Laika

Laika

dinsdag 10 april 2012

Bourgogne ... = lekkerbekken



Bourgondië weergeven op een grotere kaart


Ons volgende reisje gaat naar de regio Bourgondië. Reeds verschillende keren, op onze weg naar het Zuiden, doorgereden maar nooit echt bezocht. Nu zullen we er werk van maken : de natuur, de talrijke door het zachte zonlicht beschenen kanalen, de romaanse kunstschatten, de mysterieuze bossen van de heuvelachtige Morvan, de prachtige Bourgondische kastelen en de geglazuurde dakpannen en niet te vergeten de legendarische gastronomie met haar gerenommeerde wijnen. Kortom leven zoals God in Frankrijk.

Maandag 16 april - Vertrek naar Pont-a-Mousson(420 km)
Onze trip naar Bourgondië start met een “ dwars door België” want we rijden via Luxemburg naar Frankrijk tot onze eerste halte in de regio Lorraine “Pont-a-Mousson”. In Luxemburg (Capellen) een haast verplichte stop om te tanken, want per liter diesel is het 23 cent goedkoper dan bij ons. In Pont-a-Mousson waren we vroeger reeds drie keer. Een pracht van een overnachtingplaats aan de jachthaven aan de oevers van de Moesel. Het is pas 15.30 uur dus hebben we nog alle tijd om een stadswandeling te doen : mooie markt afgezoomd met arcades, grote abdij, verschillende parken en kerken. De herinnering aan een rijk verleden : staalindustrie. Na een kleine rustpauze nog een etentje om onze eerste reisdag compleet te maken.
Overnachtingsplaats : Port de Pleasance, Avenue des Etats Unis, N48.90296, E06.6088

Dinsdag 17 april - Vertrek naar Dijon (241 km).
We nemen de autostrade tot voorbij Nancy en dan vervolgen we onze route via de routes nationales en de départementales om na 220 km aan te komen in Dijon op de gemeentelijke camping “Lac de Kir”. Rond 13 uur maken we via de oevers van de Ouche, een rivier die langs de camping loopt, om zo na 2 km in het centrum van Dijon te belanden. Als hoofdstad van de regio, maar vooral bekend om zijn “moutarde de Dijon”, is echt de moeite waar voor een grondig bezoek. We volgen het wandelplan (verkregen op de camping) om alle mooie plekjes en historische gebouwen te bezichtigen. Het meest indrukwekkend is het paleis van de hertogen. Ook de vele vakwerkhuizen genieten onze bewondering. Na 4 uur slenteren en een paar terrasjes (hoe kan het ook anders) vervoegen we onze camper om nog wat te profiteren van het zonnetje. De ganse dag een prachtig weertje gehad. Hopelijk blijft het zo.
Overnachtingsplaats : Camping du Lac Kir, Boulevard Chanoine Kir 3, N47.32137, E05.01038

Woensdag 18 april - Vannacht een paar flinke buien, maar deze morgen lijkt het wat beter. Dus worden de fietsen tevoorschijn gehaald om een verkenning te maken van het “Canal de Bourgogne”. Onmiddellijk aan de uitgang van onze camping vinden we onze fietsroute richting Lac Kir (Kir was een burgemeester van Dijon uitvinder van de Kir en de Kir Royal). Een mooi recreatiedomein met ligweiden, zwemzones, kajakkers, beachvolleybal, enz… Na 3,5 km bereiken we het Canal. Het fietspad is uitgebouwd tussen het kanaal en de rivier de Ouche. Lekker fietsen we langs 16 ouderwetse sluizen (die door de plezierjachtjes eigenhandig moeten bediend worden), passeren charmante oude dorpjes en besluiten na 23 km rechtsomkeer te maken (je kan tot Auxerre fietsen, dat is niet minder dan 158 km). De terugkeer verloopt nog vlotter, gezien de rugwind. Onderweg komen we een Colruyt tegen en doen we een beetje inkopen. Het is amper 15 uur als we terug zijn bij onze Laika en dus is het tijd om lekker te douchen en wat op te warmen (koude wind). Al bij al een goede dag (slechts 1 regenbui) en goed fietsweer. Totaal km : 46 km.

