Laika

Laika

zondag 20 maart 2011

Romantische Strasse en Bodensee


Romantische Strasse

Klik op de foto om te vergroten.


Maandag 28 maart – We vertrekken naar onze eerste tussenstop in Duitsland, nl. Stromberg. De 450 km verlopen zeer vlotjes zonder file zodat we reeds om 15 uur ter plaatse zijn. Een zeer mooie standplaats aan de brandweerkazerne, maar naar het centrum van het dorp is het 2,8 km dalen aan 6 %. We doen op de marktplaats een terrasje aan ; fijn in een warm lentezonnetje en om 6 uur zijn we reeds welkom in de Gaststätte om onze eerste schnitzel te verorberen. Natuurlijk is de terugkeer bergop wat moeilijker maar ja het uitzicht onderweg over het dal en de toppen van de Hunsrück is wel de moeite waard.
Coördinaten staanplaats : N49°56’49’’ – E7°47’22’’

Dinsdag 29 maart – Er rest ons nog 300 km om het begin van onze “Romantische Strasse” rondrit te beginnen. Na 200 m vervoegen we onmiddellijk de E31 die ons langs Ludwigshafen en Heilbronn tot in Westhausen brengt om daar af te slaan naar Nördlingen. We staan op 200 meter van één der stadspoorten. We verkennen het Middeleeuws centrum met de prachtige authentieke huizen en de grote kathedraal St. Georges met zijn 90 meter hoge toren. Daarna wandelen we heel de stad rond langs de wallen. De zon is volop van de partij dus eindigen we op een leuk terrasje voor een koffie.
Coördinaten staanplaats : N 48°51’19 – E10°29’1”
Nördlingen in het hart van de meteorietkrater Ries – Begaanbare stadsmuur met weergang – laatgotische hallenkerk St.Georg met 90 meter hoge klokkentoren ‘Daniel’.

Woensdag 30 maart – We blijven vandaag in Nördlingen en vermits we ons hier in een “vlakte” bevinden beslissen we een toer met de fiets te doen. Deze vlakte – omringd door bergen – ontstond door inslag van een meteoriet en zodoende is het ideaal om ons stalen ros te voorschijn te halen. De route nummer 3 brengt ons langs Wallerstein – Heuberg – Bettendorf tot in Oettingen. Tijd voor een lekkere koffie en … taart op een zonnig terrasje. Dan zetten we door tot Wemding en weerstaan niet aan een glaasje wijn in een warm zonnetje. Nu resten er ons nog 22 km tot Nördlingen maar na een uurtje worden we verrast door een regenbui, gelukkig zijn we voorzien van regenvestjes en na 10 ‘ schijnt de zon opnieuw en ontwaren we reeds de hoge toren van de stad. Totaal in onze benen : 66,2 km (met hier en daar toch wat glooiingen. Buiten de stadjes met hun Middeleeuwse huizen is de streek (Ries) hier zeer vruchtbaar voor groenteteelt.

Donderdag 31 maart – Vandaag verhuizen we naar Donauwörth op 30 km afstand. Nog steeds langs de Romantische Strasse. In deze stad mondt de Wörnitz uit in de Donau en we staan slachts op 200 meter van de samenvloeiing. Het centrum van de stad is een bezoek meer dan waard. De vakwerkhuizen zijn allen in een verschillend pastelkleurtje geschilderd. Na de middag maken we een fikse wandeling naar Kaisheim via een fietspad. Wanneer we de kerktoren in de verte ontwaren besluiten we terug te keren via een boswandeling maar mijn beentjes beginnen te protesteren (zie fietstocht van gisteren) en daarom vervoegen we opnieuw de min of meer vlakke fietsroute. Vlakbij onze eindbestemming begint het te druppelen en we schuilen met een straffe Italiaanse koffie onder een grote parasol.
Coördinaten staanplaats : N48°42’53” – E10°46’41”

