Laika

Laika

woensdag 25 juli 2012

'Marquenterre' en de 'Baie de Somme' : één groot natuurgebied


Grotere kaart weergeven

Toerisme Picardie

Vrijdag 20 juli - Op weg naar onze geliefkoosde stek. De Marquenterre tussen de baai van de Authie en de Somme. Hier vertoeven wij zo graag, dat we er ieder jaar naar toe trekken. Na 185 km installeren we ons op de Ferme de la Grande Retz. Rustig, midden in een ruraal gebied, waar je 's morgens gewekt wordt door het loeien van de koe en het "suskewiet" van de vele vinkjes die er vertoeven. Zonder dralen springen we op de fiets en rijden naar Fort Mahon Plage. We parkeren onze fietsen aan de rand van de stad en wandelen zo de hoofdstraat af tot aan het strand. Veel volk, gezien het goede weer. We kunnen niet aan de verleiding weerstaan om een picontje te slurpen en ons nadien te goed te doen aan een portie lekkere mosseltjes. We trekken nu richting baai van de Authie en maken een verkenningswandeling door een prachtig natuurgebied van slikken en schorren, bezaaid met "Lilas de la Mer", bij ons gekend als lamsoor. We zijn op tijd : ze staan mooi in bloei en het hele veld kleurt prachtig paars. Vlug een boeketje plukken om onze camper wat op te fleuren en hop naar ons volgende doel, nl. Quend Plage. Het fietspad leidt ons door "La Belle Dune" (een architecturaal pareltje) en botsen op een plaatselijke markt waar het ook op de koppen lopen is. Na een tocht van 20 km zoeken we ons boerderijtje op om nog wat van een zonnige avond te genieten.
Overnachtingsplaats : Ferme de la Grande Retz, via Rue de la Haute Boulongne,
N50.32926 E1.61710.

Zaterdag 21 juli - We worden wakker onder een stralende zon. Ideaal om naar het ornithologisch park Marquenterre (mer qui entre en terre)te fietsen. Dat is zowat 15 km van ons verblijf en loopt langs een mooi aangelegd fietspad, dwars door velden en pijnbossen (van het verblijf moet je fietsen naar Quend-Plage en halverwege kom je het fietspad tegen). Voor een degelijk bezoek trek je gerust een dag uit, want indien je de drie wandelingen in het park combineert zit je gezwind aan een viertal uren. Je kan er tientallen vogelsoorten observeren (in iedere observatiehut zit een gids die je de nodige uitleg geeft). Vergeet dus je verrekijker niet. We hadden het geluk van heel dichtbij een statige kraanvogel te zien ! Na deze wandeling rijden we nog naar Quend Plage om ons te goed te doen aan een lekkere gesuikerde pannenkoek.

Zondag 22 juli - Het is toch weer met enige spijt dat we van onze vriendelijke boer moeten afscheid nemen en rijden 28 km verder naar St. Valéry sur Somme aan de gelijknamige baai. We wandelen naar de baai van de Somme onder een straal blauwe hemel. Zal het toch nog zomeren ?? Lap, ook hier is het marktdag en bijgevolg op de koppen lopen. Via de promenade zoeken we rustiger oorden op en op het eind van de dijk vleien we ons neer op een terras en bestellen een flesje rosé en profiteren ten volle van het prachtige uitzicht. Na een paar uur nietsdoen en het gadeslaan van het gewijzigd uitzicht doordat na eb de vloed komt opdagen en de ganse vlakte in een mum van tijd onder water komt te staan, wandelen we nog wat door de winkelstraat en nuttigen een sobere maaltijd in de tuin van een frituur. Rond 16 uur zijn we terug op onze overnachtingsplaats en knikkebollen we nog wat in onze ligstoeltjes.
Overnachtingsplaats : St.Valéry-sur-Somme, Rue de la Croix l'Abbe, N50.18211 E1.62896

Maandag 23 juli - Mmm, weeral het zonnetje !! Dus de fietsen op en langs het fietspad naar Cap Le Hourdel. In Le Hourdel spotten we een twintigtal zeehonden die net als ons profiteren van de zonnestralen, liggend op een beschermende zandbank. Niemand die hen kan storen. Ook hier is je verrekijker nodig ! Le Hourdel heeft ook een vissershaventje en een leuk cafeetje waar je meer den 100 soorten Belgische bieren kan drinken. Na deze pauze rijden we dwars door de duinen naar Cayeux-sur-Mer (zo'n 6 km) ,waar we, hoe kan het ook anders met dit prachtig weer, een verfrissend roseetje drinken. Op onze terugweg knaagt de honger een beetje en in Le Hourdel verorberen we een zestal oesters. Heerlijk !!

