Laika

Laika

maandag 14 april 2014

Ostfriesland : Moin und Wilkommen

Ostfriesland is een regio in het noordwesten van Duitsland, ten noorden van het Nederlandse Friesland.  Waddeneilanden, parken en tuinen, bossen en weiden, veenmoerassen en heide. Kortom : lekker afwisselend.  Campers zijn hier zeer welkom ! Hier vind je de lijst met overnachtingsplaatsen.
Zondag 13 april - Zwolle is onze eerste etappe.  Na 134km bereiken we onze overnachtingsplaats aan de jachthaven de Hanze.  We hebben geluk : er is nog 1 plaats vrij.  Mooie plaats met zicht op de bootjes.  Het is pas 2uur en we nemen de fiets om naar het centrum te rijden.  Daar gaat een sportmanifestatie door : mud en foam run, waarbij de lopers allerlei hindernissen dienen te nemen zoals o.a modder- en schuimbaden.  Spektakel gegarandeerd. Zwolle zelf is een mooie stad: versterkt en in de traditionele stervorm.  Na een drankje keren we terug naar ons campertje.
Overnachtingsplaats : Jachthaven de Hanze, Holtenbroekerdijk 42-44, N52.53005  E6.07419

Maandag 14 april - vandaag geen al te best weer : zwaar bewolkt en af en toe een bui.  We gaan een uitgebreid bezoek brengen aan de stad. De stad is zeker een bezoekje waard met tal van mooie woningen.  Ook de stadsmuren zijn mooi gerestaureerd.
We hopen op wat beter weer, om deze namiddag een fietstochtje rond zwolle te maken.  Maar de buien geven niet af.  Freddy besluit toch nog een rondje te fietsen.  Zwolle ligt aan de Vecht en Ijsel.  Op de dijken is het heerlijk fietsen (bij goed weer natuurlijk).

Dinsdag 15 april - Meppen  is de volgende halte. Ligt net over de grens in Duitsland op zo'n 100km van Zwolle.  Net over de grens worden we al geconfronteerd met enorme turfwinningen.  Zeer kenmerkend voor deze streek. Meppen zelf is een knus stadje en ligt aan de oevers van de Ems.  Na een bezoekje aan het stadje laden we de fietsen af en rijden langs veldwegeltjes en bossen naar Geeste op zo'n 13km.  Plots rennen op een tiental meter van ons vier reetjes de weg over.  Geen tijd om een foto te nemen.  In Geeste tijd voor een koffie alvorens de terugtocht aan te vatten.  En het weer?  Af en toe zon, bewolkt en droog.  Wel een stevige noordenwind.
Overnachtingsplaats : Hallenbad/Festplatz, Nagelshof, N52.69035  E7.28504

Woensdag 16 april -  we staan op en het zonnetje schijnt.  Na het ontbijt, rond halfnegen, springen we op de fietsen om van het prachtig fietsweertje te smaken.  We rijden langs de oever van de Ems.  In ieder geval niet druk bevaren op een paar jachtjes na.  We genieten met volle teugen van het afwisselend landschap.  Nu eens in een bos, dan langs venen om uiteindelijk vele akkers te doorkruisen.  Na een tussenstop in een leuk cafeetje voor een dampend kopje koffie bereiken we het sympathieke Haren.  Daar eten we, profiterend van het deugdoend zonnetje, een broodje vis. En of het smaakt!  Langs een andere route keren we terug naar Meppen.  Het was een geslaagde dag!  Aantal km : 38 km.

Donderdag 17 april - Op naar het echte Ost-Friesland : Rhauderfehn ligt in het zuiden van de regio en je kan er het zo typische landschap bewonderen.  Moerassen, venen, maar vooral vele kanaaltjes met idyllische bruggetjes.  Die bruggetjes zijn allen zo fotogeniek, maar je kan toch niet telkens een foto nemen?  Onze overnachtingsplaats is opnieuw een voorbeeld van hoe het moet zijn.  Echt prachtig gelegen aan de rand van 2 kanalen en een moerassig gebied. We hebben weer geluk : nog 1 plaats vrij, het is immers paasweekend en vele plaatsen zijn gereserveerd.  We doen een wandeling door het stadje waar info borden ons wijsmaken hoe het vroeger was...  Later in de namiddag doen we een klein rondje met de fiets.  We rijden naar Rhaude waar we vol bewondering zijn voor de mooie molen en de omliggende tuin.  En ritje van slechts 12 km.  Bij ons campertje laten we het zonnetje nog op onze smoeltjes schijnen. Inderdaad het weertje vandaag was niet mis.
Overnachtingsplaats : Paddel-Pedalstation, N53.13871  E7.58685

Vrijdag 18 april - We nemen uitgebreid de tijd om te ontbijten want het blijkt toch een miezerige dag te worden. De verse pistoleekes en de zachtgekookte eitjes gaan er vlot binnen en zo zijn we klaar om een fijne fietstocht te ondernemen namelijk de Moortour, aangeduid met R 3.  De rondrit leidt ons langs het typische moorlandschap met uitgestrekte veengronden, moerassen en meren. Soms wanen we ons in de Hoge Venen.  Een paar keer moeten we wel schuilen in bushokjes of bosprieeltjes wegens een regenbui . Een bezoek aan een prachtig gerestaureerde windmolen van 1824 in het dorp Burlage is de moeite waard en in de omliggende tuin ligt een kleine turfboot, maar het museum zelf in de molen is jammer genoeg niet open (het is namelijk goede vrijdag en alle zaken zijn hier dicht). Rond 15 uur sluiten we de rondrit af na 39 km en genieten van een koffie om ons wat op te warmen. Freddy ziet het nog zitten om nog enkele supplementaire kilometers af te leggen maar ik ga rustig bekomen van de fysieke arbeid.