Vrijdag 1 april – We vervolgen de Romantische route en 44 km verder stranden we in Augsburg. Magnifieke staanplaats aan de Wertach rivier. Te voet naar het grandioze centrum is ongeveer 2 km, maar het loont de moeite : opnieuw de prachtige patriciërshuizen en de monumentale kerken maar bovenal brengen we een bezoek aan de “Fuggerei”. Dit is de oudste sociale woonwijk van de wereld. Reeds in de jaren 1500 werden door de familie Fugger huisjes ter beschikking gesteld van minderbedeelden. Door de eeuwen heen financierde dezelfde familie steeds weer deze woonwijk en na het zware bombardement van de geallieerden in WOII was het opnieuw de Fuggers die de heropbouw van de 67 huisjes bekostigden. Een bezoek aan de ondergrondse schuilkelder waarin de bewoners overleefden in 1945 is absoluut een must. Andere beroemdheden die in Augsburg geleefde hebben zijn Mozart, Brecht en Diesel. De totale rondtoer van deze immense stad neemt onze ganse dag in beslag maar het loonde zeker de moeite.
Coördinaten staanplaats : N 48°22’11 – E10°52’40”

Zaterdag 2 april – Na een ontbijt met “frische Brötchen” vertrek naar Landsberg am Lech, een afstand van 46 km en plots na een 25-tal km ontwaren we aan de einder de majestueuze Alpen. In Landsberg parkeren we op een pas aangelegde plaats met alles erop en eraan en slechts 400 meter van het stadscentrum. Er is markt en bij het prachtige zonneweer zitten alle terrassen vol en we wandelen via het centrum met de ontelbare winkels en cafés tot aan de Lech en we volgen een hele poos de rivier langs een aangename promenade. Het uitzonderlijk zomers weertje nodigt ons uit om ook een terrasje te doen aan de oever en het wordt een Portugees wijntje. In de namiddag vervoegen we onze camper en zonnen er lustig op los in onze ligzeteltjes. Dit was een “genieters”dagje zonder fysische inspanning.
Coördinaten staanplaats : N 48.05535 – E10.87375

Zondag 3 april – Het zonnetje is weer volop van de partij dus … we blijven vandaag nog in Landsberg om een fietstocht te maken langs de Lech. Een heel mooie fietsweg langs Dornstetten tot in Seestall. De weg leidt ons door bossen en door velden en wat belangrijk is … meestal tamelijk vlak. Bij onze terugkeer in Landsberg zijn opnieuw alle terrasjes bezet met zonnekloppers en ook wij voegen ons bij de “meute”. Voilà, morgen gaan we weer een eindje verder en laten we dit mooie stadje achter ons.

Maandag 4 april – Oei, vannacht is het beginnen te regenen dus rijden we 26 km verder tot in Schongau met de ruitenwissers aan, dit was al lang geleden. Deze omwalde stad ligt bovenop een heuvel en de parkeerplaats (70 mobilplaatsen) ligt aan de voet hiervan en aan de boorden van de Lech. We brengen een bezoek aan dit lieflijke stadje en na de middag klaart het weer op en we wandelen naar Peiting ( ongeveer 5 km). Dit dorp lijkt reeds meer op een bergdorp want we naderen meer en meer de Alpen. Spijtig van het grijze weer, want normaal heb je van hieruit een mooi vergezicht op de bergen.
Coördinaten staanplaats : N47°48’31” – E10°53’55”

Dinsdag 5 april
- In plaats van nog een paar dagen in Schongau door te brengen, beslissen we een omweg te nemen naar Garmisch-Partenkirchen, die hier slechts op een 50 tal km ligt. De standplaats ligt op een hoogte aan de start van de kabelbaan "Wank". Alles is hier voorhanden qua faciliteiten voor de mobilhome maar daar bovenop hebben we een formidabel uitzicht op de besneeuwde bergtoppen met als centrale blikvanger de "Zugspitze" 2960 m. We dalen af en bezoeken eerst Garmisch met de prachtig beschilderde gevels en de zeer gezellige pleintjes waar de terrasjes uitnodigen om even op adem te komen in de zon. We wandelen gedurende 5 uur door Garmisch en Partenkirchen en nadien stappen we naar de Olympische springschansen. Het is werkelijk fenomenaal te beseffen dat de springers op zo'n hoogte moeten vertrekken. We wandelen nu moe maar voldaan terug naar onze parking om nog verder te genieten van de bergtoppen tot de zon erachter verdwijnt.
Coördinaten staanplaats : N47°30’16” – E11°6’26”

