Laika

Laika

woensdag 14 maart 2012

Niederrhein : rivierenland tussen Rijn en Maas.




Grotere kaart weergeven


Dinsdag 20 maart - Vertrek naar Wassenberg,(B op de kaart), 282 km.
Rond halfnegen vertrekken we voor een trip van 282 km. Behalve de gebruikelijke file op de ring rond Brussel bereiken we vlotjes onze eerste bestemming Wassenberg. Het is pas 13 uur, de zon schijnt vrolijk op deze eerste lentedag, en we besluiten eerst een bezoekje te brengen aan het stadje, welke tal van bezienswaardigheden in petto heeft. De stelplaats ligt bij het ultranieuwe zwembad en via een voetgangersbrug komen we na 10 minuutjes stappen in het centrum van de stad, waar we meteen de toeristische “Rundweg” (6,5 km) volgen. Eén voor één ontdekken we de historische plekjes, de mooie terrassentuinen en de dominante “Burg” (nu een prestigieus hotel). Boven op de slottoren een mooi vergezicht over de Maas, Rur en Rijnvallei. We drinken een (dure)koffie in het kasteelhotel en bewonderen het prachtige antieke interieur.
Overnachtingsplaats : Wohnmobilstellplatz "Am Parkbad", Auf dem Taubenkamp 2, N51°05'47", E 06°08'45"

Woensdag 21 maart - Het lentezonnetje is weer van de partij en is een uitnodiging om te fietsen. Na 2 km vervoegen we de Rur-oever en besluiten die stroomopwaarts te volgen. Langs kronkelende aardewegen rijden we door een prachtig natuurgebied met veel fauna : vele hazen dartelen door de velden, een fazant kruist ons pad en bij een bankje komt een muskusrat even loeren. Midden in een eikenbos huppelt een reetje verschrikt weg. Na 23 km houden we halt in Linnich om bij een plaatselijke bakker een koffie en een belegd broodje te verorberen. We rijden niet verder en gebruiken de knooppunten (hier kennen ze ook dit systeem) om via een andere weg terug naar Wassenberg te rijden. Voor de liefhebbers : volgende knooppunten werden gevolgd : 21-22-16-99-98-96-95 (Linnich en dan terug)-96-97-17-16-22-21 (53 km). We sluiten de dag af met een terrasje in de binnenstad. Heerlijk in het zonnetje, uit de wind… Wat moet een mens meer hebben ?

Donderdag 22 maart - Vandaag fietsen we stroomafwaarts, richting Nederland, Roermond. We rijden volop door de streek van de “spargel” zijnde asperge. Het ene veld naast het andere en de boerderijen zijn pareltjes, kleine kasteeltjes. Het is gezellig rijden door de vele rustige dorpjes (te rustig naar onze mening want de vele fietskroegjes zijn gesloten). We bereiken de monding van de Roer, nl. Roermond. De Roer vloeit hier mooi de Maas in. Zeer mooi uitzicht. Roermond zelf is een mooie, gezellige stad met diverse mooie gerestaureerde huizen, sommige in artdeco stijl. Hier zijn de terrasjes wel open en met het heerlijk lentezonnetje is het wel zoeken naar een plaatsje. De terugweg leidt ons door het nationaal park “De Meinweg” en gedurende ongeveer 8 km rijden doorkruisen we dit gebied dwars door prachtige bossen. Een aanrader. Volgende knooppuntjes werden gevolgd :21-28-24-25-71-72-73-75-81-82-83(Roermond)-86-85-79-78-80-70-D-26 (langs fietspad naar Wassenberg).
Om 15 uur zijn we na 50 km terug in Wassenberg en we besluiten ons nog te verplaatsen naar naar Kempen,(C op de kaart),54 km.
Overnachtingsplaats :Reisemobilpark am aqua-sol, Berliner Allee, N51°22'02", E 06°24'33".