Donderdag 19 april- Naar Beaune (47 km)
We verlaten de grootstad Dijon en volgen de toeristische route “La route des grands Crus”. Dit betekent een rit van een kleine 50 km door de befaamde Bourgondische Côtes met in elk dorp een gerenommeerd kasteel. Klinkende namen zoals : Nuit St Georges, Clos de Vougeot, Meursault, enz… Ook een klinkend prijskaartje. Prijzen van meer dan 30 euro de fles zijn hier geen uitzondering. Niet voor onze beurs dus … Na enkele noodzakelijke haltes om chateau’s van dichtbij te bekijken komen we in Beaune aan op de camping municipal des Cent vignes. Na onze installatie wandelen we naar het centrum (ongeveer 500 meter). Beaune is een zeer mooie, verzorgde stad met als blikvanger natuurlijk het Hôtel Dieu. Een bezoek loont de moeite. Het Hôtel Dieu (een voormalig hospitaal) bezoeken we aan de hand van een audiogids. Op de binnenkoer bewonderen we de kleurrijke geglazuurde pannendaken en in één van de binnenzalen ontdekken we zowaar het schilderij “Het laatste oordeel” Van Rogier Vanderweyden. Ook talrijke Vlaamse wandtapijten zijn te bewonderen. Wil je nog meer wandtapijten : in de kerk O.L.Vrouw zijn er nog enkele Vlaamse meesterwerkjes te bewonderen. Onze namiddag is voorbijgevlogen. Het weer : zwaar bewolkt met enkele fikse regenbuien.
Overnachtingsplaats : Camping Municipal Les Cent vignes, Rue Auguste Dubois 10, Beaune, N47.03296 – E 4.83010

Vrijdag 20 april- Via de toeristische route naar Nolay (24 km) en Autun (28 km)
Zoals gepland reizen we nu naar Nolay ook weer dwars door de uitgestrekte wijngaarden. Af en toe lokken prachtige “Chateaux” onze blikken. Na 25 km bereiken we Nolay en ontdekken een schitterende Halle uit de 14° eeuw met originele eiken balken. Een bezoek aan een theehuisje is een belevenis. Hier blijft de tijd stilstaan en we wanen ons in de 19°eeuw. De geplande fietstocht langs de oude spoorweg en de wandeling blazen we af want we worden vergast op regenbuien. We besluiten dan maar verder te rijden naar Autun (25 km verder) waar we terecht kunnen aan de Lac de Vallon. Inmiddels is het weer opgeklaard en ontdekken we al het moois van deze stad (zoals Romeins theater, de Romeinse stadspoorten, de kathedraal en de nauwe steegjes met de gezellige winkeltjes). Om 16 uur keren we terug en Freddy beslist nog een wandeling rond het meer te maken.
Overnachtingsplaats : Plan d'eau du Vallon, Route de Chalon-sur-Saone, N46.95537, E04.31678

Zaterdag 21 april Naar Chateau-Chinon(36 km)
Met het verlaten van Autun, verlaten we ook de Bourgondische wijnvelden. Nu reizen we naar Chateau-Chinon, hoofdplaats van de het Nationaal Park Morvan. Een bergachtig gebied. François Miterrand was 22 jaar burgemeester van deze gemeente. We bezoeken het stadje tussen de regenvlagen door en met een koffie- en wijnpauze neemt dit 2 uur in beslag. Na de middag wagen we ons aan een wandeling die ons naar de top van de heuvel leidt, waar we een mooi panoramisch zicht hebben over de Morvan. Op de vele weiden grazen de befaamde Charolais koeien, bekend om hun mals vlees. Tijdens onze wandeling komen we langs de Espace Miterrand. Een gedenkteken opgericht voor hun beroemde burgemeester. Een stevig klimmertje brengt ons uiteindelijk weer in het stadscentrum van Chateau-Chinon. Hoog tijd, want het is weer beginnen stortregenen en in een mum van tijd zijn we doorweekt.
Overnachtingsplaats : Parking Jean Sallonyer, Rue Alain Fournier, N47.06280, E03.93580

Zondag 22 april Naar Anost (18 km)
De regen plenst met bakken uit de lucht. Bijwijlen zijn het hagelstenen. We verhuizen naar Anost (18 km verder). Een verandering in het programma wegens weersomstandigheden. Anost is een klein dorpje schilderachtig gelegen in een bekken. Hier is het weer ietsje beter en we besluiten een plaatselijke wandeling van 12 km te maken. De “Circuit des Galvachers” (Galvacher = een franse cowboy). Dit pad leidt ons door de mooie bossen van de Morvan. Stijgen en dalen dus, goed voor de fysiek. Onderweg passeren we vele oude hameau’s maar spijtig genoeg geen enkel cafeetje. Het weer is ons toch nog goed gezind. Een paar regenbuien afgewisseld met een deugdoend zonnetje, zodat de kledij instant gedroogd wordt. Na een mooie wandeling van vier en een half uur bereiken we onze camper op het marktplein aan de Mairie. Een drukte van jewelste hier : presidentsverkiezingen nietwaar ! Om halfnegen is iedereen vertrokken en is de stilte hier troef.
Overnachtingsplaats : Place Centrale , D2, midden in het dorp, N47.077780, E4.09869

