Laika

Laika

zondag 25 juli 2010

Ost-Friesland (Niedersaksen Duitsland)

maandag 5 juli
Vertrek uit Oostende om 10.30 uur, via Antwerpen trekken we door Nederland (langs de Veluwe) en voorbij Hengelo bereiken we de Duitse grens om na 20 ' onze eerste standplaats in Ost-Friesland te bereiken, nl. Nordhorn. Het was slechts 15.30 uur dus ... tijd genoeg om een wandeling te maken langs de "Vechtsee" en natuurlijk ook het stadje Nordhorn te verkennen. We wanen ons in de Nederlandse provincie Friesland want ook hier water langs elke richting die we nemen, dus ontelbare mooie bruggetjes en het hele centrum volledig verkeersvrij. De WK gekte slaat hier ook toe : overal zien we Duitse vlaggen (groot en klein) op de gevels en op de auto's. We kunnen er niet naast kijken. Tot slot van onze eerste dag nuttigen we onze eerste "schnitzel" in restaurant Pier 99 langs het meer.
Afstand Oostende - Nordhorn : 400 km
dinsdag 6 juli
Fijne verse broodjes geleverd ter plekke... wat een luxe ontbijt. Daarna lustig de fietsen op om een gedeelte van de "Grafschapsroute" af leggen. Deze brengt ons langsheen de Vechte in mooie dreven tot in Lohnen. Een mooi bebloemd en groen dorp waar een grote pot koffie ons lekker smaakt. De volgende halte is het vliegplein(tje) van "Wolkenlos" van Klausheide. Op het terrasje doen we ons tegoed aan frisse maatjes met Bratkartoffeln terwijl we de kleine vliegtuigjes zien opstijgen en landen. Opnieuw onze fietsbeentjes te voorschijn gehaald om de laatste 18 km af te leggen tussen de mais en aardappelvelden.
Totaal afgelegde km : 51
woensdag 7 juli
Na het ontbijt vertrek uit Nordhorn, bestemming Walchum (70 km). Een prachtige staanplaats met zicht op de Ems aan een jachthaven. We besluiten hier drie nachten te verblijven. De wandeling naar de jachthaven loont werkelijk de moeite : grote villa's/chalets met aanlegsteigers voor de jachten, een paradijs voor waterliefhebbers. De kiosk/restaurant is voorzien van een mooi terras aan het water en nodigt elke voorbijgaande fietser uit tot een stop. Na de middag doen we een "pudderondje" van 23 km om de wijde omgeving te verkennen en een gedeelte van onze fietstocht volgt de Ems, zeer leuk. Nadien enkel nog platte rust en genieten van de zon, de bootjes en onze mobilhome.
donderdag 8 juli
Zon, zon, zo : reeds bij het opstaan is de temperatuur al aardig hoog en buiten ontbijten is dan ook een must. De knapperige broodjes van de kiosk smaken des te meer. Vandaag staat er een fietstocht naar Papenburg op het programma : 25 km heen en voor 80 procent langs de Ems. Toegekomen in het mooie Papenburg willen we de fietsen op slot doen en we constateren dat de volledige bos sleutels van Freddy niet te vinden is, gelukkig zitten de reservesleutels veilig in de handtas, maar helaas is de stemming wel wat bedrukt en verkiezen we zo snel mogelijk langs dezelfde fietsroute terug huiswaarts te keren. Onder weg kijken we uit of er geen sleutels op de grond liggen, echter zonder resultaat. Bij aankomst op onze staanplaats zien we reeds van ver de beruchte sleutels op onze tafel liggen. Gewoon vergeten en dus niet verloren. Wat een opluchting want 50 km fietsen bij een temperatuur van 35 graden was echt geen sinecure. Eind goed al goed !
vrijdag 9 juli
Tijdens ons ontbijt voelden we reeds dat de tropische temperatuur opnieuw van de partij was, zelfs nog enkele graadjes hoger. Dit keer fietsen we dan ook naar de andere zijde van de Ems via Steinbild tot in Lathen met een tussenstopje aan de dutsche sluis, want de hitte is ongenadig. Een bezoekje aan Lathen was ons einddoel, dus slechts 12 km per fiets (totaal 25 km vandaag). Terug aangekomen in Warchum installeerden we onze zeteltjes aan de oever van de Ems in de schaduw van de bomen en amuseren ons met het observeren van de plezierbootjes en de vrachtschepen. Lekker relax vandaag.
