Laika

Laika

vrijdag 11 mei 2012

Spanje : Castilla y Leon - Extremadura - Asturia - Cantabria




Grotere kaart weergeven

Na de vele positieve berichten over het prachtige binnenland van Spanje hebben we besloten ook deze regio eens te verkennen. Mei en juni wordt aangeraden om de grote hitte te vermijden. Vandaar dat onze neuzen nu richting Midden & Noord Spanje wijzen.
Hier vind je onze geplande trip, uiteraard voor wijzigingen vatbaar, naargelang de omstandigheden en de bezienswaardigheden.


Dinsdag 15 mei - Vertrek naar Spanje via La Flèche Frankrijk (B op de kaart)(525 km).
Vertrek om 7.45 uur om La Flèche te bereiken na 550 km (tussen Le Mans en Tours). Om op te schieten nemen we in Boulogne de peage tot Abbeville om vervolgens de snelweg tot Rouen te gebruiken. Voorbij Rouen nemen we de nationale en departementale wegen om de rurale streken van Picardie en Haute Normandie te doorkruisen. In Le Mans passeren we het circuit van de formule 1 (het lijkt wel een stad op zich). In La Flèche staan we op een gemeentelijke camping gelegen aan “Le Loir” (niet de Loire) en een bezoek aan de stad laat ons toe om de beentjes te strekken. De stad beschikt over monumentale gebouwen, het stadhuis is ondergebracht in een kasteel van koning Hendrik IV. Na een weldoende koffie op een zonnig, maar winderig terras is het tijd om effen uit te blazen en uit te rusten van onze verplaatsing (we zijn nog maar halverwege Frankrijk).
Overnachtingsplaats : Camping Municipal La Route d'Or ,Allée du camping, N47.69330, W0.07946

Woensdag 16 mei - Vertrek naar Messanges (in de Landes) (C op de kaart)(525 km).
Bij het opstaan ontwaren we een staalblauwe hemel zonder één wolkje maar … slechts 4 graden. Nu maken we ons op om verder naar het Zuiden te trekken tot in Messanges in de Landes aan de Atlantische kust op een boogscheut van Spanje. Hoe verder we trekken, hoe warmer het wordt. We schieten zeer snel op niettegenstaande de vele vrachtwagens onderweg (ze mogen niet voorbijsteken), ook de steden Angoulème en Bordeaux rijden we langs de grote ring vlotjes door. In Messanges installeren we ons op de camping “Les Acacias”. Gezien het vroege uur (halfvier) maken we nog een verkenningsronde per fiets naar het strand (in totaal 10 km). Op een terras hoog in de duinen genieten we van een cocktail en amuseren ons in het warme zonnetje (27 graden, bijna niet te geloven) met de acrobatie van de surfers op de hoge golven.
Overnachtingsplaats : Camping Les Acacias, Quartier Delest, Route D’ Azur, Messanges, N43°47'54" - W 1°22'33"

Donderdag 17 mei - Onze tweede dag in Messanges besteden we aan de fietsen. Vlak achter onze camping hebben we nl. aansluiting op de “route verte” en dit is een prima fietspad dwars door de pijnbomen en kurkeiken. We zetten eerst koers naar Leon en rijden door naar het meer van Leon, een aanrader voor wie van de natuur houdt. Bij onze terugweg stoppen we bij een artisanale winkel en bij een kunstenaarscafé; fijn om eventjes op adem te komen. Onderweg neemt Freddy enkele trofeeën mee, nl. schors van de kurkeik en een paar grote denappels. Gezien het nog vroeg is rijden we onze camping voorbij om na 4 km het dorpje Vieux-Boucau te bezoeken. Hier komen veel toeristen, vooral merkbaar aan de vele boetiekjes en horecazaken. Op één van de vele terrasjes laten we ons een confit de canard goed smaken en na 37 km zoeken we ons huisje weer op om nog wat te genieten van de milde temperatuur (25°)