Vrijdag 23 maart - Tot maandagmorgen verblijven we op de prachtige staanplaats aan het Aquasol zwembad in Kempen. We wandelen naar het centrum (ongeveer 10 minuten stappen) en volgen de “Altstadtwanderung” die de 26 bezienswaardigheden aandoet in de oude stad. Het is de moeite waard : vele charmante patriciërshuizen, oude stadswallen, een stadspoort, een molen, enz… De route is heel duidelijk aangeduid en telkens staan er panelen met de nodige uitleg. Het is zeer zonnig weer en we eindigen onze stadswandeling, hoe kan het ook anders, met een gezellig terrasje. Een zeer rustige dag, zonder te veel inspanning, dat moet ook eens kunnen. Vanavond keren we nog eens terug want er is koopjesavond met hapjes, drankjes en muzikale ondersteuning.

Zaterdag 24 maart - Wat is er heerlijker dan wakker worden onder een stralend zonnetje … Een uitstekende fietsdag voor het volgen van de themaroute : “Kempener Grenzsteinweg”. Hier zijn geen fietsknooppunten meer en moet je een themaroute volgen. De fietsplannetjes hebben we vlot verkregen bij de verantwoordelijke van de staanplaats. De route heeft vooral aandacht voor Middeleeuwse grensstenen die op diverse plaatsen mooi, met de nodige uitleg, zijn opgesteld. In totaal malen we 44 km af langs asperge-, aardappelvelden, kasteeltjes en herenboerderijen. Ook passeren we verschillende serres van bloemen en bomen. We kunnen het niet nalaten om zo’n tuincentrum binnen te stappen maar… al het mooie kost natuurlijk veel geld, geen batjes te doen … We houden ook halt bij “Gut Heimendahl”, een kasteel- herenhoeve, waar alle hoeveproducten te koop zijn. We houden het bij een “Bitte ein Bit” , bezoeken nog de tuin en vervolgen onze weg. Al bij al een mooie rit, vlak, veel te zien, veel stopperkes om iets te drinken en vooral het fijne weer : 20 graden. Dat doet deugd op ons bolleke.

Zondag 25 maart - Zomeruur. Deze morgen wat mistig en kil. Moeilijke beslissing voor wat betreft de kleding. Kil en troosteloos vertrekken we voor onze fietstocht uit de documentatie. We volgen de route Kempen-Aldekerk-Kerken-Wachtendonk-Kempen. Opnieuw veel tuinbouw en groentekweek. Onderweg breekt de zon door en is het tijd om kledij uit te spelen. De temperaturen stijgen weer tot 20 graden, heerlijk!!! We bereiken Wachtendonk waar een “Frühlingsmarkt” doorgaat. Een gezellige drukte in een authentiek Duits dorpje. We drinken een koffie, eten een Bratwurst (wat denk je ?) en slenteren langs de diverse standjes. Als afscheid brengen we nog een bezoekje aan de markt van Kempen waar we een laatste drankje nuttigen. De terrasjes in de zon : overvol. Aan het ijssalon : een file. Precies hoogseizoen en midsummer !!! Dat belooft voor de toekomst.

Maandag 26 maart - Naar Rees, (D op de kaart),75 km.
We verplaatsen ons 70 km tot in Rees. Naar het schijnt de oudste stad aan de oevers van de Rijn. We maken een kenniswandeling doorheen de stad en pauzeren uitgebreid op een terras aan de Rijn om de drukke scheepvaart gade te slaan. Iedere boot vertegenwoordigt toch een aantal vrachtwagens minder op de baan… We flaneren verder langs de “Rheinpromenade” en bewonderen de wallen die de stad tegen mogelijke overstromingen moeten beschermen. Terug op de prachtige camperplaats (aan de sporthal) verpozen we nog een paar uurtjes in deugddoend zonnetje.
Overnachtingsplaats : Reisemobilstellplatz "Ebentalstrasse", N51°45'51", E06°23'19"

