Laika

Laika

zondag 26 augustus 2012

Fietsen met "West-Vlaanderens Mooiste"



Woensdag 22 augustus - We zijn ingeschreven voor deelname aan de fietsvierdaagse in Roeselare onder het motto West-Vlaanderens Mooiste. Rond 13uur vertrekken we, amper een half uurtje rijden en we staan aan de poorten van KA Roeselare. We dachten één van de eersten te zijn ! Niets was minder waar. De camping stond reeds half vol met campers en caravans. Prima organisatie. Inchecken en onmiddellijk worden we doorverwezen naar ons stekje. Ruime plaats met mogelijkheid om luifel en stoeltjes te plaatsen. Alle voorzieningen aanwezig ! Na onze inschrijving in het secretariaat, waar we een uitgebreide documentatiemap ontvangen, laden we onze fietsen af en zetten koers richting centrum waar we onder een lekker zonnetje op een terrasje een koffie slurpen. 's Avonds om 19 uur nemen we deel aan een "verkenningsfietstocht" van 15 km rondom Roeselare. Met zo'n 200 rijden we onder politiebegeleiding in een gezapig tempo naar een 1° halte. We brengen een bezoek aan de nieuwe wielerpiste "Odiel Defraeye" - 1° belg die de Ronde van Frankrijk won. Drie renners geven daar een smaakmakende demonstratie van het baanwielrennen. Vervolgens slingert de meute zich door het Sterrebos met het mooie kasteel om uiteindelijk weer de tijdelijke camping te vervoegen waar het Stadsbestuur ons vergast op een drankje en een hapje.

Overnachtingsplaats : Tijdelijke camping "Schoolcampus KA", Groenestraat 176, Roeselare.

Donderdag 23 augustus - Eerste dag van de fietsvierdaagse. We opteren voor de 50 km (30,75 en 100 km zijn de andere opties). Om 9 uur fietsen we naar de Expohallen waar de eigenlijke start plaatsgrijpt (vrije start tussen 9 en 14 uur). We krijgen een eerste controlestempel en kunnen op weg. Nogmaals stellen we vast dat alles tot in de puntjes geregeld is. Chapeau Pasar. We volgen de knooppunten met een gezapige snelheid en fietsen glooiend door de groentetuin van West-Vlaanderen. Het zonnetje is weer van de partij, een leuke temperatuur, wat wil je nog meer ? Ooh ja, af en toe even afstappen voor een terrasje. Rond 15 uur zitten onze eerste 50 er op. 's Avonds op de camping maken we nog de spectaculaire start mee van een heteluchtballon. Toch wel indrukwekkend zo van dichtbij!
Knooppunten : 79/37/38/45/46/44/43/42/14/27/26/33/32/17/25/12/66/78/77/79

Vrijdag 24 augustus - We staan op ! Bewolkt, maar toch een goeie temperatuur. Zit de fysiek nog goed ? Ja ! Prima. Dus na het ontbijt opnieuw de fietsen op voor de volgende 50 km. De tocht gaat nu Noordelijk via Hooglede en Gits (even testen of we wat kunnen klimmen). Op het kerkpleintje in Gits worden we verrast door de bloemenpracht. Even verpozen rond de fontein is dan ook aangewezen. We zetten onze tocht verder naar Torhout, waar alles in gereedheid wordt gebracht voor het BBQ kampioenschap. Moet ook de moeite zijn. Na een broodje en een koffie zetten we koers naar Kortemark en Staden. We passeren alle gekende en ongekende groentesoorten. Donkere onweerswolken komen opzetten, maar toch kunnen we droog onze slaapplaats bereiken. Rond 20 uur begint het te stortregenen. Hopelijk is het morgen goed ?!
Knooppunten : 79/30/29/3/4/2/86/85/1/36/43/45/31/66/33/34/37/79

Zaterdag 25 augustus - Redelijk weer. Maar toch veel wind en de wolken zijn loodzwaar. Initieel opteren we voor de 25 km. Wie zien wel hoe het evolueert. De start aan de Expohallen is veelbelovend. Veel liefhebbers zijn paraat en op de parking is het volop fietsen afladen geblazen. In de hal merken we Gella Vandecaveye op die samen met Museeuw en enkele liefhebbers de 150 km zullen bollen. Na een 10tal km is het zover : we krijgen een fikse regenbui op ons kopje. Regen en wind maken het ons niet gemakkelijk om heuveltje op en af te rijden. Uiteindelijk beslissen we toch om voor de 50 km te gaan (geen enkele deelnemer slaat af na 25 km, dus laten we ons ook niet kennen). Op de heuvel in Passendale passeren we Tyne Cot. Indrukwekkende begraafplaats, toch even stil worden. We zakken af en bereiken na 20 km het Nonnebos. Eindelijk iets open: de koffie doet deugd. Terug op adem richting Zonnebeke waar een bevoorradingspost is. Hier ook even uitblazen. Met de wind in de rug een zwak zonnetje gaat het nu richting Moorslede (ook even klimmen). Boven op de heuvel is Roeselare reeds in zicht. Afdalen dus richting Expohallen waar we nog ne goeie drinken en ondertussen de diverse arrivés gadeslaan. 's Avonds nemen we deel aan de BBQ georganiseerd door Pasar.