Vrijdag 18 mei - De grens over naar Soria (D op de kaart)(333 km). We rijden vlot voorbij Bayonne, vermijden Biaritz en rijden het binnenland in om dwars door de Pyreneeën naar de grens met Spanje te rijden. Een prachtige rit met diverse te beklimmen cols om uiteindelijk bij Ainhoa de grens over te steken. Onmiddellijk in Spanje een heus dorp met winkels (sterke drank, tabak) en pompstations. De diesel kost hier 1,29 euro (!). Bij ons over de anderhalve euro !!! Een koopje dus. Wij snijden onze weg voort door de Pyreneeën om uiteindelijk via Pamplona de hoogvlakten te bereiken (weinige plantengroei, dorre vlakten die helrood gekleurd zijn). Op 1100 meter hoogte treffen we olijfbomen, wijngaarden (de bekende Rioja) en vele fruitbomen aan. De dorpjes die we passeren lijken uitgestorven en verlaten !! Uiteindelijk bereiken we Soria (op 1000 meter) en checken in op de camping die zo goed als verlaten is. De thermometer geeft 28 graden aan. Op 20 meter van ons, in een populier, waakt moeder ooievaar over haar 2 jongen. Ooievaars zijn hier geen zeldzaamheid. Tientallen zweven sierlijk door de lucht, terwijl even verder we een groep gieren bemerken die cirkelend een karkas zullen aanvallen. Je kan je hier uren bezig houden met de vogels gade te slaan (wat Freddy ook doet).
Overnachtingsplaats: camping fuente de la teja, N41.74586 W2.48461

Zaterdag 19 mei - Heerlijk, 's morgens gewekt worden door het geklepper van de tientallen ooievaars rondom ons ... (een keer iets anders dan die sirenes van 's morgens tot 's avonds in Oostende). Te voet naar Soria centrum is een wandeling van 2,5 km om onmiddellijk in de oude stad wat cultuur op te snuiven. Heel wat kerken en paleizen, met hier en daar wat Moorse invloeden, te bezichtigen. De historische wandeling brengt ons langs meer dan 20 bezienswaardigheden om uiteindelijk te eindigen aan de kloosterruïne San Juan aan de oevers van de Duero. Een schitterend wandelpad is langs de oevers aangelegd en we besluiten die te volgen, maar ... donkere wolken troepen samen boven onze hoofden, een donderslag en na enkele kilometers stappen worden we getrakteerd op een stortregen. Gelukkig kunnen we wat schuilen in een bar (al zijn we dan al doorweekt), de koffie smaakt... Het blijft maar regenen en we besluiten er toch maar door te gaan naar onze camping. Gisteren 28 graden, vandaag 12°, wat een verschil. Vanavond proberen we de tapas uit in het restaurant van de camping.

Zondag 20 mei - Naar Segovia (E op de kaart)(190 km)
Deze morgen opgestaan met 9° C. Waren verplicht de verwarming op te zetten. Toch iets positief : het is droog. We vertrekken naar Segovia, maar houden halt in “El Burgo de Osma”. Volgens onze documentatie de moeite waard. Inderdaad : zeer mooi gerestaureerd. Een grote kathedraal domineert de nauwe straatjes, met kinderkopjes geplaveid. De bakstenen vakwerkhuizen rusten op houten peilers waardoor lange galerijen worden gevormd. Zeer merkwaardig. Een prachtig marktplein met het hospitaal als historisch bouwwerk. Op het marktplein hangt een thermometer : die wijst 8,5 graden aan (we zijn toch in Spanje ? of vergissen we ons ?). Na deze stop rijden we door en rijden de volledige route langs een bergketen met besneeuwde toppen ( de hoogste top is 2400 meter) . Een hagelbui krijgen we ook op ons dak… In het merkwaardige kale landschap af en toe grote kudden schapen, stieren (pekzwart). Op de camping hebben we frontaal zicht op de bergketen. Hier zullen we drie nachten verblijven. Naar het schijnt is Segovia één van de mooiste steden van Spanje.
Overnachtingsplaats : camping El Acueducto, N40°55'52" W4°05'32" (wifi)