Woensdag 6 april – Om 9u04 stipt nemen we de bus (halte aan de parking) tot aan het station van Garmisch-Partenkirchen. Om 10u15 vertrekt de tandradbaan naar de Zugspitze (38 euro pp), wat een vergezichten door het Alpendal, dan in fors stijgende lijn naar een hoogte van 2600 meter met onderweg een tunnel uitgehouwen door de berg van 4,8 km. Na een bezoek aan de Zugspitzplatte waar honderden fervente skiërs en snowboarders hun hartje ophalen nemen we nog een kabellift om op de top van de Zugspitze te komen (2962 meter). Het hoogste restaurant van Duitsland vereren we met een bezoekje (en een goelashsoepje) en we bevinden ons zowaar op de grens van Oostenrijk. De zon breekt eensklaps door en we kunnen niet genoeg krijgen van de vergezichten, zowel op de Alpen, als op het dal zoveel kilometers onder ons. We keren terug met de kabellift tot aan de Eibsee, een meer waar grote forellen in het helgroene ijswater een bezienswaardigheid zijn. Aan de Eibsee is ook een station van de tandrandbaan dat ons terugbrengt tot in de stad en vandaar nemen we opnieuw de bus naar onze parking (bustickets gratis met een gastenkaart). Een onvergetelijke dag en een aanrader voor iedereen !

Foto bovenop de Zugspitze (2960 meter) :
http://fp26.it-wms.com/archive/archive_picwindow.php?day=6&month=4&year=2011&filename=2011-04-06-135601_1.jpg&cam=1&lang=de&large=on

Donderdag 7 april – Na de onontbeerlijke pistolekes vertrekken we 63 km verder naar Füssen. 46 km van deze route snijden we door Oostenrijk. We zijn welkom “Topplatz” met alles erop en eraan (zelfs gratis wifi) en onmiddellijk nuttigen wij een koffie op het zonnig terrasje van het restaurant ter plekke. Voor een bezoek aan het centrum van Füssen nemen we ons stalen ros want het is van hieruit toch 2,3 km. Het oude stadsgedeelte is natuurlijk verkeersvrij en de straten zijn ingenomen door tientallen terrasjes. Gezellig om hier door te kuieren tot aan de basiliek (prachtige plafond- en muurschilderingen) en het slot waarvan de gevel getooid is met trompe-l’oeil. Na een paar uur fietsen we terug en brengen nog een bezoek aan het Forggenmeer, maar helaas het meer is drooggelegd en enkel de ech stroomt hier doorheen. Een luxedouche op onze parkingplaats kwikt ons helemaal op en dan … luilekker genieten van het zonnetje(23°) tot het etenstijd wordt.
Coördinaten staanplaats : N47°34’56” – E10°42’2”

Vrijdag 8 april
- We fietsen vandaag 6 km om de onderste parking te bereiken van de 2 kastelen : a) Hohenschwangau en b) Neuschwanstein. We nemen de tickets voor het bezoek van beide kastelen en eerst is Hohenschwangau aan de beurt. Alles is hier computergestuurd en we hebben juist 35 minuten de tijd om te stijgen naar de ingang want daar begint al de rondtoer met een jonge gids en we weten nu al dat het 2° kasteel om 13 uur op ons wacht. Dit kasteel was reeds in 1832 de residentie van koning Maximilian II en we kunnen de kamers bezoeken van zowel de koning als de koningin van Beieren en de gemeenschappelijke ruimtes zoals bibliotheek, biljartzaal, eetzaal, enz… de prinsen Otto en Ludwig II verbleven nog in aparte ruimtes van het imposante slot. Met verbazing zien we naar de fraaie meubelstukken, muurschilderingen en ornamenten, enz. te veel om hier op te noemen. Hier in deze omgeving groeide Ludwig II op en besliste de bouw van een nieuw en hoger gelegen kasteel te laten uitvoeren op 1 uur wandelafstand van dit slot. We nemen dan de bis naar “Schloss Neuschwanstein” van Ludwig II die dit bouwwerk liet starten in 1869 (hij was toen 24 jaar)en het werd nooit voltooid tijdens zijn leven. Hij was zeer goed bevriend met Wagner en alles maar ook alles in zijn kasteel herinnert aan de sagen die deze componist in zijn muziek vertaalde. Al die sagen van de opera’s vinden we terug in de wandtapijten, de muurschilderingen, de grondmozaïeken, de tafelversieringen en de overgordijnen. We kunnen niet anders dan beamen dat deze koning Ludwig geestesziek moest zijn en aan hoogmoedswaanzin leed om dit prachtig kasteel te laten bouwen. Bvb. Aan het houtsnijwerk van zijn slaapkamer alleen werd vier jaar gewerkt. In 1886 pleegde hij zelfmoord en was het kasteel nog altijd niet voltooid. Nu is het een wereldattractie geworden en diende het als voorbeeld voor het kasteel in Disneyland. We komen te voet van berg af en we fietsen terug naar Füssen om te eindigen in een Grieks restaurantje bij onze parking.