Dinsdag 27 maart - Vandaag terug de fiets op en we volgen de “Burgen und Schlösser” route. Deze route is 44 km lang en voert ons door de randgemeenten van Rees (Esserden, Hueth, Empel, Haldern en Mehr). Deze fietsroute kun je downloaden van de site van Rees. We rijden weer langs smalle landbouwwegjes en speciale fietspaden, langs zogenaamde kerkwegels. Zeer rustig en gezond (overal is men flink aan het bemesten !!). Op onze route passeren we een vijftal indrukwekkende bouwwerken, zoals kasteeltjes en kloosters. Bij het bereiken van Rees kunnen we het niet laten om nog een terrasje te mee te pikken om het drukke verkeer op de Rijn gade te slaan.

Woensdag 28 maart - Onze laatste dag in Rees besteden we aan cultuur. We fietsen nu “Die Klassische” van ongeveer 33 km met als einddoel de stad Xanten. Na 2 km rijden we over de Rijnbrug die hier toch een kleine km lang is en na 12 km bereiken we twee meren nl. de Xantener Nordsee en de Xantener Südsee. Prachtig om hier langs te peddelen (met een stoppertje op een terrasje in het Waldhaus. In Xanten bezoeken we het grote archeologische park. Hier bevinden zich de restanten van een grote Romeinse stad. Dit bezoek duurt meer dan 3 uur en is zeker de moeite waard. Het bezoek wordt beëindigd met het bezoek aan het museum. Gezien de namiddag zo vlot voorbij is gegaan , brengen we slechts een blitzbezoekje aan de historische stad Xanten en keren dan op ons gemakje terug naar Rees. Uiteindelijk hebben we een totaal van 47 km op de teller.

Donderdag 29 maart - Naar Goch,(E op de kaart),37 km.
Heden verplaatsen we ons zoals gepland naar Kranenburg op 40 km van Rees, maar die staanplaats staat ons niet erg aan (een gewone weide, zonder lozing met overvolle afvalcontainer, enz…). We zijn dergelijke plaatsen niet meer gewoon in Duitsland. We beslissen nog 20 km door te rijden naar Goch. Na een bezoek aan de stad met enkele drukke winkelstraten maken we een wandeltoer langs de boorden van de Niers . Onze uiteindelijke bestemming is een koffie bij “Jan an die Fähre”. Om bij hem te komen moeten we zelf een veerpontje bedienen om aan de overkant van de Niers te komen. De hele wandeling beslaat zo’n 13 km. We hebben dus weer een gezonde portie frisse lucht binnen. Het weer viel vandaag mee al zijn de betere temperaturen van de laatste 9 dagen verdwenen.
Overnachtingsplaats : Reisemobilstellplatz "Friedensplatz", N51°40'34", E06°10'8"

Vrijdag 30 maart - Het is erg bewolkt, het miezert een beetje, maar goed gekleed en goed gemutst trekken we er met de fiets op uit naar Nederland. Inderdaad na 22 km komen we in Gennep. Onderweg fietsen we gedeeltelijk langs “Het Duits Lijntje”, een oude spoorwegbedding. Weer vele aspergevelden, de teelt bij uitstek hier. We volgen ook verschillende keren de oevers van de Niers die via Gennep in de Maas vloeit. We zouden nog kunnen doorrijden tot aan de boorden van de Maas, maar gezien het bezoekje aan Gennep nogal uitliep beslissen we terug te keren via de “kasteelroute). In de loop van de namiddag komt het zonnetje toch te voorschijn en is de temperatuur onmiddellijk veel beter. Weer een aangename dag! Totaal : 45 km.

Zaterdag 31 maart - Na een bezoekje aan de A…i om enkele inkopen in te slaan, besluiten we om vandaag een kleinere fietstoer te maken gezien de dreigende regenwolken. Wat een verschil van temperatuur ook. ’t Is terug herfst… Ons einddoel is het dorp Weeze. We volgen het fietspad langs de slingerende Niers tot in Weeze, welke we na 13 km bereiken. Om ons op te warmen stappen we een café-bakkerij binnen om een lekkere koffie te slurpen. Een kleine wandeling door de dorpskern en dan terug naar Goch via het knooppuntennetwerk (7-6). In totaal draaiden we toch 28 km. Ook vandaag hebben we dus aan onze conditie gewerkt.