Maandag 21 mei -Te voet naar het centrum van Segovia duurt amper 30 ‘. We bevinden ons aan het begin van de aquaduct en we wandelen langs dit indrukwekkend bouwwerk (728 m lang met 158 bogen en op haar hoogste punt 2 verdiepingen. Dit bouwwerk sluit aan bij de oude stad. Vermits die stad op een heuvel is gelegen dienen we nog menige treden te trotseren alvorens we door de vestingen in de nauwe straatjes komen. Op het centrale plein, naast de kathedraal, profiteren we van een waterzonnetje om een vino tinto te drinken. Een bezoek aan de kathedraal loont de moeite: we vergapen ons aan al het goud en in de kapittelzaal hangen enorme wandtapijten afkomstig uit Brussel (17°eeuw). We zetten onze tocht verder tot we een klein pittoresk restaurantje ontdekken waar we ons tegoed doen aan een typisch Catalaans gerecht : speenvarken… zeer lekker. Eén van de hoogtepunten voor een bezoek aan Segovia is de Alcazar. Op een punt van de rots houdt hij majestueus de wacht over de omgeving. Eens was het het verblijf van de koning van Spanje. Eveneens pracht en praal hier : wandtapijten, schilderijen, beeldhouwwerken. Teveel om op te noemen. De toer in deze mooie stad leidt je langs 70 bezienswaardigheden, waaronder 80% kerken. Met bus n°5 keren we uitgeteld terug naar onze camping. En het weer? Lichte verbetering : het zonnetje schijnt regelmatig, al is het nog koud : 12 tot 15°.

Dinsdag 22 mei – Eindelijk ! We staan op en het zonnetje schijnt. Ook is de temperatuur wat milder. Hopelijk de start van beter weer. Vandaag geen city-seeing maar een wandeling rond Segovia. We zakken de heuvel, waar de stad op ligt, af om beneden aan het romaans kerkje San Lorenzo te belanden. Een gezellig dorpspleintje waar we van een koffie genieten. Dit is de start van de wandeling “Senda les Molines”, langs de oevers van de rio Eresma. Een natuurpad van de bovenste plank waar vele Spanjaarden van de groene long genieten om te komen joggen. Na ongeveer een viertal km komen we aan het grote klooster Santa Maria dat ook van op de stadswallen te zien was. We vervolgen onze weg langs het water om uiteindelijk het wandelpad van de Rio Clamores te volgen. Hier moeten we stijgen om een prachtig zicht te hebben op de stad Segovia met als belangrijkste blikvangers de Alcazar en de Kathedraal. Uiteindelijk bereiken we opnieuw het centrum aan de aquaduct waar we opnieuw de bus n°5 nemen richting onze camping. Toch weer een 15 tal km afgelegd. De temperatuur is ondertussen gestegen boven de 20° dus … nog wat lekker genieten in het zonnetje met een prachtig zicht op de besneeuwde bergtoppen, die nu wolkeloos volledig te zien zijn.

Woensdag 23 mei - Naar Avila (F op de kaart)(66 km). In een lekker zonnetje rijden we 66 km verder naar Avila. Hier is niet enkel de binnenstad de moeite om te bezoeken maar vooral de omwallingen van de stad zijn een trekpleister. Na een lekker diner (gegrild lamsvlees) in een patio vervoegen onze parkingplaats om 16 uur. We besluiten om nog door te rijden naar onze volgende camping nl. Malpartida de Plasencia (G op de kaart)(157km) aan het natuurgebied van de Monfrague. We moeten slechts een 160 km afleggen maar zeer vlot gaat het niet. We moeten een fameuze col over 1381 meter. De daling kan slechts aan 30km/uur gezien de vele haarspeldbochten. Eens over de top verandert het landschap volledig : tegen de bergwanden zijn terrassen aangelegd met kersenbomen. De pluk is volop aan de gang. Ook vallen ons de vele palmbomen op en de villa’s met zwembaden. Na het overschrijden van de bergtop komen we dus in een zuiders klimaat. Bij aankomst op de camping worden we verwelkomd door de Vlaamse uitbaatster die eens gelukkig is een mondje Vlaams te kunnen lameren. We zitten hier op 75 km van de Portugese grens. Vandaag wijst de thermometer 28 graden aan. Dus tijd om de zomerkledij boven te halen.
Overnachtingsplaats : camping monfrague N39°56'38", W6°5'5"