Zaterdag 9 april – Vandaag maar één activiteit op ons programma, nl. de fietstoer rond het Forggenmeer. Als men denkt dat fietsen rond een meer een makkie is dan is dat in de Alpenstreek een totale misrekening. In totaal rijden we 33,3 km maar we doen er 5 uren over dus : heel steile heuvels met ook supersnelle afdalingen. Sommige hellingen zijn zo moeilijk dat zelfs op de laagste versnelling we er bijna niet op geraken. Gelukkig is het hele parcours bezaaid met bankjes en ook een paar kiosken (cafékes, frituurkes) zodat we op zonnige plekjes de superprachtige natuur kunnen bewonderen. Moe maar super voldaan ploffen we neer in onze ligstoelen en maken we een eind aan ons verblijf in Füssen (ook afsluiting van de Romantische Strasse).

Bodensee




Zondag 10 april – Nu verlaten we de Romantische Strasse en steken door naar de Bodensee ofte het Meer van Konstanz. We leggen 104 km af langs de Deutsche Alpenstrasse dus langs en door de Alpen met alle mooie vergezichten op de besneeuwde toppen, de groene Alpenweiden, de grote chalets. Mooi ! Onze route loopt ook parallel met de Oostenrijkse grens en we landen in Lindau. Een bezoek aan dit stadje(op 3,5 km wandelafstand) loont zeker de moeite. De jachthaven met met een chique promenade ligt op een eiland in de Bodensee, enkel toegankelijk via één brug. We zijn hier niet alleen, want honderden mensen bezoeken eveneens dit gezellige stadje, weer verfraaid met barokke huizen waarvan de gevels beschilderd zijn door ware artiesten. We ronden dit bezoek af rond 15 uur en voor ons is dit het sein om de fietsen uit te pakken en nog een “uitje” langs het meer te maken. Wij rijden tot in Bregrenz (Oostenrijk) en hier is er nog meer volk. Zowel voetgangers en fietsers maken de promenade onveilig. De tientallen terrassen zijn bezet, tenminste als ze in het zonnetje baden. Na een lekkere schnitzel keren we moe terug met een totaal van 19 km op de teller.
Coördinaten staanplaats : N 47°35’6” – E9°42’22”

Maandag 11 april – De reis wordt voortgezet langs de Bodensee tot in Friederickshafen (slechts 24 km). Een grote parking is hier voorzien voor een camping maar wel langs een drukke weg. Te voet wandelen we eerst naar de haven langsheen het meer en hier vertrekken boten en catamarans naar Zwitserland aan de overzijde. De hele promenade heeft een lengte van 3,2 km en het is er weer gezelligheid troef want terrasjes zijn er in overvloed. Hier bevindt zich ook het Zeppelin-museum maar op maandag is het gesloten. We zien wel een Zeppelin vliegen over het meer. Rond 13 uur besluiten we terug te wandelen en te fietsen naar Langenargen (weg en weer slechts 17 km). Dit dorp is langs de promenade overspoeld van fonteinen, beeldhouwwerken en bloemperken. De 16 uur genieten we van een welverdiende rust.
Coördinaten staanplaats : N47°39’0” –E9°29’47”

