Laika

Laika

maandag 24 oktober 2011

Een citytrip : AMSTERDAM


Dinsdag 1/11/11
Na 280 km komen we op onze camping “Zeeburg” aan, juist om 12 uur. Gelukkig hadden we ons verblijf gereserveerd want de receptie sluit om 12 uur! We nemen ons stalen ros en na 6,5 km zijn we aan het monumentale Centraal Station. We bezoeken eerst het VVV kantoor bij het station om een goed stadsplan te kopen. De namiddag ronden we af met een fietstocht in Nieuw Amsterdam, op de verschillende eilanden zoals Javaeiland, Borneoeiland met de ertshaven en de entrepothaven. Dit stadsdeel is vooral opvallend door zijn vooruitstrevende architectuur. De meeste flats hebben uitzicht op de IJ. Een plezierige tocht : mooie bruggen overspannen de talrijke kanaaltjes en langs de kade liggen tientallen woonboten. Rond 17 uur ronden we onze tocht af en zijn heel tevreden over onze eerste contacten met de honderden fietsers in het centrum van Amsterdam.

Woensdag 2/11/11
Vannacht heeft het goed geregend, gelukkig heeft het nu opgehouden. Wel hangt er nu een dichte mist. Hopelijk trekt die weg. We stippelen een wandeling uit in de stad en stallen onze fietsen aan het Centraal Station waar er diverse fietsenstallingen zijn (een stalling van 1600 fietsen is hier niet zeldzaam en wordt dan ook druk bezocht). Van daar wandelen we via de Damrak tot aan de Dam met het Koninklijk Paleis, Madame Tussaud en de nieuwe kerk. In het centrum staat het Nationaal Monument. We gaan door tot aan de Prinsengracht met de bedoeling het huis van Anne Frank te bezoeken maar helaas : de file wachtenden is goed voor 2 uur. Freddy heeft niet het geduld om daar 2 uur te staan aanschuiven en we beslissen om het op een andere dag nog eens te proberen. We slenteren door naar de Jordaan, het echte Amsterdam. Smalle straatjes met karakteristieke huizen. Prachtige gevels, in de grachten mooie woonboten. Vervolgens brengen we een bezoek aan de negen straatjes. Boetiekjes allerhande. Na een welgekomen koffiestop (niet in een coffeshop) op het Damplein kuieren we door de Kalverstraat (massa winkelende mensen) en dan is het tijd om onze velookes op te pikken en opnieuw via het scheepvaartmuseum terug te keren. Hier liggen een tiental historische klippers en sleepboten. Morgen pakken we een ander deel van A'dam aan !! Dat slenteren is wel vermoeiend.

Donderdag 3/11/11
Er is er ééntje jarig en … dat hebben we geweten, want reeds rond 7.30 uur worden we gewekt door de eerste smsjes! Iedereen nog eens bedankt. Na ons ontbijt zetten we koers (per velo) naar het Van Goghmuseum. De moeite waard, want alle gekende werken van deze kunstenaar zijn hier verzameld (ongeveer 200 schilderijen). Zelfs van zijn tijdgenoten zoals Monet, Manet en Gaugain zijn enkele schilderwerken te bewonderen. Het Rijksmuseum ligt hier om de hoek, maar gezien er verbouwingswerken zijn is het museum slechts gedeeltelijk open. We beslissen dan ook om dit museum bij een volgende gelegenheid te bezoeken. Na Van Gogh brengen we een bezoek aan het Vondelpark, een groene oase in het centrum van Amsterdam. Van de toenmalige hippies uit de jaren 60 geen spoor : die zijn op pensioen. Na het park vervolgen we onze weg naar de vlottende bloemenmarkt, via het Leidse Plein. Eerst smullen we een paar heerlijke oliebollen. Mooie bloemenmarkt, ook een must om te bezoeken, prachtige kleuren en uiteenlopende soorten van planten en bloemen. Freddy kan het natuurlijk niet laten en koopt een zak tulpenbollen. Na de bloemenmarkt rijden we tot aan de Amstel met het doel de magere brug te bezichtigen vlakbij het welbekende theater Carré. Tot slot brengen we nog een bezoek aan de Dappermarkt, een multiculturele markt van ongeveer 1 km lang waar je alles, maar dan ook alles kunt kopen aan zeer voordelige prijzen. Nog wat goudakaas gekocht en hop naar huis gefietst via de Artiszoo en het tropenmuseum.

Vrijdag 4/11/11
Onze laatste dag in Amsterdam is er één onder een blauwe hemel met veel zon. We rijden opnieuw naar het Centraal Station en monsteren aan op een schip dat ons via de nieuwe en oude haven naar de grachten brengt. We genieten dubbel omdat we aan de hand van de audio gids nog veel meer details te weten komen over de geschiedenis en de architectuur van deze wereldstad. Bij onze terugkeer nog een terrasje aan de Damrak en dan brengen we een bezoek aan de Chinese Wijk, de Walletjes, de Waag en de City Hall (stadhuis). In de rondgang van de Walletjes ontdekken we het ware Amsterdam en ook de Warmoesstraat waar we op nummer 66 het café van Baantjer ontdekken. Oude bruine kroegen hebben een speciale sfeer met het witte zand op de vloer en de wanden vol houtsnijwerk uit de 17° eeuw. Verder dragen de coffeeshops, seksboetiekjes en de vensterprostitutie bij tot een ongedwongen sfeer die we vandaag opsnuiven. De namiddag loopt zeer snel ten einde en we nemen met een goed gevoel afscheid van een gezellig Amsterdam dat ons werkelijk bekoord heeft.

Enkele mijmeringen :
-Camping Zeeburg is een uitstekende uitvalsbasis : op 5 km van het centrum
-Gebruik het openbaar vervoer, de fiets of te voet om het centrum te bezoeken.
-Vele fietsstallingen : zorg voor een goed slot !!
-Breng een bezoek aan het VVV kantoor (rechtover Centraal Station) en schaf je een stadsplan aan (slechts 2,5 euro). Is goud waard.
-Drie dagen is een absoluut minimum, zeker als verschillende musea worden bezocht.
-Tot slot een vraagje : Wonen er nog Nederlanders in Amsterdam ??

Zaterdag 5/11/11

Naar huis


Overnachtingsplaats : Camping Zeeburg, Zuider Ijdijk 20, Amsterdam N52°21'54" E4°57'34"

FOTO'S