverlichting.  Vooral 's avonds een feeëriek beeld.
Overnachtingsplaats : Lommelse Jachthaven, Boskantstraat 30,  N 51.24268   E 5.36902

Woensdag 13 augustus - Het is pas na 14 uur dat we richting Lommel rijden.  We worden er verwacht omstreeks 18 uur ... dus tijd zat.  Het is al een poosje dat we er op uit zijn getrokken en we kunnen je verzekeren dat het kriebelt...  Hopelijk valt het weer mee (al zijn de vooruitzichten niet zo goed). Het is druk op de weg.  Vanaf Kruibeke zitten we tot aan de Kennedytunnel in de file.  Rond vijf uur arriveren we... We zijn niet alleen.  Er zijn reeds een tiental liefhebbers gearriveerd.  Na onze installatie profiteren we nog van het heerlijke zonnetje, ondertussen drinken we ne goeie pint op het terras met mooi uitzicht op de jachthaven .
Donderdag 14 augustus  -  een rustige nacht ... Gewekt door het gefluit van de vogels.  Zwaar bewolkt maar voorlopig is het droog.  Na het ontbijt neemt Freddy de fiets om een ritje van ongeveer 45km te doen.  Hij is pas vertrokken als het hier een stortbui van jewelste doet... Hij echter blijft de ganse rit in het droge.  Zo zie je maar ...  Na het middagmaal doen we samen een korte wandeling langs het kanaal om te eindigen met een koffie op het terras van de Meerpaal. De dj is ondertussen   druk in de weer met het uittesten van zijn installatie.  Vanavond is het immers voor de oudjes met 'goud voor oud'.  Onze camper is ondertussen ook feestelijk uitgedost.  Hopelijk blijft het vanavond droog.  Voor de fietsliefhebbers, de knooppunten :228/221/220/241/202/209/206/207/530/248/247/256/254/253/229/228 (45 km).
Vrijdag 15 augustus . Het was aangenaam gisteravond, mooie muziek uit de jaren stilletjes, lekkere sfeer en vooral het bleef droog.  Vanmorgen zwaar bewolkt... Zullen we zon zien of wordt het nat?  Om 9 uur schuiven we aan voor een uitgebreid ontbijtbuffet. Mmm, smullen maar. Om 10 uur beslist Freddy toch een fietsritje te maken.  Ik houd het bij een wandeling door het bos. Hier ter plaatse is een lokale  vissersclub druk bezig makreel en paling te roken.  Een heerlijke geur verspreidt zich over de haven,  we zullen ons ook een makreeltje aanschaffen. In de namiddag platte rust want vanavond willen we, bij een portie mosselen, genieten van de muziek van een bandje.  Af en toe worden we wel getrakteerd op een buitje... Moeten dat er bij nemen, nietwaar ? Fietsknooppuntjes : 228/227/226/25/26/27/31/32/33/217/36/38/216/514/562/563/564/220/221/228
Zaterdag 16 augustus - Ambiance gisteren, tot in de vroege uurtjes. Gelukkig hadden we ons onder een terrasverwarming geïnstalleerd , zodat we gespaard waren van de vochtige kilte.  De dj bracht er met feestmuziek onmiddellijk de sfeer in...  Vandaag lang uitslapen en naar Lommel fietsen om wat fondsen bij te tanken.  Bij terugkeer even kijken bij  vossemeren,  Hoogseizoen hier, wat een drukte. Het weer is wisselvallig met af en toe een fikse bui.  's Middags verorberen we ons gerookt makreeltje. Een delicatesse.  Nadien wat platte rust en in de loop van de vooravond trekken we er weer op uit om van de ambiance te genieten.  Vanavond is er ook licht- en lasershow.  Hopelijk blijft het droog.
Zondag 17 augustus - Mooie licht-en lasershow gisteren, terwijl de verlichte jachten één voor één kwamen paraderen voor het terras van "de Meerpaal".  Leuk schouwspel.  En het bleef droog, zodat iedereen volop kon genieten van het bandje.  De sfeer zat er goed in.  Vandaag lang uitgeslapen en als afsluiter van het weekend nemen we deel aan het ontbijtbuffet.  Nadien was het de bedoeling nog een wandelingetje te maken, maar een druilregen nodigde niet uit.  Dus reden we rond 12 uur terug naar huis.  In ieder geval  : een geslaagd weekendje Limburg.