Dinsdag 12 april – Onze volgende halte in Stetten bereiken we na 17 km en bevindt zich op het hof van de “Alte Brennerei”. We trekken te voet naar Meersburg (ongeveer 3 km) en dit is zeker een bezoek waard met de oude en de nieuwe burcht, de grote Staatsweingut en er zijn zo maar 8 musea. De oude stad rond de burcht is weer eens pittoresk met fraaie gevels, vergulde uithangborden en de eauthentieke nauwe steegjes met her en der fonteinen. De promenade langs de haven is afgezet met reuze platanen wat wijst op een Zuiders klimaat en van hieruit vertrekken veerboten naar Konstanz en naar Mainau, het bloemeneiland. We keren terug naar Stetten door de fruitboom- en wijngaardvelden. De fruitbomen tonen hun mooiste bloesems en de wandeling is dan ook zeer aangenaam. Vanavond brengen we een bezoek aan de “Alte Brennerei” want het is ook omgevormd tot een klein restaurant.
Coördinaten staanplaats :N47°41’34” – E9°17’53

Woensdag 13 april – We blijven nog in Stetten en voorzien om de boot te nemen naar het bloemeneiland Mainau. De overtocht wordt echter geannuleerd om allerlei duistere redenen en we beslissen dan maar naar Unteruhlerdingen te wandelen en een bezoek te brengen aan het paaldorp museum. Dat is wel een wandeling van 8,5 km (dus 17 km heen en terug). We worden ondergedompeld in het stenen en bronzen tijdperk van onze voorouders (tot 6000 jaar voor onze tijdrekening). De gids is voortreffelijk, zo spreekt duidelijk en traag zodat we haar uitleg voortreffelijk kunnen verstaan. De archeologische vondsten in de Bodensee tonen ons hoe de mensen leefden . Na dit bezoek keren we op onze stappen terug om nog wat bij onze camper van het zonnetje te genieten (al is de temperatuur wel wat aan de lage kant).

Donderdag 14 april – Hopla met de beentjes : om 9.15 uur starten we van Stetten en al stijgend en dalend door de wijnvelden en de fruitboomgaarden bereiken we het wandelpad langs de Bodensee. Na 4 km houden we halt in Hagnau om een “grosse” tasse koffie te nuttigen aan het haventje. Een zeer mooi uitzicht op het meer ! Nu trekken we verder langs wijnkastelen, luxueuze villa’s met hun eigen steiger en ligweide tot we nog eens 4,5 km verder Immenstaad bereiken. Ook hier kunnen we in de haven op een terras een goed glas wijn drinken. Om 12.30 uur keren we terug langs een ander wandelpad, want het is hier geen probleem : om de haverklap zijn er aanwijzers om de juiste richting aan te duiden. Om 15.30 uur bereiken we ons huisje op wielen en kunnen rustig verder genieten van ons uitzicht op de bloesems van de fruitbomen en de heuvelende weilanden.

Vrijdag 15 april – We verplaatsen ons nu naar Radolfzell, 41 km verder aan het eindpunt van het meer. Na een bezoek aan de oude binnenstad en de bebloemde stadsgrachten fietsen we richting Konstanz (de grens met Zwitserland). Na 15 km beslissen we het schiereiland Reichenau te bezoeken in plaats van de grootstad. Langs de boorden van het water worden hier bloemen en salades gekweekt dat het een lieve lust is. De kleine jachthavens zijn prachtig aangelegd en de bijhorende steigers zijn zelfs voorzien van zitbanken. Een plaatselijke handelaar in vis kunnen we natuurlijk niet voorbij zonder te proeven van de gerookte forel op een knapperig broodje. De fietsroute is opnieuw heel mooi aangelegd en bewegwijzerd, wel een beetje heuvelachtig, maar doenbaar. In totaal legden we 47 km af.
Coördinaten staanplaats : N47°44’16” - E8°57’12”

Zaterdag 16 april – Onze laatste dag aan de rand van de Bodensee en vermits het fietspad langs onze parking loopt gaan we de andere zijde op (richting Zwitserland) en fietsen tot in Stein am Rhein. De eerste 8 km rijden we vlot langs de boorden van het meer, maar bij het tweede dorpje moesten we reeds stijgen, weg van het meer de heuvels in. Na een paar lastige hellingen stonden we plots voor een heuvel van 12 % . Na ¾ moesten we afstappen en te voet verder klimmen. Een paar kilometers verder, kort bij de Zwitserse grens ligt er een duizelingwekkende afdaling voor ons en we beslissen die niet meer te doen, want we moeten toch nog kunnen terugkeren en we doen de retour telkens door van het fietspad af te wijken en eens door te zakken naar de kleine strandjes en inhammetjes waar we leuke terrasjes of ligweiden vinden. Na 34 km komen we terug thuis, maar toch was heel onze dag goed gevuld.