Donderdag 24 mei -Voor de eerste keer kunnen we buiten ontbijten bij een temperatuur van 25°. Dat belooft dus voor vandaag. Daarna nemen we de fietsen om 7 km te rijden naar het dorp Malpartido de Plasencia. De weg is nogal heuvelachtig, het is dus zwoegen onder een temperatuur die al vlug tot boven de 30° oploopt. Het dorp wordt op haar hoogste punt gedomineerd door – hoe kan het anders- een grote kerk en aan het marktplein vinden we zelfs een superette waar we de nodige inkopen doen. Uitblazen op een terrasje bij een plaatselijk biertje, hoort er natuurlijk ook bij en van hieruit zien we reeds grote roofvogels cirkelen over het natuurpark. Terug op de camping betekent eerst : uitblazen, dan douchen dan naar de bar met een pracht van een uitzicht over het natuurpark. Voor de rest van de dag dus rustig genieten van het landschap.

Vrijdag 25 mei - Vandaag een hoogdag voor ons verblijf aan het Nationaal Park Monfragüe want we boekten bij de camping een Jeep-safari doorheen het park met als belangrijkste doel : vogelspotting. De prijs bedraagt 25 euro p/p en het duurt 4 uren. Om 9 uur kennismaken met Alberto, een echte natuurfreak in hart en nieren. Hij heeft ons voorzien met zeer sterke verrekijkers en bovendien heeft hij een telescoop kijker voor handen. Dit park beslaat 17.85O ha en Alberto laat ons genieten van de keizerarend (3m80 vleugelwijdte) (slechts 70 koppels in de ganse wereld) en 3 soorten gieren. Die prachtige vogels zijn met verrekijker en/of telescoopkijker mooi te bekijken. En we zijn heus niet alleen. Menige toerist staat aan de rand van de weg deze vogels gade te slaan. Een prachtig schouwspel (heel wat anders dan in een zoo). Op een andere plaats zien we een gier zijn jong voeden, terwijl wat verderop een koppel ZWARTE ooievaars over hun nest waakt. Een mooie ervaring en zeer moeilijk te omschrijven hoe fascinerend we het rondcirkelen van deze statige vogels vinden. Hét voordeel van een gids natuurlijk : hij loodst je naar al die plaatsen waar het moois te zien is. Ook andere dieren zijn te spotten : herten, stieren, koeien, schapen en last but not least de zwarte zwijnen waarvan de lekkere Iberico hammen worden gemaakt. Ook geeft hij vele nuttige commentaar over de plantengroei : kurkeiken, groene eiken, mirabelstruiken, kruiden – zoals rozemarijn, tijm, lavendel… De lynx krijgen we niet te zien : te warm ! Aan allen die hier verblijven : een volstrekte aanrader. Vandaag geeft de thermometer 30° aan... een briesje geeft verkoeling, heerlijk.

Zaterdag 26 mei - De afstand camping – nationaal park is te groot en te heuvelachtig voor het gebruik van de fietsen. We beslissen dan maar om de camper te nemen en tot daar te rijden. Parking is er immers genoeg. We nemen de gele wandelroute die begint bij Villareal de San Carlos (enige dorpje in het park met 8 inwoners !!) en die ons op en af leidt langs twee bronnen El Alisar en Los tres Canons. We wandelen door tot aan de mirador La Tajidilla waar je een mooi zicht hebt over de prachtige omgeving. We overzien zowel de bergen al de rivieren Tietar en Tajo (Taag). Na ongeveer 5 km keren we terug, want alhoewel hier een klein briesje waait is het toch gevaarlijk bij zo’n hitte om te lang blootgesteld te worden. Gelukkig kunnen we regelmatig schuilen onder enkele kurkeiken. De flora is uitzonderlijk mooi : bloeiende heesters, distels en prachtige veldbloemen waarvan de naam ons uiteraard niet bekend is. In het infocentercafé genieten we van een paar plaatselijke biertjes en keren dan terug naar de camping.