zaterdag 10 juli
Na het ontbijt vertrekken we naar een nieuwe bestemming, nl. Scharrel (ongeveer 45 km). Magnifieke staanplaats : grote individuele plaatsen (kunnen dus luifel gemakkelijk uitdraaien) met elektra. Er zijn douches, wasmachines en ook drogers ter plekke. We maken een kennisronde in het dorp en wandelen rond het meer. Dit volstaat als inspanning want de temperatuur bedraagt 41 graden. Een duik in het meer (Freddy) en een verkwikkende douche zijn zeer welkom. 's Avonds zijn er schuttersfeesten vlakbij onze staanplaats en dit tot maandagavond. Een echte folklore waar heel het dorp op afkomt. Aan de toerist "Freddy" wordt in het lang en het breed uitgelegd wie uiteindelijk de koning wordt.
zondag 11 juli
We ondernemen toch een fietstocht van 48 km en verkennen zo de naburige dorpen (Friesoyhte). Bij onze terugkomst genieten we nog van het optreden van 2 muziekkorpsen in de grote feesttent. 's Avonds zitten alle mobilhomers buiten naar hun kleine scherm te kijken naar de WK-finale Spanje-Nederland en nog om 23 uur is de temperatuur echt zuiders om hier zalig buiten te genieten.
maandag 12 juli
Vandaag gaan we de andere kant uit om de nabije dorpen te verkennen en belanden zo tussen de veenvelden tot in Elisabethfehn waar een museum is over alle veen activiteiten. Het weer is opnieuw tropisch en zodoende korten we onze route in tot 35 km. Plots hebben we maar 3 minuten de tijd om onze fietsen te stallen en in de mobilhome te gaan want er ontstaat een wervelwind. De hemel kleurt bruin (al het turf wordt de lucht ingezogen) en de takken van de bomen vallen naar beneden. Een felle regenbui spoelt alle stof weg en uiteindelijk zakt de temperatuur tot 26 graden. We bezoeken nu de feesttent waar de nieuwe schutterskoning gehuldigd zal worden en waar een lekkere "Bratwurst" op ons wacht.
dinsdag 13 juli
We vertrekken nu naar Westerstede (ongeveer 30 km, noordelijker). Bovendien verlaten we nu Saterland en verblijven nu in Ammeland. Opnieuw een heel grote staanplaats met alle voorzieningen op 1 km van het centrum. Onze eerste dag ter plekke gebruiken we om te voet de stad te doorkruisen. Het is één bloemenpracht en terecht wordt Westerstede voorgedragen om Duitsland in Europa als bloemenstad te vertegenwoordigen. We vernemen dat voor ons land het de stad Hasselt is die deelneemt. Op de marktplaats is o.a het atomium, de Eifeltoren uitgewerkt in bloemen en het stadspark loont zeker de moeite voor een bezoekje. Het hele centrum is verkeersvrij en zeer aangenaam om als voetganger of fietser rond te toeren. We bezoeken ook een platenkwekerij en spijtig dat onze koffer vol zit anders zouden we zeker prachtige bonzaiplanten aangeschaft hebben. Met een gezellig terrasje besluiten we ons stadsbezoek. Een aanrader met stip. Oh ja, het vermelden waard : vandaag bedraagt de temperatuur "slechts" 25 graden.
woensdag 14 juli
Verblijven nog in Westerstede en opnieuw onder een verzengende hitte vatten we een fietstocht aan naar het noorden met als einddoel Varel. We volgen op bepaalde tijdstippen de Amellandroute en de Tour de Fries. We worden geleid langs velden, bossen en weiden. Zeer aangenaam. Na 29 km bereiken we Varel en doen een wandeltochtje doorheen de stad met vooral verkeersvrije winkelstraten en de meeste winkels verkopen textiel. Na een verfrissing vatten we de terugtocht aan langs andere fietspaden en wat een aangename verrassing bij aankomst in Spohle : we worden van harte welkom geheten op de boerderij van Margriet met een mooie tuin en achterin het "Molkhus" (melkhuisje). Verspreid over de schitterend aangelegde tuin, tafeltjes, stoelen en ... parasols en onze dorst wordt gelest door een Eiskafee. De gastvrouw slaat een praatje met ons en is zeer vereerd dat 2 Belgen haar boerderij bezoeken. Bij ons vertrek worden we langdurig uitgewuifd. Een aanrader. We rijden voorbij het Rhodopark maar spijtig genoeg zijn de rododendrons uitgebloeid en is het park niet meer te bezoeken. Na 59 km bereiken we eindelijk onze mobil waar een frisse douche van harte welkom is.
