Laika

Laika

vrijdag 4 januari 2013

Van oud naar nieuw in de Haute Normandie

Zondag 30 december 2012 - De laatste sporen van de fijne kerstweek zijn opgeruimd en de kriebels om te vertrekken zijn weer opgedoken dus adios voor de laatste dagen van 2012.  Onze eerste halte is Fort Mahon Plage (op ongeveer 190 km).  Een rit met hindernissen : buien van hagelstenen, het ganse wegdek was in een mum van tijd ermee bedekt.  Zelfs sneeuwruimers kwamen er aan te pas om het dikke tapijt van grote hagelbollen weg te ruimen.  Freddy had toch wat schrik voor eventuele schade aan ons dak ... het was een overdonderend lawaai.  Na de helse bui  een stralende zon : niet te geloven die fratsen van moeder natuur.  In Fort Mahon is het tamelijk druk : veel wandelaars die toch de felle wind trotseren.  Onze magen knorren en we doen ons tegoed aan een Moules au Maroilles (=kaas van de streek).  Aan onze overnachtingsplaats vertrekt een mooie duinenwandeling (Dunes de Royon - 4 km -anderhalf uur).  Freddy besluit om nog eens flink te gaan uitwaaien.  Als de duisternis valt, installeren we ons knus in onze mobiel en vergeten het slechte weer.
Overnachtingsplaats : Rue de la Bistouille     N50.33861   E 1.55500

Maandag 31 december 2012 - We reizen door naar Le Tréport en tot onze grote verbazing staat de hele parking vol met campers.  Gelukkig probeert Freddy toch de automaat en wat blijkt... nog één plaatsje vrij aan de zijkant.  Van geluk gesproken.
We wandelen de ganse kaai af tot aan de vismijn waar we een heel gamma zeevruchten aankopen om vanavond oud naar nieuw te vieren.  De zeevruchtenschotels in alle formaten worden hier werkelijk uitgevochten ... Crisis ??  Na de middag kuieren we tot aan de vuurtoren en dan nemen we de funiculaire tot boven op de klippen.  Wat een mooi panorama : de zee, de klippen en de stad onder ons.  Rond 16 uur is het tijd om onze camper op te zoeken en zetten we alles in gereedheid om een aangename sylvester te vieren.  Met fijne muziek, eersteklas zeevruchten, een lekkere chablis gaan we van oud naar nieuw.  Om 24 uur brengen enkele Belgische Campingcaristen er de sfeer in met vuurwerk en luid getoeter.  Al bij al, gezellig en  voor herhaling vatbaar.
Overnachtingsplaats : Aire des Camping-Cars,  Avenue Pierre Mendes France
N 50.05660   E 1.38692


Dinsdag 1 januari 2013 - Meilleurs voeux en bonnes fêtes.  Zo starten we 2013.  We halen een frisse neus door een wandeling te maken naar Mers Les Bains aan de overzijde van de stroom Le Bresle.  Een bezoekje is aan te raden, vooral voor het bewonderen van de gerestaureerde Bel Epoque woningen.  Echte pareltjes.  Tegen de middag vleien we ons een beetje neer, om te bekomen van onze nachtelijke uitspatting.  's Namiddags flaneren we nog wat langs de vissershaven en de kaai.  De meeste visrestaurants blijken op deze nieuwjaarsdag toch nog vele klanten te lokken.
Wat wel opvalt in Frankrijk dat het vieren van oud naar nieuw heel beperkt is.  Geen ambiance en ook geen vuurwerk.  Los van de Belgen op de parking hebben we geen enkele vuurpijl gezien.

Woensdag 2 januari 2013 - We verplaatsen ons 30 km verder naar Dieppe.  Hier maken we onze gebruikelijke wandeling langs de vissershaven tot aan de pier en dan heel de mooie wandeldijk af tot aan de falaisen.  Op het strand enkele dapperen die het koude zeewater trotseren .  In het verwarmd zwembad ook vele sporters.  In de binnenstad in "Les Tribunaux" degusteren we een picon.  Terug op de kaaien laten we ons een "Marmite Dieppoise" smaken.  Om 16 uur trekken we naar de camper, want mijn beentjes moeten wat rusten.  Freddy daarentegen stapt nog naar de pier waar hij een onverwachte babbel heeft met een ingeweken Portugees die zelfs familie heeft in de Paulusstraat in Oostende.  Zo zie je maar ... kleine wereld.
Overnachtingsplaats : Aire de L' Accueil,  Quai de la Marne, N 49.92993   E 1.08649

Donderdag 3 januari 2013 - Vandaag zetten we koers naar St. Valéry-en-Caux.  Mooie staanplaats. Pal aan de zee op het einde van de kaai.  Mooi, maar natuurlijk winderig...  We maken een rondwandeling van de stad langsheen de vissers- en jachthaven.  De dijk aan het Casino is volledig heraangelegd en in de zomer zullen hier zeker veel mensen rust vinden in het zonnetje.  Nu is het miezerig nat...  's Namiddags gaan we in een creperie de fameuze "crêpe Normande" proeven.  Dat hoort er natuurlijk bij.   Vanuit de motorhome hebben we een prachtig zicht op de falaisen, de zee, het keienstrand en de haven.  's Avonds kunnen we via de verlichting de vele kustdorpjes waarnemen, met hier en daar een waarschuwende vuurtoren.
Overnachtingsplaats : Parking bij vuurtoren, Quai d'Aval, N 49.87230   E 0.70843

Vrijdag 4 januari 2013 - Terug naar Oostende.  Ons eindejaarstripje zit er op.  Uitkijken naar onze volgende bestemming.

Enkele sfeerbeelden