Zondag 27 mei - We zetten koers naar La Alberca, op 87 km, volgens onze gegevens een pittoresk bergdorpje. Maar bij de afslag van de autostrade bemerken we dat de te volgen weg nogal wat smal is voor onze camper (geen rode, gele maar witte weg). Dat belooft dus niet veel goeds en we zijn niet van plan om nog 50 km gestrest langs kleine wegen te rijden. Dus beslissen we om maar door te rijden naar Salamanca (H op de kaart). Deze bestemming ligt op 77 km. De camping ligt op 6 km van de historische stad en de uitbater raadt ons aan om de bus te nemen (het is zondag en de bus rijdt maar om de 2 uur). We besluiten deze namiddag toch nog een wandeling te maken in de omgeving en … na goed 1 uur stappen bereiken we de centrale plaats (Plaza Mayor) van Salamanca. Dit plein is het grootste centrale plein van Spanje en alle zijkanten worden ingenomen door gezellige terrasjes. Het verdere stadsbezoek stellen we uit tot morgen en na een verfrissend drankje keren we te voet terug. Onderweg zien we nog de kolossale arena waar stierengevechten doorgaan. Temperatuur : 23 graden met een heerlijk briesje.
Overnachtingsplaats : Camping Ruta de la Plata, N40°59'58", W5°40'45"

Maandag 28 mei
- Om een gedetailleerd bezoek te brengen aan Salamanca (in 2002 samen met Brugge culturele hoofdstad van Europa) nemen we de stadsbus die aan de camping een halte heeft. Na 30’ stappen we reeds af bij het centrum en wandelen een grote boulevard af tot aan de Tormes rivier. Deze wordt nog door een Romaanse brug overspannen. Salamanca is een universiteitsstad, bruisend van jong leven… De universiteitsgebouwen zijn indrukwekkend met torens en prachtige binnenpleinen, daterend 1568. Naast een indrukwekkende kathedraal vind je er om de honderd meter (en dat is niet overdreven) een kerk met allures !!! Wat een rijkdom. Het standbeeld van Colombus op de plaza de colon verklaart veel. Veel van die rijkdom werd in overzeese gebieden geroofd (laat ons eerlijk zijn, nietwaar ?). Het feit dat de volledige binnenstad verkeersvrij is, is een absoluut pluspunt. Gezellig flaneren van het ene pleintje naar het andere, waar de vele terrasjes legio zijn en steeds maar weer uitnodigen tot een lekker drankje. Om 14 uur ploffen we ons neer aan een mooi parkje om een “Paella del Mar” te nuttigen : goedkoop en zeer lekker. Nadien doen we nog een terrasje op de Plaza Mayor om rond 5 uur met de bus (die overigens zeer stipt rijdt) terug naar de camping te bollen. Temperatuur : 27 graden, verfrissend briesje, niet zwoel.

Dinsdag 29 mei - We wijzigen onze plannen en gaan niet naar Tordesillas, maar rijden naar Léon. We hebben al genoeg cultuur gesnoven en zijn van plan nu enkele dagen aan de Spaanse noordkust (Asturië) te verblijven. Daarom recht naar boven met een tussenstop in Leon. Vandaag vieren we van op afstand de verjaardag van ma Dupuis : 90 jaar wat een gezegende leeftijd. We pakken in en rijden naar de Carrefour in Salamanca om de broodnodige inkopen (Freddy is door zijn stoel gezakt) te doen. Nadien zetten we koers naar Leon : 194 km noordwaarts terug richting gebergte. Daar aangekomen constateren we dat de enige camping in de stad nog niet geopend is, dus maken we de beslissing om door te rijden naar Gijon (I op de kaart) aan de Atlantische kust. Vanaf Leon stijgen we geleidelijk aan en moeten we een bergpas over waarvan het hoogste punt 1400 m bedraagt en de omliggende, besneeuwde toppen tussen 1500 en 2420 meter liggen. De afdaling is op zijn minst spectaculair te noemen : meer dan 40 km dalen met een hellingsgraden van 17, 15 en 10 % , natuurlijk vergezeld van de nodige haarspeldbochten. We geloven dat we dergelijke pas nog nooit hebben genomen. De camping Deva ligt op 5 km van het centrum van Gijon maar er is een fiets- en wandelpad : dus morgen weten we wat gedaan.
Overnachtingsplaats : Camping Deva N43° 30' 48" W5° 35' 56"