Zaterdag 19 april - De zon is van de partij, dus niet getreuzeld en om 9u30 vertrekken we om de Hammrichtour af te fietsen. Dit is een toer om van te genieten niet alleen om het zonnige weer maar de natuur die ons hier voorgeschoteld wordt is om duimen en vingers af te likken. We rijden langs de rivier de Leda en bereiken overstromingsgebieden met vele waterplassen waar een enorme variëteit aan vogels, ganzen,eenden hun breedgebouwd nest hebben gemaakt. Vandaag komen we praktisch geen veengronden tegen maar wel uitgestrekte weilanden waar her en der reeds de koeien worden losgelaten.  Veel te vlug bereiken we na 32 km onze uitvalsbasis en wij rijden door naar het centrum van Rhauderfehn om enkele inkopen te doen. Om onze trip af te ronden laten we ons vallen op het gezellige terrasje van onze staanplaats en blazen we wat stoom af. Nu rest er ons nog enkel te profiteren van het zonnetje op ons bolletje.

Zondag 20 april -Ditzum is onze volgende stopplaats .Eerst halen we onze broodjes af maar bij het buitenkomen staat een mandje vol lekkers op ons trapje, een geschenk van de gastvrouw voor een vrolijke paaszondag.  Na 36 km bereiken we Ditzum ....het staat hier nog overvol maar gelukkig is er net een mobilhome vertrokken en kunnen we parkeren met een weids uitzicht op de dijken van de EMS en het achterliggend natuurgebied.  We trekken te voet naar het pittoreske stadscentrum op 10 minuten loopafstand en belanden in de vissershaven. De hoofdstraat en pleintjes staan vol met kraampjes want het is hier Paasmarkt en honderden nieuwsgierigen bezoeken dit evenement. We wandelen langs de bezienswaardigheden van het stadje waaronder weer een mooi gerestaureerde windmolen en hier nuttigen we boven in de molen een welgekomen koffie.  Voor ons middagmaal nestelen we ons in een visrestaurant, waar een  kibbeling ons zeer goed smaakt. We keren terug om in onze zetels te zonnekloppen, de windvlagen nemen we er bij.  Freddy maakt nog een wandeling boven op de dijk om de Ems te aanschouwen.  Al bij al een mooie zonnige dag.
Overnachtingsplaats  : Hinter Dem Deich, Molkereistrasse, N5331517  E7.28554

Maandag 21 april - We ontwaken door een flinke regenbui op onze mobilhome maar gelukkig klaart het op zo gauw we ons ontbijt verorberd hebben.  Het is dus tijd om een wandeling te maken, eerst naar het centrum van Ditzum waar de eerste kraampjes reeds geopend zijn en zo stappen we langs de vissershaven naar de dijken langsheen de EMS en na zo ongeveer 2 km bereiken we een heel klein dorpje nl. Pochum. Hier brengen we een bezoek aan het kerkje (de enige bezienswaardigheid) om ons nadien op een bankje neer te vleien boven op de dijk. We hebben hier een panoramisch uitzicht op de rivier, het begin van de Dollardroute en we zien ook de haven van Emden aan de overkant.  Aan onze voeten grazen de schaapjes in grote getale want zij staan in voor het onderhoud van deze uitgestrekte dijken.  Wij beëindigen onze wandeling met een koffie op een terrasje van Ditzum en haasten ons naar ons onderkomen want er komen opnieuw enkele regenvlagen onze richting uit. Even rusten nu...  Na de middag moeten we onze plannen wijzigen.  Het weer blijft slecht : buien en veel wind.  Een  fietstocht zit er niet meer in.  We gaan naar het dorp om een koffie "mit Torte und Sahne" te nuttigen.  Freddy toch, ik hou het alleen bij koffie.  Je kent me, nietwaar?