donderdag 15 juli
Na het onweer van gisteravond is de warmte veel meer te verdragen. Vandaag een minifietstocht naar Bad Zwischenahn. Afstand 12,5 km, maar o zo mooi uitgetekend, langs bossen en kwekerijen van zeldzame planten en boomsoorten. In Bad Zwischenahn kuieren we een hele poos langs het grote meer, via het heimatmuseum (Bokrijk) met een grote molen en oude boerderijen. De terugtocht vatten we aan langsom het grote meer en opnieuw fraai uitgekiende fietsweggetjes tot in onze stelplaats in Westerstede. Zeer aangename rustige dag met een zeer aangename temperatuur = 28°. Draaglijk vandaag. Totaal fietsroute : 29 km.
vrijdag 16 juli
Vandaag verplaatsen we ons naar het schiereiland Butjadingen (ongeveer 50 km noordelijker tot ongeveer 3 km van de kust). We parkeren ons op het "Hof Iggewarden". Zeer rustig, midden in het Fries landschap. Het is een boerderij/restaurant/café/feestzaal, etc... met een prachtige tuin vol rozen, kruiden en alle soorten bloemen en planten. Er is voor het jonge volkje een hele diversiteit aan dieren : konijnen, kippen, kuikens, cavia's, geiten, varkens, paarden. In de mooie tuin wordt ook de Friese golf gespeeld, met als golfclub een laars waarin een bezemsteel steekt. De ballen zijn van rubber met een diameter van 15 cm. Werkelijk geen elegante sport. Over een sloot springen met een stok heet hier Klutstok springen.
Na een kennismakingsronde op het gasthof maken we kleine fietstoer naar de kust (5 km)naar de haven van Fedderwaddersiel. Prachtig zicht op Bremerhaven en de leeglopende wadden. We maken nog een natuurwandeling in het natuurreservaat aan de kust om dan rustig terug naar onze staanplaats te fietsen. Ons avondmaal gebruiken we in het gasthof. Vis en garnalen stonden op het menu, een welkome afwisseling voor de schnitzels.
zaterdag 17 juli
Voor ons ontbijt heeft de gastheer onze pistoleekes aan de mobilhome gezet... wat een service. We vliegen de fiets op en rijden naar het zuidelijke punt aan het begin van de Jadebusen, nl. Eckwarderhorn. Van dit punt is er ook een overzet naar Wilhemshaven waar we verleden jaar verbleven.Nadien volgen we de afsluitdijk en stoppen in Tossens, een levendig stadje vooral te danken aan het sunparkcomplex. We volgen nog steeds de afsluitdijk tot we in de verte een onweer zien naderen. Dus juist op tijd geschuild in een melkhuisje waar alles zelfbediening is (yoghurt, chocolademouse, ijs, koffie, enz. Gewoon nemen wat je lust en het bedrag in een koffertje deponeren. Na een half uurtje klaart het weer op en begeven we ons huiswaarts. Totaal van onze fietsronde : 31 km.
zondag 18 juli
Opnieuw een ontbijt in volle zon. Daarna fietsen we tot aan de dijk van Fedderwaddersiel om via de Nort Sea Cycle Route de gans andere zijde uit te fietsen tot we rechtover Bremerhaven aankomen en de Weser aan onze voeten vloeit. We volgen een gedeelte van de route 212 in zuidelijke richting tot we de "Mitteldeich" bereiken die het schiereiland van west naar oost doorkruist. Plots duikt een tuin op waar we onze dorst kunnen lessen, zo midden de velden. Totaal onverwacht. Het is prachtig aangelegd met vijvers en vogelhuisjes en tafeltjes en stoelen staan verspreid tussen het groen, zodat je mekaar praktisch niet ziet. De bevoorrading gebeurt in een houten chalet waar ook de beroemde Friese taarten te verkrijgen zijn. Na dit aangename oponthoud rijden we langs kalme wegen naar huis. Totaal op de teller : 49,8 km.
maandag 19 juli
We verzetten ons 48 km verder in Bremerhaven via de tunnel onder de Weser. De stelplaats is op ongeveer 2 km van het centrum van de stad dus wandelen we te voet op verkenning. Een ware openbaring aan de haven : vele moderne gebouwen, een openluchtmuseum van de scheepvaart. We ontdekken moderne winkelcomplexen die via een loopbrug de verbinding over het water maken met het centrum. Ook hier zeer brede verkeersvrije lanen met alle denkbare winkels. Na 4 uur stappen houden we het voor gezien want de hitte is weer bijna niet draaglijk. We beslissen ook om morgen te verhuizen : in vogelvlucht amper 500 meter, maar we moeten langs alle dokken zo'n 4 km rondrijden om aan te komen op de vissershaven.
