Laika

Laika

zondag 16 december 2012

Vredesstad Ieper


Vrijdag 14 december - Het blijft maar kriebelen en we besluiten nog een paar dagjes de kerstsfeer in Ieper op te snuiven. We installeren ons op de mooie staanplaats, vlak voor de camping en via het paadje van het natuurpark steken we door naar de Grote Markt van Ieper. We nuttigen eerst onze lunch in bistro Vivaldi (met zicht op de kerstmarkt). Na de middag brengen we een bezoek aan het vernieuwde museum In Flanders Fields. Met het oog op de honderdjarige viering van WO I in 2014 werd dit museum volledig gemoderniseerd. En inderdaad het is een pareltje. Beslist een aanrader. De allernieuwste technieken werden gebruikt om het geheel zo aanschouwelijk mogelijk te maken. Een must voor iedereen !! Aan voorwerpen, getuigenissen, films, ... geen gebrek. De tijd vliegt hier voorbij en we zijn dan ook verwonderd om het bericht te horen dat het museum om 17 uur zal sluiten. Wij zijn hier dus meer dan drie uur bezig geweest. Na een bezoekje aan de kerstmarkt met een heerlijke Irish coffee als versnapering keren we in een gietende regen terug naar ons gezellig campertje.
Overnachtingsplaats : Camping Jeugdstadion,Bolwerkstraat 1,N 50.84627 E 2.89731

Zaterdag 15 december - De regenzone is overgetrokken en we zien blauwe plekken in de lucht. Dus wandelschoenen aangetrokken en we volgen de wandeling Vestingroute om uiteindelijk aan de Lakenhalle uit te komen. Wat is het er druk !! Geen wonder : het is marktdag. We kuieren nog wat tussen de marktkraampjes om rond de middag ons te goed te doen aan een cassoulet (voor mij) en een choucroute (voor Freddy). 's Namiddags wat platte rust want om 17.30 uur rendez-vous aan de Menenpoort voor onze deelname aan de Avondwandeling "De Nachtwacht". Onze gids verwelkomt ons in zijn klederdracht als nachtwacht (zwarte hoed, grote zwarte cape, hellebaard, ratel en een kaarsenlantaarn. We zijn met een 20-tal deelnemers en starten bovenop de vesting : we passeren en bezoeken de ijskelder (nog tot 1960 in gebruik), thans bewoond door vleermuizen, de kazematten en een verborgen haventje ter verdediging van de stad. Bij de Rijselpoort bezoeken we het poortwachtershuisje uit de Middeleeuwen en we bezoeken ook de "waterhuishouding" uit die tijd. We zien de Ieperlee, die in gewelven dwars door de stad loopt. Hij leidt ons langs steegjes en mooie huizen, hier en daar gespekt met leuke anekdotes. Na deze leerrijke wandeling (duur 2u30) stranden we aan de Menenpoort waar we nog in extremis de "Last Post" kunnen meepikken.

Zondag 16 december - We waren van plan nog eens door te rijden naar Poperinge, maar door de aanhoudende regen beslissen we maar naar ons huisje te rijden.

Foto's


zondag 9 december 2012

Kerstsfeer in Antwerpen

vrijdag 7 december -Sneeuw houdt ons niet tegen : de banen zijn goed berijdbaar, dus zetten we koers naar Antwerpen. De verantwoordelijke van de camperplaats herkent ons nog van vorige keren en is weer uiterst vriendelijk en behulpzaam. Na de installatie nemen we tram "2" (of "6") tot aan het Centraal Station van waaruit we wandelen langs de De Keyserlei - de Meir - de Groenplaats - langs OLV Kathedraal om uit te komen bij het "schoon verdiep" op de Grote Markt. Overal legt men de laatste hand aan de kerstversiering. Morgen is het immers officiële opening van de Kerstmarkt met bijpassende sfeer. We laten ons verwennen met een lunch in brasserie Appelmans en dan gaan we langs de ruien naar de Schelde. Ook hier de laatste hand aan de schaatsbaan om morgen de talrijke bezoekers te kunnen ontvangen. 's Avonds blijven we knus binnen, het trumake blaast een gezellige temperatuur.
Overnachtingsplaats : Camperpark Vogelzang Vogelzanglaan 7-9, N 51.18958 E 4.40064

Zaterdag 8 december - Ontwaken in een zonovergoten Antwerpen, dus tram "6" op naar het Centraal Station (wil je verder rijden naar de Groenplaats : overstappen op lijnen 3/5/9 of 15). Daar dwalen we langs de zoo en het Astridplein. De vernieuwde De Keyserlei wordt vanavond officieel ingehuldigd met Astrid Bryan (wat ziet men toch in dat vrouwmens ?). Er is een massa volk op de been in de brede Antwerpse lanen, op de kerstmarkten is het koppen lopen. Zelfs de Flandria-boten zitten overvol voor tochtjes op de Schelde. Aan een origineel kraampje stillen we onze honger met bakharing op bruin brood voor Freddy en kibbeling voor mij. Wat later in de namiddag kuieren we terug naar het shopping center Stadsfeestzaal. Ook hier is het zoeken naar een plaatsje om een koffie te slurpen. Hier hebben we een afspraak met Patrick en Hilde om even kennis te maken. We maken -bij een goed glas wijn- uitgebreid kennis met Patricks nieuwe partner in de bekende zaak "Desiré de Lille". Tot onze verrassing komt ook Tom binnenwippen die vanavond op een fuif in Antwerpen moet zijn. Later op de avond nestelen we ons in de Colmar om aan te schuiven aan een wilddiner.

Zondag 9 december - Terug naar Oostende. Weer een paar leuke dagen meegemaakt. De kerstmarkt van Antwerpen moet zeker niet onderdoen voor de bekende markten van Duitsland !!
Tot een volgend bezoek...

Foto's