Woensdag 30 mei - Vanuit onze camping zijn we via een wandel- en fietspad in 20' met de fiets aan de botanische tuin van Gijon. We dwalen hier ongeveer 3 uur rond in deze prachtige tuin met niet alleen honderden verschillende planten, bloemen en bomen maar ook de mooie waterpartijen fascineren ons. Na dit bezoek fietsen we verder tot aan de Atlantische Oceaan. Hier lopen we de ongeveer 2 km lange dijk af aan de rechterzijde van de stad. Heel veel mooi volk zowel op de dijk als op het strand, want het blijkt dat de Spanjaarden graag een bruine kleur ten toon spreiden. We keren rond 5 uur terug en zijn stomverbaasd van de vele nieuwbouwprojecten hier in deze stad : een voetbalstadium, een sportstadium, arena, universiteitsgebouwen. Allemaal recent gebouwd : misschien is dit één van de redenen van het deficit van Spanje ? Weer een fijne dag beleefd (25 graden met een fris briesje).

Donderdag 31 mei - We ontdekken heden het andere gedeelte van de grote zeepromenade. Dit geeft ons 9 km per fiets en dan aan de Plaza Mayor stallen we ons ros om te voet de jacht- en vissershaven te bezoeken en nog een gedeelte van de oude binnenstad. Wat ons dagelijks verbaast is de sportieve ingesteldheid van de Spanjaarden : zowel per fiets als te voet (niet wandelen maar doorstappen) zie je tientallen personen van jong naar oud "gezond" doen. Niettegenstaande een stevige Noorderwind is het 22° in de schaduw en liggen er talrijke zonnekloppers op het strand. Wij kunnen de verleiding niet weerstaan om in een authentiek visrestaurant de sardinos fritos te degusteren. Deze gegrilde sardines zijn een ware delicatesse. We keren terug om 16 uur want rond die tijd is het siesta en is het rustig om naar de camping terug te keren om zelf nog wat te luieren.

Vrijdag 1 juni - We staan op en alles is gehuld in een dikke mist bij een temperatuur van 15 graden. Rond 10 uur beslissen we een wandeling te maken. We volgen van uit de camping de Compostella route. Mooi aangeduid met keramiek schelpen telkens op de hoeken van de straten om de richting aan te wijzen. Zo slenteren we door prachtige villawijken, volledig in het groen met en palm- en citrusbomen. Aan prachtige hacienda's geen gebrek. Opvallend is wel de hoge ommuring en elektronische beveiliging. Na een koffie op een rustiek dorpspleintje slenteren we voort om uiteindelijk aan de dijk van Gijon te komen. Ondertussen is de mist weggetrokken en brandt de zon op onze kruinen (we meten 28°). In een prachtig stadspark genieten we nog een uurtje van de pauwen en eenden die vrij tussen ons rond lopen. Na een paar wijntjes zijn we genoodzaakt de hitte en de brandende zon te trotseren. Het is immers nog 6 km naar de camping. Rond 15 uur arriveren we nat en bezweet onze camper. Uitrusten onder de luifel is de boodschap. Vanavond nog eens lekker genieten van een plaatselijk gerechtje en morgen weer verder trekken.

Zaterdag 2 juni - Naar Santillana del Mar (J op de kaart)(146 km)
Gisteren nog een zwaar warmteonweer gehad met een hevige storm. Vandaag bewolkt en veel frisser. We verplaatsen ons 146 km langs de kustlijn en schuiven Franse grens op. Onmiddellijk zitten we midden in het berglandschap en de zee kunnen we slechts een paar keer ontwaren. Ons doel is Santillana del Mar, ligt op 35 km van de grote stad Santander. Aan onze rechterzijde zien we de Picos de Europa, met hoogten tot boven de 2500 meter, heel indrukwekkend. De camping is zeer verzorgd en we worden zelfs in het Engels verwelkomd. Na onze installatie wandelen we naar het Middeleeuwse stadje Santillana op 2 km. We verbazen ons al bij het binnenwandelen van de veelvuldige parkings aan de rand waar honderden auto’s kunnen staan. Eenmaal aan het kuieren in de oude binnenstad is het drukte van jewelste. De hotels en restaurants zijn niet te tellen en er heerst een gezellige drukte. Er zijn ook vele winkeltjes die de lokale producten van Cantabrië aanbieden : koekjes, honing, wijn, worsten, ansjovis, enz…
Overnachtingsplaats : camping altamira, N43.38139, E4.08083