Dinsdag 24 juli - We staan op en de zon brandt al redelijk door. het zal heet worden vandaag. Opnieuw de fietsen op om naar Le Crotoy te fietsen. Altijd een gezellige uitstap omdat je op een mooi fietspad rats langs de baai rijdt. Le Crotoy is ook bij camperliefhebbers zeer gegeerd. Je hebt er immers een mooie staanplaats dicht bij het stadje. Maar we houden er niet zo van : als haringen in een tonnetje op een stofferige plaats : niet voor ons. Hier tal van visrestaurantjes en viswinkeltjes. De prijzen zijn schappelijk : 10 euro voor een portie mosselen met friet. Ik zie ze (de restaurateurs) het hier bij ons in Oostende nog niet doen. Die prijzen leveren wel bomvolle terrassen op. Indien je iets wil eten op een terras is het plaatsje zoeken. We floreren wat langs de dijk en het dorp en beslissen terug te keren. Het is intussen snikheet en we beginnen van de warmte te weten. We zoeken de schaduw op onder onze luifel en 's avonds maken we tijdens de avondschemering nog een wandeling langs de baai. Mooi.

Woensdag 25 juli - Ontbijten, onder een stralende zon, en dan terug naar huis.
Spijtig, 't is weer voorbij...

Fotoalbum

Foto's van vorige reisjes naar de Baai van de Somme

zondag 8 juli 2012

Wervik : waar Leiestreek en Westhoek elkaar treffen


Donderdag 5 juli - Zwaar bewolkt en na een heuse wervelstorm gisteren vertrekken we vandaag toch naar het zuiden van onze provincie, nl. Wervik. Er is daar sedert medio april een prachtige locatie voor 8 campers op het eiland "De Balokken" tussen de Oude en de Nieuwe Leie. De thermometer staat op 26°, dus eerst een terrasje met een vers potje koffie in de cafetaria aan onze staanplaats, daarna een verkenningstoertje door het verrassend grensstadje en op het marktplein ontmoeten we een oude kennis uit ons volleybalverleden. Na een gezellige babbel pakken we onze fietsen om langs het jaagpad van de Leie te fietsen tot in Kortrijk. We passeren Menen, Wevelgem en Bissegem. In Bissegem houden we halt voor een drankje en bemerken dreigende onweerswolken die recht op ons afkomen. Wijselijk besluiten we om terug te keren en het onweer voor te blijven. Maar na 10 km gaan de hemelsluizen wagenwijd open, van schuilen is er geen sprake en kletsnat komen we op onze verblijfplaats aan. Gelukkig was de temperatuur nog goed en hadden we het niet koud. Is ook al veel als je doorweekt bent...
Knooppunten : 54/2/3/8/9/10/19/18 en terug.
Overnachtingsplaats :Kampeerautoterrein De Balokken, N 50.77319 E 3.02612

Vrijdag 6 juli - Opstaan met een druilerige regen. Geen fietsweer, dan maar de wandelschoenen aantrekken, de paraplu uit het rek en stappen langs de Leie, de taalgrens over naar Komen (B) - Comines (F) (aan de andere oever van de Leie). Na 2 km mag de paraplu opgeplooid worden. We steken de brug over naar Frankrijk en brengen een bezoekje aan Comines : een eigenaardige kerk en een mooi gerestaureerd belfort. Terug de grens over naar Komen (de commiezen moeten hier in vroegere tijden veel werk gehad hebben !!). Aan Belgische zijde : tabakswinkels, kledijzaken en veel restaurants. We keren op onze stappen terug en hebben zo ongeveer 9 km afgelegd. De zon breekt door, dus plannen we nog een fietstochtje van rond de 26 km. Dit leidt ons naar Kruiseke, Zandvoorde, dwars door de Gasthuisbossen en dan volgen we het kanaal Ieper-Komen gedurende 7 km om terug uit te komen aan de Leie. We blazen uit op het terras van de cafetaria Balokken en profiteren nog wat van de weldoende zonnestralen.
Knooppunten : 54/43/42/44/45/54.

Zaterdag 7 juli - Vandaag fietsen we naar een deelgemeente van Wervik, nl Geluwe (12 km via knooppunten 54/2/74, want daar worden de Gapersfeesten gehouden. Heel het dorp is verkeersvrij gemaakt en overal duiken terrasjes op om te smoefelen en te drinken. Er is ambiance voor jong en oud en de harmonie opent de feestelijkheden met mooie marsmuziek. Onder de kerktoren roept de belleman op tot feestvieren en alle aanwezigen krijgen een aperitiefje. Tot slot laten we ons verleiden tot een gaperse cocktail die we samen met een flinke portie mosselen verorberen in het rustieke restaurant 'Den artiest'. Een gezellige uitstap, terug in Wervik brengen we nog een bezoekje aan het terras van de Briekemolen.

Zondag 8 juli - We staan op en het giet water !! Het was de bedoeling om rond 10 uur naar Sint-Maartensplein en de Steenakker te gaan waar er een openluchtactiviteit wordt georganiseerd van allerhande kunstvormen. Het blijft echter water gieten en rond half elf beslissen we maar om naar huis te rijden. Al bij al hebben we toch een mooi weekendje gehad. Met zo een zomer is een mens toch vlug tevreden, is het niet ?

Fotoalbum