Zondag 26 augustus - Het regent onophoudelijk, met daarbij een sterke westenwind. We houden het hier voor bekeken. Het moet immers nog plezant blijven. In totaal hebben we op die drie dagen toch zo'n 189 km gefietst. In ieder geval een dikke pluim voor Walter en zijn medewerkers van Pasar Roeselare. Alles was tot in de puntjes geregeld !! Het was voor ons een mooie en leuke ervaring.

Foto's

maandag 13 augustus 2012

Lommel : havenfeesten

Donderdag 9 augustus - We tuffen naar Lommel. Daar gaan tijdens het weekend de havenfeesten door en we willen wel eens proeven van de sfeer. Door wat laat te vertrekken vermijden we de files op de Antwerpse ring en om 13 uur parkeren we ons op een uitgelezen plekje aan de jachthaven van Lommel. Na inschrijving laden we de fietsen af en rijden naar het centrum van Lommel. Toch nog zo'n 9 km hoor ! Op de gezellige markt drinken we ne goeie. Bij onze terugkeer bemerken we dat de achterband van Rosette weer raar doet!! Toch niet waar zeker ? Inderdaad een platte band is nakend... Toch geraken we nog op onze camperplaats. Pech !!

Overnachtingsplaats : Lommelse Jachthaven, Boskantstraat 60, N51.24268 E5.36902

Vrijdag 10 augustus - Gezien de "platte band" zijn we genoodzaakt een wandeling in te lassen. Hier is er geen gebrek aan hoor, want een infobord maakt melding van drie mooie wandelingen door de Heuvelse Heide. We kiezen voor de 9 km wandeling (het rode driehoekje) en maken kennis met een afwisselend landschap : pijnbossen, heide (die volop begint te bloeien en een mooie paarse kleur heeft), landbouwgewassen, een riviervalleitje. We haspelen deze wandeling in een drietal uurtjes af en 's namiddags drinken we met zicht op de mooie jachten een flesje rosé. Ondertussen is het een constant aanrijden van campers die zullen deelnemen aan de havenfeesten (een 30tal campers worden verwacht). Ook van ons wordt er verwacht voor een deelname aan de licht-show. 's Avonds is dan ook iedereen druk bezig om zijn camper met lichtjes te versieren. Ook wij hebben de kerstverlichting mee en zetten ons aan het werk. De duisternis valt in en alles wordt eens uitgetest. k' Moet zeggen : sfeervol is het alleszins.

Zaterdag 11 augustus - Na het ontbijt neemt Freddy de fiets om enkele fietsknooppunten uit te testen. Ikzelf zal het rustig houden en me bezighouden met bespioneren van de talrijke bezigheden voor het feest van vanavond. De fietstocht beslaat een vijftigtal km en volgende knooppunten worden aangedaan :227/230/231/232/260/267/268//266/60/30/275/272/255/265/229/228. 's Avonds nemen we eerst deel aan een varende BBQ op "De Zander". Na een drietal uren eten, drinken en varen op het kanaal Bocholt-Herentals, meren we aan en nemen we deel aan de feestelijkheden aan wal. Prachtige licht-show met muziek. Bootjes en campers : sfeervol verlicht. Het is een zwoele zomeravond wat de sfeer natuurlijk nog aanwakkert. Ook TV Lommel is aanwezig.

Zondag 12 augustus - Het was nogal laat gisteravond, daarom slapen we uit... We moeten immers maar om 10 uur op "De Zander" aanwezig zijn voor het uitgebreid ontbijt. Opnieuw varen we uit, nu eens de andere richting (Neerpelt). Na het lekker en overdadig ontbijt vleien we ons neer op het achterdek waar we van het zonnetje en het landschap genieten. Het is 13 uur wanneer we weer aanleggen en we rusten wat uit in onze stoeltjes aan de camper. Rond drie uur horen we weer de aangename toontjes van het orkest en we slenteren naar het evenementenplein waar we op het open dakterras een mooi uitzicht hebben over de feestelijkheden. Een drankje hoort er natuurlijk bij. Ondertussen wordt beneden gretig aangeschoven aan het mossel- en pizzakraam.

Maandag 13 augustus - Terug naar huis. Het was een aangenaam en gezellig weekendje. Een sympathieke organisatie. Voor herhaling vatbaar. We kijken reeds uit naar volgende week : de fietshappening in Roeselare waarvoor we ook ingeschreven zijn.

Enkele foto's.