Zondag 3 juni - Gisteren nog een serieuze regenvlaag op ons dak gehad. Vanochtend bij het opstaan: zwoel en zwaar bewolkt. We trekken te voet naar de beroemde grot van Altamira (Unesco werelderfgoed). De afstand vanuit de camping is meer dan 4 km en meestal in stijgende lijn. Het museum geeft een mooi beeld van leven en werken van de prehistorische mens. Net als in Lascaux is de originele grot voor het grote publiek niet meer toegelaten (adem en temperatuur degenereren de tekeningen. Om toch van de mooie kunstwerkjes te genieten werd een exacte kopie van de originele grot gemaakt. De plafondschilderingen zijn werkelijk zeer mooi en we herkennen : bizons, herten en everzwijnen. In het zijmuseum worden talrijke geanimeerde video’s getoond. Ook voor de kinderen is er aandacht met tekenfilms, tekenwedstrijden, enz. Het geheel wordt zeer druk bezocht. Na het bezoek maken we nog een wandeling door het domein om dan terug af te zakken naar Santillana waar een terrasje lokt voor een verfrissend drankje en een tortilla met ham. Na nog 2 km komen we terug op onze camping aan. Morgen trekken we verder opwaarts naar de Franse grens. We zullen nog halt houden in Donostia San Sebastian (2 nachten). Gezien we daar op een motorhome parking staan is wifi verbinding uitgesloten. Waarschijnlijk is het dus de laatste keer dat we contact hebben met het thuisfront tot we thuis zijn …

Maandag 4 juni - Naar Donostia San Sebastian (K op de kaart)
We plooien en trekken 255 km verder, richting Frankrijk. San Sebastian (Baskenland) is onze laatste bestemming in Spanje. De weg loopt zogenaamd langs de kust maar de Atlantische Oceaan zien we slechts sporadisch. Het is een constant klimmen en dalen, diverse tunnels en viaducten. Mooi landschap : de ene berg volgt de andere op, af en toe zien we een wijngaard. Grote steden zoals Santander en Bilbao kunnen we vermijden via de rondweg. Vlotjes gaat het wel. Bij het binnenrijden van Baskenland : onmiddellijk tweetalige berichten op autowegen e.d. Spaans en daaronder de vertaling in het Baskisch. Het is voor ons nog niet moeilijke genoeg !! Het Baskisch taaltje is hoegenaamd niet te verstaan. We bereiken San Sebastian om 12.30 uur. De parking ligt in de universiteitswijk : zeer rustig. Te voet trekken we naar de zeedijk op 3 km (kan ook gemakkelijk met de fiets : zeer mooie fietspaden). Op de “Paseo de la Concha” slenteren we een paar uur ons vergapend aan de mondaine hotels, prachtige stranden, het eiland Santa Clara midden in de baai, de mooie gebouwen van de oude stad. De stranden zijn reeds druk bezocht (25 graden) en menigen wagen zich reeds voor een zwemmertje in zee. In de oude vissershaven genieten we van vissoep, sardines en gambas.
Overnachtingsplaats : Autokarabanak Paseo de Berio,Berio Pasealakua 12, N 43.30750 W 2.01286