Maandag 23 april-Naar Les Settons(25 km)
We verlaten het sympathieke en landelijke Anost en rijden naar Lac des Settons, ongeveer 18 km verderop. Dit meer is een stuwmeer die het debiet van de Cure en de Yonne kan beïnvloeden. Na een bezoek aan de stuwdam trekken we onze wandelschoenen aan voor de wandeling omheen het meer. Afstand : 16 km. Dit wandelpad loopt langs de rand van het water, grotendeels door bossen en waar het moerassig is liggen houten plankieren, een zeer fijne toer. Na 7 km komen we langs de Auberge “La queu du Lac” en een wereld van gezellige antiek opent zich. De sfeer is hier opperbest en we laten ons een omelet met hesp goed smaken. Spijtig genoeg begint het nu hardop te regenen, de koude wind steekt op en we komen doorweekt aan onze camper aan. Het vuurtje gezellig aansteken en in de kortste keren zijn we weer opgewarmd.
Overnachtingsplaats :Parking La vieille Diligence, D193, N47.19855, E04.06326

Dinsdag 24 april - Naar Semur-en-Auxois(58 km)
Gans de nacht houden de plensbuien aan vergezeld van een stevige wind en ons plan om met de stoeltjes aan het meer te zitten valt letterlijk in het water. Daarom beslissen we om 18 km verder te rijden naar Sanlieu. Dit is de hoofdstad van de Bourgondische keuken (vele bekende chefs hebben hier een restaurant gehad) en ook de stad van waaruit de kerstbomen niet alleen naar gans Frankrijk worden verstuurd, maar naar gans Europa. We zien dan ook vele aanplantingen van kleine boompjes. In Sanlieu is echter geen parking voor mobilhomes dus na bezoek van dit zeer rustige dorp rijden we nog 30 km verder naar onze volgende bestemming Semur-en-Auxois. Terwijl de regenbuien aanhouden, profiteren we ervan om ons “huisje” binnen eens wat op te poetsen en de nodige proviand aan te kopen. We maken er een rustige dag van en zullen de historische stad Semur morgen een bezoekje brengen.
Overnachtingsplaats : Sporthal,Avenue Pasteur, N47.49486, E04.34940

Woensdag 25 april
Na 10 minuten wandelen langs een brede avenue komen we reeds aan de eerste poort van de versterkte stad Semur-en-Auxois. Het oude gedeelte met de kathedraal OL Vrouw is gebouwd op een steile granieten rotspunt. De wandeling langs de vesten geeft een mooi panorama op de omgeving. We dalen de vestigingen af om te wandelen langs de oevers van de Armaçon (rivier die heel de stad omringt), om vervolgens 15eeuwse bruggen opnieuw de binnenstad te bereiken. Wil je ondergedompeld worden in de sfeer van vroeger : een bezoekje en je reist terug in de tijd. In de namiddag doet Freddy nog een wandeling in de heuvels met prachtige vergezichten op het typische landschap van de Auxois.

Donderdag 26 april - Naar Avallon
Vandaag een "grote" verplaatsing van 36 km naar Avallon. De camperplaats (aan de grote baan !) is niet meer beschikbaar dus duiken we de vallei van de rivier "Le Cousin" in tot aan de camping municipal "Sous Roche". Een heel mooie, nette camping op 2 km van het centrum. Via een bosweg stijgen we naar het oude Middeleeuwse vestigingsstadje en bezichtigen we de wallen, de diverse verdedigingstorens, de oude steegjes, de grote basiliek en de prachtige gevels van grote herenhuizen. We nuttigen een Bourgondisch middagmaal aan de Tour d'Horloge met zijn beiaard en op het menu als voorgerecht kippenlevertjes op een slaatje en als hoofdgerecht gesmoorde kip in de witte wijn met geraspte aardappeltjes overgoten met de gekende plaatselijke kaas "epoisse". Een waar festijn, in een oud decor en een gastheer die weet hoe hij zijn gasten moet verwennen. En het weer ? Het regent de ganse dag pijpenstelen. Veel wandelen zit er dus niet in, want we zijn nu reeds doorweekt.
Overnachtingsplaats :Camping Municipal, rue Sous Roche - 89 200 AVALLON, N 47.48015 E 3.91395

Vrijdag 27 april - Naar Clamecy(60 km)
We zetten koers naar Vezelay (28 km) en zien reeds van ver deze versterkte stad hoog op een berg. De camping is echter niet geschikt om ons te installeren ( veel te drassig) dus rijden we nog door naar Clamecy (32 km). Een schitterende camping " Du Pont" gelegen tussen het "Canal du Nivernois" en de Yonne. Hier zullen we 4 nachten blijven en hopen op beter weer om stroomop- en stroomafwaarts te fietsen. Na 7 minuten wandelen zijn we reeds in het centrum van Clamecy. Het is weer een Middeleeuws stadje met een grote kathedraal en vele oude steegjes en helemaal omringd door de rivieren Beuvron en Yonne. Het is ook gekend voor de met hand beschilderde porseleinen voorwerpen. Clamecy was gedurende 4 eeuwen de vertrekplaats voor het transport van boomstammen via de Yonne tot aan de Seine en die dienden om de inwoners van Parijs te verwarmen.
Overnachtingsplaats : Camping du Pont, Rue de Chevroches, Clamecy, N47°27'8", E3°31'40"