Zondag 17 april – We verlaten nu de Bodensee en rijden vlotjes langs autostrades naar Saarburg waar we zullen overnachten. We bereiken deze mooie stad om 14 uur na 420 km bollen. We brengen nog een bezoekje aan de stad, gekend om zijn waterval die pal in het centrum ligt. Het spreekt vanzelf dat we in het lentezonnetje van een terrasje genieten.
Coördinatie staanplaats : N49°35’57” – E6°32’26”

Maandag 18 april – Via Luxemburg leggen we de resterende 380 km af.

Foto's

donderdag 17 maart 2011

Fietsen in de Leiestreek (Machelen a/d Leie)

Maandag 14 maart
Inpakken en wegwezen ... dat is onze leuze wanneer we de lente voelen kriebelen, dus 56 km van huis parkeren we in Machelen aan de Leie. Een perfecte plaats met alles erop en eraan (elektra, water, lozing, enz...)en dit voor slechts 5 euro voor 72 uur.
Van hieruit maken we natuurlijk een toertje met de fiets (44 km) en we maken kennis met Gottem, Grammene, Deinze, Astene langs de oude Leie arm door weiden en akkers.
We zijn een beetje vroeg terug op onze standplaats en maken er kennis met de peetvader van de camperplaats. Als verwoed camperaar heeft hij zich ingezet om deze plaats door de gemeente Zulte te laten realiseren. Hij verstrekt ons alle mogelijke info over de streek en heeft zelfs ten behoeve van de campers een wandeltocht uitgestippeld van 6,5 km rond Machelen en Grammene. Genoeg actief geweest, dus starten we met het klaarmaken en verorberen van ons souper en dan lekker vroeg onder de wol.
Fietsknooppunten : 85/87/8/7/5/6/13/14/19/10/15/18/16/14/92/96/93/90/85 (totaal = 44 km )
Dinsdag 15 maart
Vandaag fietsen we langs de rechter Leie-oever tot in Kortrijk waar we op een zonnig terrasje van een aperitiefje genieten en we dineren in het Mouterijtje (een herinnering uit ons volleybal verleden). We rijden terug langs de andere oever, zeer ontspannen, zonnig, geen hellingen. Meer kan een mens niet wensen. Het totaal van 55 km viel bijzonder goed mee vandaag, wat goed weer toch kan doen !!
Woensdag 16 maart
Onze laatste dag in Machelen a/d Leie staat opnieuw in het teken van onze tweewielers. Nu nemen we richting Gent langs de overkant van de Leie. Bij Deinze slaan we af langs het Schipdonkkanaal en komen langs Zeveren en Meigem en steken in Nevele de voetgangersbrug over. Vermits we wel wat ver verwijderd zijn van de Leie rijden we via Vosselare door tot St. Martens Leerne, vandaar volgen we de N466 tot in Drongen. Nu zijn we slechts een tiental km van Gent en we besluiten naar het centrum door te rijden via de Watersportbaan. We stallen onze fietsen aan het begin van de Veldstraat. Te voet wandelen we tot aan het Belfort en zoeken een terrasje op om de innerlijke mens te versterken. De lunch in een warm lentezonnetje smaakt uitstekende maar surprise ... wie installeert zich aan het tafeltje naast ons : den Tom (met Joke). Moest je het afspreken, het zou niet lukken. We kunnen echter niet doorbabbelen want er wacht nog een flinke terugreis. Dit keer blijven we steeds in de buurt van de Leie. Een prachtige fietsroute afwisselend natuur, steenrijke villa's, kasteel van Ooidonk. Moe maar voldaan ronden we deze toer af. 66 km.
Fietsknooppunten : 84/82/80/2/48/98/93/N466 tot watersportbaan/52/56/63/67/74/76/86/90/12/114/9/6/5/7/84/85

Foto's