Dinsdag 5 juni - Onze laatste dag in San Sebastian, maar ook de laatste dag op Spaanse bodem. We fietsen langs de grote boulevard naar de dijk en rijden tot het einde van de linkerzijde. Onze “café grande sin leche” degusteren we op het terras van een cafetaria met een panoramisch zicht op de baai. Daarna rijden we de hele baai af tot de oude vissershaven. We stallen daar onze fietsen en verkennen nu het oude stadsgedeelte met de Rio Urumea. Via de brug steken we over naar het volgende surferstrand. Hier genieten we van ons wit wijntje op de dijk en natuurlijk van het uitzicht op de mooie zonnebadende signorita’s voor Freddy en de gebronsde macho’s voor mij. We keren terug via de dijk langs de Monte Urguel om uit te komen aan het aquarium en we trakteren ons op een Atlantische zeetong in het visserskwartier. Ambiance en gezelligheid verzekerd. Nog wat slenteren in de gezellige straatjes en het is tijd om opnieuw op onze fietsen te wippen en naar de camperplaats te rijden. Prachtig weertje : 27 graden.

Woensdag 6 juni - Terug over de grens naar Oradour-sur-Glane (L op de kaart)
Na 25 km rijden zeggen we adios Espana en bonjour La France. We hebben 480 km voor de boeg, want we willen halt houden in Oradour-sur-Glane (Limousin). We passeren de befaamde steden Biaritz, Bayonne, Bordeaux en doorkruisen natuurlijk de befaamde wijnvelden, zoals St.Emilion, Pomerol. We volgen de route naar Limoges om rond 15.30 de camperplaats in Oradour te bereiken. Oradour-sur-Glane is een oorlogsmemoriaal. Op 10 juni 1944 werden hier 642 mensen (mannen, vrouwen en kinderen) door de Nazi’s uit hun huizen op het marktplein verzameld en dan vermoord. Hun lijken werden verbrand. Het volledige dorp werd daarna in brand gestoken. De ruïnes van het volledige dorp zijn gebleven zoals het gisteren is gebeurd en wordt aldus bewaard als getuigenis voor het nageslacht. Het spreekt vanzelf dat een wandeling door het dorp een beklijvende gebeurtenis is waar men toch wat stil van wordt. Een must als je in de buurt bent !!!
Overnachtingsplaats : Avenue du Stade, N 45.93570 E 1.0247

Donderdag 7 juni - Naar Beaugency (aan de Loire) (M op de kaart)
Vaarwel Oradour, maar je blijft in ons hart gegrift en zullen dit dorp blijven gedenken. We hebben 270 km noordwaarts voor de boeg omdat we nog een dagje willen doorbrengen aan de Loire. In Blois is er een staanplaats voor campers maar de GPS leidt ons door het drukke centrum met nauwe straatjes, zodat we beslissen door te rijden naar Beaugency, 30 km verder. Een prachtige plaats met de neus op de Loire voor een 20tal campers. We brengen een bezoek aan dit Middeleeuws stadje met kasteel, stadspoort, pleintjes en nauwe steegjes en besluiten onze namiddag met een wandeling langs de Loire (waar ook uitstekend kan gefietst worden). Freddy installeert zich nog met zijn stoeltje aan de oever en geniet van het uitzicht op deze romantische stroom die tal van verliefde koppeltjes lokt voor een wandeling. 's Avonds nog een lekker etentje in het plaatselijk restaurant en onze voorlaatste dag zit er weer op.
Overnachtingsplaats : Quai Dunois - Avenue de Chambord N 47.77934 E 1.63699

Vrijdag 8 juni - Naar Montville (Haute Normandie)(N op de kaart)
We verplaatsen ons nu volop dichter bij huis langs Chateaudun, Chartres, Dreux, Evreux en dan helemaal doorheen Rouen. Op 22 km voorbij Rouen stoppen we in het plaatsje Montville. Een magnifieke staanplaats, achter het zwembad en onmiddellijk grenzend aan een park met een mooie vijver. Zeer mooi gelegen. We doen de rondwandeling van het park met de waterpartij en verkennen ook het dorp (zeer mooi bebloemd en bevlagd). Op een terrasje nuttigen we onze maaltijd in het zonnetje en doen het nu rustig aan voor onze laatste vakantiedag.
Overnachtingsplaats : Place de l'Abbé Kerebel, N 49.54726 E 1.07240

Zaterdag 9 juni - Naar Oostende

Fotoalbum