Zondag 1 april - Naar Geldern,(F op de kaart) 44 km.
Vandaag weer een verplaatsingsdag : we verhuizen 25 km verder naar Geldern. Een mooie camperplaats waar men druk bezig is de plaats uit te breiden voor 50 campers. Dicht bij het centrum. Op amper 10 minuten stappen nuttigen we een koffie op een mooi terrasje op de grote markt. Op zondag is Duitsland doods en verlaten. Hier en daar is een bakkerij, restaurant of tearoom open. Maar er is totaal geen sfeer. Eigenaardig … zelfs de bevolking schijnt niet buiten te komen. Een beetje triest eigenlijk. En omdat het Palmzondag is luiden alle klokken zonder ophouden. We doen nog een wandeling rond de “Holländer See” (juist naast onze parking) en dan is het tijd om onze stoeltjes buiten te zetten en wat van het zonnetje te genieten. Gezien het nog vroeg is beslissen we onze fietsen te nemen en nog een rondje te fietsen om in het landcafé “Streudl” een koffie met een stukje taart te nuttigen en om op onze terugweg een bezoek te brengen aan een tuincentrum.
Overnachtingsplaats : Reisemobilhafen "Am Hollander See", N51°30'40", E06°19'45"

Maandag 2 april - We fietsen vandaag de agro-route. Die voert ons over de grens naar Arcen in Nederland. De route voert ons langs landwegen, voorbij ontelbare serres (glazen dorpen eigenlijk) en natuurlijk ook de overvloedige aspergevelden. In Walbeck-dorp is het centrum een aaneenschakeling van restaurants en eettentjes die de eerste aspergemenu’s aanbieden. We doorkruisen de Maasduinen (één groot natuurgebied) en bereiken uiteindelijk Arcen met zijn kasteel. We brengen een bezoekje aan het kasteel, drinken een verwarmende koffie in het Koetshuis. In het kasteeldomein vinden vanaf 5 april de floriaden plaats. We zijn dus een paar dagen te vroeg om de bloemenpracht te bewonderen. We fietsen door tot aan de Maaspromenade en wandelen die volledig af. Langs heidewegen, tuinbouwbedrijven en buxuskwekerijen keren we terug naar Geldern. We hebben een totaal van 47 km op de teller. We brengen nog een bezoekje aan het tuincentrum bij onze parking en kunnen aan de verleiding niet weerstaan om een buxus en een magnolia te kopen…

Dinsdag 3 april - Onze laatste dag in de regio Niederrhein en we fietsen slechts 11 km naar de pelgrimsstad Kevelaer. Kevelaer is een bedevaartsoord en op de Kapelleplatz vinden we een kathedraal, een kapel en een Kerzenkapelle. Een bezoekje aan de kathedraal is de moeite waard, vooral voor de prachtige fresco’s. Geen cm van de muren zijn onbeschilderd. Indrukwekkend. Aan de Kerzenkapelle zijn de muren zwartgeblakerd van de brandende kaarsen en aan de centrale kapel zitten talrijke mensen te bidden voor een relikwie. Het lijkt wel Scherpenheuvel bij ons thuis. Ook de talrijke handelszaken in de buurt zijn religieus getint : verkoop van kaarsen, iconen en heiligen beelden. Talrijke terrassen in de centrumstraten moeten de hongerigen spijzen… Na het stadsbezoek zoeken we de rustige landwegen op om met een gezapig tredje naar Geldern terug te fietsen. Vandaag legden we slechts 22 km af. Een mooie afsluiter van een deugddoende fietsvakantie.

Woensdag 4 april - Terug naar Oostende, 278 km. Totaal : 770 km. Met de fiets reden we een totaal van 430 km !!!

Fotoalbum