dinsdag 20 juli
Zo gezegd , zo gedaan. We plaatsen ons op een topplaats aan de vissershaven. Wat een openbaring. Het is een kaai met marktplaats waar de gerookte paling alom verkocht wordt. Het is een feestelijk kwartier met vele terrassen en winkeltjes die allen het thema visserij in hun logo dragen. Na dit bezoek nemen we opnieuw onze fietsen ter hand en verkennen de "Luneplatte" langs de rivier de Lune naar de oude Weser om uit te komen in Oldendorf, opnieuw aan de dijk van de Weser. De ganse toer is 35 km en brengt ons terug op een terrasje aan de vissershaven voor een fris pintje. Op onze staanplaats wacht ons een frisse douche en onze stoeltjes stellen we op aan de kant van de kade met zicht op binnen- en buitenvarende jachten en vrachtschepen.
woensdag 21 juli
We verkennen vandaag de zeehaven zelf waar we rustig kunnen doorfietsen langs grote zeeschepen met kaaien vol met auto's, tractors, mobilhomes, boten, ... om uit te komen na 12 km aan de eigenlijke containerhaven. Wat een bedrijvigheid.Onmiddellijk na het eindpunt van de zeehaven van Bremerhaven ontdekken we opnieuw het fietspad langs de dijk en zo bereiken we na 10 km het kleine haventje Wremertief. Heel fijn haventje met een vijftal kraampjes (vooral garnalenverkoop). Hier heten garnalen trouwens krabben. Er liggen mooie vissersboten (krabbenkutter) in de haven en een tiental jachten. Het is echt aangenaam hier te vertoeven en nu het laag water is zijn er weer een aantal moedigen die zicht door het slijk worstelen. Het waddenlopen is hier een nationale sport. Onze terugreis is wat moeizamer want ... forse wind op kop. Heel tevreden over ons dagje sluiten we ons verblijf in Bremerhaven af. De fietstocht was 40 km lang.
donderdag 22 juli
Vertrekt naar Weener (135 km). Een gekende plaats voor ons. We waren hier reeds in augustus 2009 en dit is een uitgelezen rustplaats : aan de jachthaven met zicht op al die mooie bootjes (veel Hollandse). We doen een rondwandeling langs de haven via de sluis tot aan de afsluitdijk van de Ems en zo langs het mooi rustige dorpje waar zo maar even 4 kerkgemeenschappen zijn. In de namiddag ploffen we ons neer in onze stoeltjes langs het water en genieten van een dolce farniente. Vanavond gaan we in het restaurant van de jachthaven nog eens smulleb van de lekkere fisch-gerichte, recht uit zee.
vrijdag 23 juli
We blijven nog in Weener van waaruit we een fietstocht maken naar ... opnieuw Papenburg, gezien ons sleutelavontuur van 8 juli. Nu genieten we echt van het befaamde hoofdkanaal met om de 15 meter prachtige oude bruggetjes en langs beide zijden van het kanaal een overdaad van bloembakken. Ook het grote stadspark nabij de grote bloemmolen bezoeken we te voet. Onze koffie gebruiken we in het "Alte Stadsamt", een café-restaurant waar het interieur ook een museaum is van antieke meubelen, porselein, ambachtelijke voorwerpen. Zeker een bezoekje waard. We vangen de terugtocht aan en komen opnieuw langs de Meyer-werft waar de grote cruiseschepen gebouwd worden en we nemen nu de andere zijde van de Ems. Na 38 km zijn we opnieuw in Weener aangekomen waar we nog rustig nagenieten van onze voorlaatste vakantiedag.
zaterdag 24 juli
Vandaag is het weer "normaal", ttz 20 graden en veel wind. Voor het eerst fietsen we met een lichte vest aan. We zijn dat niet meer gewoon. We rijden naar Leer en komen terecht in een stadje vol feeststemming : in de haven zijn het bootfeesten en in de voetgangersstraten zijn de kinderen aan de beurt. Iedere handelaar zorgt voor zijn deur voor kosteloze kinderspelletjes en zodoende lopen er honderden families met groot en klein langs de winkelstraten. Er staat aan de haven ook een grote feesttent waar een groot orkest met koor vissersliederen ten gehore brengt. We genieten mee van de feeststemming en sluiten zo op een aangename manier onze vakantie in Ost-Friesland af. Op onze terugtocht doen we een gedeelte langs de Leda en hebben in totaal 28 km rondgetoerd.
zondag 25 juli
Terug naar huis.

In totaal hebben we 556 km gefietst.
Opvallend is dat de Friese taal dicht aanleunt bij het Oostends. Zo merkte ik volgende woorden op : stuten, butter, bieten, kiek ut, schiethus (!)

Foto's