Zaterdag 28 april - Hoera ! Het zonnetje piept eindelijk tussen de zware wolken, de temperatuur is fors gestegen (20 ° niet te geloven !!). We halen onze fietsen van de houder en gaan een dagje fietsen langs de boorden van "Canal du Nivernais". Een prachtige, rustige fietsroute midden het golvend landschap en toch vlak rijden langs de boorden van het kanaal. Opeens blokkeert een omvergevallen boom onze route. Er over klimmen is geen sinecure (vooral de fiets van Rosette is een karwei). Bij onze terugkeer was de boom verwijderd- van service gesproken. We passeren 14 sluizen en menig bruggetje. Deze laatste zijn zeer verscheiden en pittoresk : oude stenen ezelsbruggen, stalen hefbruggen of draaibruggen. Ook de sluizen die dateren van de jaren 1800 zijn een bezienswaardigheid. In het dorpje Bréves stoppen we in de plaatselijke bar voor een koffie. Ook hier is de tijd blijven stilstaan. Je waant je vooraan in de jaren 1900. Toch heeft het zijn charme. In Tannay kunnen we ook pauzeren op een terras, zodat de tocht niet te vermoeiend wordt. In totaal leggen we 54 km af. Bij onze aankomst in onze stoeltjes uitpuffen en de talrijke kajakkers aangapen die de Yonne trotseren. Wat ook moet gezegd worden : de Yonne is door de hevige regenval van de laatste dagen zeer gezwollen, op sommige plaatsen zelfs buiten zijn oevers getreden.

Zondag 29 april - Vannacht gewekt door hevige windstoten dus vlug de luifel ingedraaid (ik niet, maar wel Freddy) en onze meubeltjes in veiligheid gebracht. Maar vanochtend, tot onze grote verbazing, staan we op met een lekker zonnetje dus … weer op de fiets stroomafwaarts richting Auxerre. We verlaten Clamecy en ontwaren de mannen die instaan voor het onderhoud van de waterwegen en die de boomstammen opruimen aan de verschillende dammen (en nochtans is het zondag). In Surgy dorp steken we een auberge binnen voor een koffie en (misschien wordt het vervelend), we wanen ons opnieuw in de jaren 1800-1900 met zo’n antiek interieur. We komen ogen tekort om alle muren, plafonds, vloeren, schappen, enz… te bekijken. Alleen een strijkplank met de nodige was in het midden van de herberg is een modern voorwerp. We rijden door tot in Courlanges sur Yonne en passeren nog de “Chartreuse de Basseville” een kasteelhoeve waarvan de restauratie nog tot in 2018 zal duren. Ook hebben we oog voor de grillige rotsformaties van Basseville. In een feesttent van Courlange genieten we nog van een snackje en een paar wijntjes en dan keren we terug met een zeer sterke tegenwind (totaal 26 km). Nu nog wat in het zonnetje verpozen aan de rand van de Yonne.

Maandag 30 april - Onze laatste dag in een mooie regio. Het heeft ons zeer bevallen : de charmante wijnroute, de rustige en bosrijke Morvan - ver van alle toeristische drukte, de lieflijke en romantische kanalen (getuigen van een industrieel verleden). Wie van rust en kalmte houdt moet hier zijn… We doen een laatste wandeling tussen de rivier de Yonne en het kanaal. Mooi wandelpad met educatieve borden over het verleden van de flotteurs (boomstammen die via de rivier naar de Seine en Parijs werden vervoerd om de Parijzenaars te verwarmen). Op vele plaatsen heeft de Yonne de weiden onder water gezet. Niemand schijnt zich hier zorgen over te maken ! Via de route komen we terecht in het centrum van Clamecy waar we in het zonnetje nog van een paar glazen wijn profiteren. Ter gelegenheid van onze huwelijksverjaardag reserveren we voor vanavond in het restaurant “Auberge de la Chapelle”. Hier wordt in een 17°eeuwse kapel gegeten (prachtig interieur met loden glasramen). De rest van de namiddag genieten we van het zonnetje aan de oevers van de Yonne.

Dinsdag 1 mei - Terug naar huis (523 km).
Reisroute (geen peage - secundaire wegen) : Clamecy - Auxerre - Troyes - Sezanne - Chateau Thierry - Soissons - St. Quentin - Cambrai - Douai - Lille - Oostende

Fotoalbum