Dinsdag 22 april - Wij worden gewekt door het gemekker van een lammetje dat ontsnapte van de dijk en nu de parking wil oplopen, enkele verblijvers trachten het diertje te vangen om het weer bij moeder schaap te zetten ... Maar vergeefse moeite het diertje is iedereen te snel af en het zal door een herder moeten begeleid worden.  We pakken in en verplaatsen ons 68 km verder naar het noorden toe met als einddoel Greetsiel.  We zijn wel verplicht om een ommetoer te maken want we kunnen slechts via een tunnel onder de Ems naar de overkant rijden. Eenmaal ter plaatse brengen we een bezoek aan het liefelijke dorp Greetsiel waar op amper 100 meter afstand twee grote molens ons welkom heten.Het is hier werkelijk op de koppen lopen ent dit voor een doordeweekse dag . Ontelbare winkels van soevenirs,kledij, café's, ijssalons,restaurants trekken de aandacht van de toeristen. Ook wij nemen een aperitief op een terras aan de oude markt met zicht op de kanalen die hier heel de stad doorkruisen en wat verder in de Noordzee terecht komen.  De zon is van de partij en een wandeling boven op de dijk langs de jacht- en vissershaven is zeer aangenaam.  Op een beschut terrasje vleien we ons neer om de beentjes wat rust te gunnen en ....  we degusteren een lekkere schotel maatjes (naturel, gerookt en gemarineerd in sherry azijn) een aanradertje.  We besluiten onze dag met een boottocht op de kanalen van 1 uur. De kapitein vertelt honderduit over de antieke gebouwen,de landschappen, en hij doorspekt zijn commentaar regelmatig met mopjes over de oost Friezen . Bij de molen nuttigen we nog een verfrissing om uiteindelijk onze mobilhome te vervoegen.
Overnachtingsplaats : Zwillingsmuhlen, Muhlenstrasse, N53°29'51". E07°06'05"

Woensdag 23 april - Vandaag is het een schitterend fietsweertje nl. zon en weinig wind dus na ons ontbijt vertrekken we langs het centrum van Greetsiel naar de dijk. Het is slechts 10 uur en er zijn reeds heel veel bezoekers in de stad. Onze tocht gaat grotendeels langsheen de dijken die hier tot 9 meter hoog zijn en we bezoeken de befaamde vuurtoren van Pilsum die met zijn felle geel en rode kleuren reeds van ver zichtbaar is. Het landschap bestaat vooral uit rietvelden, koolzaadvelden en overal draaien tientallen windmolens. Onze tocht gaat verder door weilanden naar de dorpen Manslagt,Groothusen,Woquard,Pewsum en Visquard om opnieuw uit te komen aan Greetsiel. Het is nu 16 uur en we legden 52 km af dus hoog tijd om op een terras een maaltijd te nuttigen.Wij installeren ons nu in het zonnetje op onze camperplaats en kunnen terugblikken op een zeer toffe dag.

Donderdag 24 april - Vandaag rukken we nog meer naar het noorden op en dit langsheen de route langs de Noordzee waar de vele Oost Friesische Waddeneilanden liggen. Na 68 km landen we in Harlesiel met een staanplaats bij het strand en de haven. Gezien dit een leuke plek blijkt te zijn beslissen we de laatste drie dagen van ons verlof hier ter plekke te blijven. Eerst maken we kennis met de vissershaven en we wandelen langs het water tot in het centrum van het dorp.  Onderweg zijn er veel hotels, restaurants, cafés en visrokerijen. Alles wijst erop dat ook hier veel toeristen de streek verkennen.  Na ongeveer anderhalf uur bereiken we het einde van het kanaal en bewonderen wij de mooie vissersschepen. Op een terrasje van een visserscafe kunnen de benen wat rusten en we keren langs de andere oever terug met een oversteek aan een oude sluisbrug. We brengen een bezoek aan een visrokerij en kiezen een paar gerookte exemplaren uit voor ons souper nl. Makreel, rolmops,maatjes,forel en brados.  We laten ons deze delicatesse lekker smaken en zo kunnen we onze eerste dag hier fijn besluiten.
Overnachtingsplaats : An der Mole, Am Harlesiel, N 53.70935   E 7.80894

Vrijdag 25 april - Het weertje is behoorlijk en we nemen opnieuw de fiets om dijk op en dijk af naar Neuharlingersiel op zo'n 8 km te trappen.  We wandelen langs het mooie haventje waar enkele historische garnalenkotters te pronken liggen.  Mooi onderhouden en nog steeds actief.  Na dit bezoekje trekken we het binnenland in en volgen een tijdje de stroom Harle die zich door het landschap kronkelt.  In totaal hebben we zo'n 25 km gefietst : genoeg voor vandaag.  's Avonds nemen we deel aan het uitgebreid visbuffet in de "Wattkieker".  Dit restaurant ligt op de dijk met volop zicht op de waddeneilanden : Spiekeroog en Wangerooge.  En of het gesmaakt heeft ?

Zaterdag 26 april -  Vandaag worden we wakker met een zonnetje dat door de spleten van onze verduistering glipt.  Tijd om op te staan.  Inderdaad, een stralend blauwe hemel met toffe temperaturen.  We zullen het maar rustig houden voor onze laatste dag.  We wandelen langs de wadden, we wagen er ons niet in, want we hebben geen laarzen bij.  In de verte op zo'n 10 à 15 km schitteren de witte stranden van de eilanden.  Helder zicht vandaag.  Alles is mooi te zien.  We nemen een aperitief in de Wattkieker en na de middag gaan we siesten, met onze smoeltjes in de zon.  Een mooie afsluiter.

Zondag 27 april - Naar Oostende (551 km)

Foto's